Henrik Larsson avslöjar i dag, exklusivt i SPORT-Expressen, att han nu bestämt sig om framtiden: redan efter VM-slutspelet i sommar går flyttlasset från Barcelona till Helsingborg.
Henrik Larsson avslöjar i dag, exklusivt i SPORT-Expressen, att han nu bestämt sig om framtiden: redan efter VM-slutspelet i sommar går flyttlasset från Barcelona till Helsingborg.

"Jag flyttar hem i sommar"

Publicerad
Uppdaterad
Årets fotbollsnyhet: Henrik Larsson, 34, flyttar hem till sommaren.
Henke avslöjar för SPORT-Expressen att han lämnar Barcelona, men tänker fortsätta spela på elitnivå - och i landslaget.
- Jag har tänkt att spela ett par år till.
Supertalangen med rastaflätorna tog avsked från Olympia i Helsingborg efter sin enda allsvenska säsong1993. Efter VM i Tyskland kommer han hem. Men han ger inget definitivt löfte att återvända till HIF. - De klubbar som är intresserade får kontakta min agent (Rob Jansen i Holland). Sedan får jag värdera anbuden och ta ett beslut. Jag vill inte spekulera i några klubbar för tillfället. Han är noga att betona tågordningen, inget får störa sista säsongen i Barcelona. - Även om jag tagit det definitiva beslutet att flytta hem efter VM, är jag fullt koncentrerad på mitt arbete i Barcelona. Det är allra viktigast just nu, säger han.

Inte bitter - men spelsugen

Henke är hemma i huset i Kungshult utanför Helsingborg och firar jul. Han är väldigt noga med att vara hundraprocentigt korrekt med allt han säger i intervjun med SPORT-Expressen. - Jag vill understryka en sak: jag är inte sur eller bitter för min situation med speltiden i Barcelona. Jag är fullt medveten om den hårda konkurrensen som finns i en världsklubb. Man måste vara beredd att sitta på bänken, så är fotbollslivet uppe på toppen. - Men alla som blir bänkade vill ha mer speltid. Jag är inget undantag.

Avstår 18 miljoner kronor

Han kunde förlängt sitt kontrakt med Barcelona till sommaren 2007 - och tjänat ytterligare 18 miljoner kronor. Men nu hoppar han av från sista året, som Barçapresidenten Joan Laporta erbjöd honom under skadeperioden för ett år sedan. - Det är ett väl genomtänkt beslut. Under hela min karriär har vi varit inställda på att återvända till Helsingborg. Efter två år i Barcelona känns det helt rätt att komma hem. Henke tog beslutet redan i oktober. Då tackade han och agenten Rob Jansen nej till erbjudandet om att förlänga kontraktet med ett år. Men det har varit en hemlighet. Henke väljer i stället att släppa nyheten under jullovet hemma i Sverige.

Vill slippa spekulationer

- Jag har fått väldigt många frågor om framtiden i Barcelona. Nu kändes det rätt att berätta, så slipper jag spekulationerna efter nyår. Han hamnar sannolikt i HIF i allsvenskan, även om andra storklubbar, nära Helsingborg, kan vara tänkbara alternativ. - Jag räknar med att spela två år till. Jag vill vara kvar i elitfotbollen men gå ned på en något lägre nivå än Barcelona. Och få spela regelbundet och ha en starttröja. Jag är fortfarande sugen och känner stor spelglädje på planen. Henke ger också ett klart besked om den fortsatta landslagskarriären.

Fortsätter i landslaget

Han fortsätter i landslaget - också efter VM i Tyskland. - Landslaget är inte åldersbegränsat. Jag kör på, det ger mig mycket, jag har suget kvar och så länge jag spelar elitfotboll bör jag vara aktuell för landslaget. - Hemflytten till Helsingborg i sommar förändrar inget för min inställning till landslaget. Jag kör på. Den 2 januari är han tillbaka på arbetsplatsen, Camp Nou i Barcelona. - Jag är fullt fokuserad på nästa säsong. Mitt beslut att flytta hem i sommar påverkar inte min speltid i Barcelona. Jag kommer att få mina chanser.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag