Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag drömde om det i många år”

Wolfsburg efter Champions League-titeln 2014.
Foto: A3512/_ROLAND WEIHRAUCH / AP DPA
Nilla FIscher
Foto: SportExpressen
Foto: JOHN SIBLEY / REUTERS BILDBYRÅN

I morgon kan tre svenskor bli Champions League-mästare. 

En som vunnit titel är Nilla Fischer, 36. 

– Det var något jag drömde om i många år, säger Linköpingsspelaren om minnena från titeln 2014.

21:00 på söndag kväll är det avspark för den historiska Champions League-finalen mellan Chelsea och Barcelona i Göteborg. 

Chelsea som har tre svenskor i laget, Magdalena Eriksson, Jonna Andersson och Zećira Mušović, slog ut Bayern München i semifinalen. Barcelona drog efter en jämn match mot PSG längsta strået. 

En som spelat flera finaler och vunnit titeln är Linköpings Nilla Fischer. 

– Det var något jag drömde om i många år att få spela Champions League. 

Redan tidigt i karriären blev det spel i den största klubblagsturneringen, då med Malmö. Men framgångarna var få. Och i Linköping har det ännu inte blivit något spel. 

Men med tyska Wolfsburg kom framgångarna.

– Jag slås av det när jag ser matcherna, att jag vunnit det och sen tänker jag att ”tänk att få spela det igen”.

Nilla Fischer tystnar en sekund och försvinner i väg i tankar. Senaste gången ett svenskt lag spelade final var 2014 och det mot just Wolfsburg. 

– Det är en enorm känsla att få spela en final. För mig så var det ungefär samma känsla som att spela en landslagsfinal, du utmanar om titeln som världens bästa klubblag - det är stort.

Vad säger du om utvecklingen i Champions League? 

– Det är en annan bredd i Europa än tidigare och det ser vi i och med att det är ett spanskt och ett lag från England som spelar final. Sen kanske det bara är ett par lag som är bra i varje liga och i övrigt är det fortfarande ganska ojämnt. Men de som är bäst är riktigt bra.

Hyllar svenskorna inför

Både Jonna Andersson och Magdalena Eriksson, till vardags i Chelsea, spelade under flera år i Linköping. 

– Jonna har tagit enorma kliv sen hon började här. Jag tycker att hon har gjort det fantastiskt bra i Chelsea och hon har jobbat väldigt hårt för att ta sig dit hon är. 

– ”Magda” är en ledartyp, en fysisk spelare och en jäkla vinnarskalle oavsett vad det gäller. Hon är livsfarlig på fasta situationer. 

Chelsea har ännu inte spelat en Champions League-final. Det har däremot Barcelona. 2019 förlorade de finalen mot de franska giganterna Lyon med 4-1. 

– Det känns trots allt som att Chelsea har rutinen, även om de inte spelat en final än. Och Magda har varit med på hela resan och har enormt mycket erfarenhet. 

Vad tror du om Champions League-finalen? 

– Jag tror det blir en väldigt bra match, det är två helt olika lag som möts där båda har tagit stora kliv i utvecklingen. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.