”Jag blev nästan paranoid – vem är det som berättar?”

Sven-Göran Eriksson berättar i "Sommar i P1" om mötet med Victoria Beckham.
Nancy Dell'Olio med Svennis 2006.
Foto: JONAS LEMBERG / ALL OVER PRESS AOPS
Foto: JEANETTE DAHLSTRÖM / BILDBYRÅN

Sven-Göran Eriksson uppskattar inte 51-procentregeln. 

– Jag förstår inte varför vi inte ska kunna betala löner till spelare som i andra länder, säger ”Svennis” i Sommar i P1. 

I sitt sommarprat berättar den tidigare engelska förbundskaptenen även om mötet med Victoria Beckham, den uppmärksammade relationen med Nancy Dell'Olio och framtiden som tränare. 

Den svenske fotbollstränaren Sven-Göran Eriksson har jobbat i klubblag och landslag världen över, men mest förknippad är värmlänningen kanske med uppdraget som Englands förbundskapten. 

Eriksson värvades till England efter succén i italienska Lazio, men förstod snabbt att rollen som engelsk förbundskapten skulle komma med en helt annan press än han tidigare var van vid.

– När jag kom till London ropade några fans: ”Go back home, Sven, we don’t need you”. Jag förstod att jag inte var välkommen av alla. 

Det var dock de brittiska tabloidernas fokus på privatlivet som blev svårast för ”Svennis” att hantera.

Eriksson blev tillsammans med italienskan Nancy Dell'Olio under sin tid i Lazio, och de fortsatte träffas när han flyttat till London. Samtidigt rapporterade brittiska medier intensivt om hur ”Svennis” umgicks med andra kvinnor. 

– Jag kunde inte förstå hur det kom ut i pressen. Det var förstasidan, andrasidan och tredje. Jag blev misstänksam, vem är det som berättar? Kvinnorna jag träffar eller någon som bor nära mig? Jag blev nästan paranoid, det var väldigt jobbigt. Scotland Yard berättade att min telefon varit avlyssnad och då skämdes jag över mina misstankar mot de som stått mig nära, säger ”Svennis” i Sommar i P1, som släpps som podd klockan 07 och sänds i P1 klockan 13. 

Mötet med Victoria Beckham

Under sin tid i England utsåg Sven-Göran Eriksson David Beckham till lagkapten, och fick en nära relation till stjärnan. När de träffades några år efter tiden som förbundskapten försökte ”Svennis” värva Beckham till Leicester, där han för tillfället var tränare. 

– Han är en snäll och ödmjuk kille han ville inte göra mig besviken och sa: ”Nja, kanske, jag får tänka på saken, berättar ”Svennis”.

David Beckhams fru Victoria var däremot tydligare. 

– Hon tittade på mig nerifrån och upp och frågade: ”Sven, kan du se mig i Leicester?” 

Eriksson återger sedan vad David Beckham sa:

– Inte ens Madrid var ”Posh enough” för Victoria. 

Sven-Göran Eriksson kritisk till 51-procentsregeln

Sven-Göran Eriksson har inte jobbat som tränare sedan han fick sparken från kinesiska Shenzhen FC 2017. Fotbollstränaren säger i sitt sommarprat att han ser sig som ”arbetslös snarare än som pensionär”, men det är oklart om han har något tränarjobb på gång – utomlands eller i Sverige. 

”Svennis” har däremot åsikter om hur svensk fotboll styrs. 73-åringen är inte förtjust i den så kallade 51-procentsregeln, som stoppar majoritetsägare i svenska klubbar. I stället måste en förening äga minst 51 procent. 

– Jag är inte nöjd med det, jag förstår inte varför vi inte ska kunna betala löner till spelare som man gör i Skottland, Belgien, Österrike, Grekland, Danmark och så vidare. Det här gäller både dam- och herrfotboll. Det kommer sluta med att vi inte har en enda spelare i damlandslaget som spelar i Sverige. 

SVEN-GÖRAN ERIKSSON

Namn: Sven-Göran Eriksson. 

Ålder: 73.

Bor: Björkefors herrgård utanför Sunne, Värmland. 

Familj: Barnen Johan och Lina. Distansförhållande med flickvännen Yaniseth Alcides.

Tränarkarriären:

1977–1978 Degerfors

1979–1982 IFK Göteborg

1982–1984 Benfica

1984–1987 Roma

1987–1989 Fiorentina

1989–1992 Benfica

1992–1997 Sampdoria

1997–2001 Lazio

2001–2006 England (förbundskapten i landslaget)

2007–2008 Manchester City

2008–2009 Mexiko (förbundskapten för landaget)

2009–2010 Notts County FC (sportchef)

2010 Elfensbenskusten (förbundskapten för landslaget)

2010–2011 Leicester City

2012 Tero Sasana, Thailand (rådgivare och teknisk direktör)

2013 al-Nasr, Förenade Arabemiraten (teknisk direktör)

2013–2014 Guangzhou R&F

2014–2016 Shanghai SIPG

2016-2017 Shenzhen FC


Exklusiv inblick: Här är Svennis miljongård

Unik rundtur hemma hos Sven-Göran Eriksson i Värmland

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.