Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag blev förbannad – vi måste ju få visa känslor”

Emil Forsberg.
Foto: PIXATHLON/REX / PIXATHLON/REX REX
Forsberg går förbi Janne Andersson. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

LEIPZIG. Emil Forsberg har chans att vinna en titel i Tyskland – och blickar redan fram emot cupfinalen mot Bayern München.

I en intervju med SportExpressen berättar mittfältaren om tiden i RB Leipzig, specialisten som räddat hans karriär och relationen med Janne Andersson.

Och för första gången ger Emil Forsberg sin förklaring till varför han lämnade den senaste landslagssamlingen.

– Att jag lämnade hade inget att göra med att jag blev utbytt.  

De gråa regnmolnen ligger tunga över Leipzig. När tåget rullar in på centralstationen regnar det småspik. Bakom den gamla stationsbyggnaden tornar siluetten av en fabriksskorstens upp sig. Den här söndagen är Leipzig sinnebilden av en tysk industristad, även om staden har gjort sitt bästa för att tvätta bort stämpeln de senaste åren. 

I januari 2015 flyttade Emil Forsberg hit. Då var han en blyg 23-åring som kom till nykomlingen i andraligan, RB Leipzig. Visserligen en storsatsande klubb, men det var många som kritiserade Forsbergs val att gå till en andraliga. 

Fyra och ett halvt år, 82 poäng varav 47 i Bundesliga, senare har mycket hänt. 

RB Leipzig är på väg att bli en makfaktor i fotbolls-Europa. Klubben har sålt spelare för miljarder till storklubbarna i Europa och har några av världens främsta talanger i laget.

Kommande säsong tar också en av världens mest jagade tränare, 31-årige Julian Nagelsmann, över laget.  

Från blyg norrlänning - till stor stjärna

Och Emil Forsberg har på drygt fyra år gått från att vara en blyg norrlänning till att vara en av landslagets främsta stjärnor som kopplats ihop med storklubbar som Arsenal och Roma. Han har spelat VM och gjort sig ett namn i Bundesliga. 

Vi slår oss ner på femstjärniga hotellet Westin. RB Leipzig har precis spelat 0-0 hemma mot Bayern München, och efter att ha säkrat en direktplats till nästa års Champions League finns inte mycket kvar att spela för i ligan. 

Däremot väntar cupfinalen mot Bayern München den 25 maj. 

Men redan nu summerar Emil Forsberg säsongen:

– Det är klart att det har varit väldigt mycket upp och ner, framför allt rent känslomässigt. Säsongen började väldigt bra för egen del, men sedan kom den här skadan som höll mig borta i tre och en halv månad efter Rysslandsmatchen i Nations League i oktober. 

Vad var det för skada?

– Det är svårt att säga men det var något i bäckenet som var fel och snett och det belastade mina ljumskar. Jag hade spelat med ont i ljumskarna väldigt länge men tänkte då att jag kunde köra på för att det inte gjorde speciellt ont. 

Emil Forsberg firar ett mål i Leipzig. Foto: SVEN SONNTAG / IMAGO IMAGES / PICTURE POINT LE WWW.IMAGO-IMAGES.D

Emil Forsberg: ”Till slut sa kroppen nej”

– Men till slut sa kroppen nej. Jag kunde knappt gå och när jag löpte hade jag ont. Det var fyra riktigt jobbiga månader där. 

Hur blev du bra?

– Jag fick komma till en specialist i Österrike som var jäkligt bra, efter det har jag varit fullt frisk från de besvären och haft jäkligt roligt. De har varit kul att spela fotboll utan att det har gjort ont. 

– Det är mest det som jag får vara glad för nu, att jag är smärtfri. 

Vad gjorde specialisten?

– Det var klubben som föreslog honom. Jag var där hela december och såg inte min familj på hela månaden. Jag var hemma några dagar över jul bara, så det är klart att det var en jobbig tid. Men samtidigt nödvändigt för att jag skulle bli bra. 

– Det var frågor innan det om jag skulle bli frisk någon gång? Eller skulle det vara kroniskt? Det var den oron jag hade. Men den här specialisten sa: om du gör det här och det här, så har jag dig frisk inom tre veckor. 

– Och det var det som skedde. 

Forsberg om rehaben: ”Sjukt jobbigt”

Vad gjorde ni?

– Det var allt möjligt. Lite yoga, styrketräning och sedan handlade det om att få bäckenet på rätt plats. Det var sjukt jobbigt, även om jag inte sprang på hela första veckan stretchade jag så mycket att det kändes som jag sprungit ett maraton.

– Men nu känns det fantastiskt att vara tillbaka. 

På grund av skadan missade Forsberg allt Europa League-spel med Leipzig och tolv ligamatcher. Det är först under den senare halvan av säsongen som han har kommit i gång. Fyra mål och åtta framspelningar på 14 matcher från start har det blivit i ligan. 

– Jag känner glädje att spela nu igen och jag springer inte och tänker på en massa skit med skadan. Jag är glad att jag kan hjälpa laget med mål och framspelningar. Sammanlagt har jag gjort 18 matcher och 14 poäng. Det visar att jag är på väg, att jag är gamla Emil och då har jag missat 15 matcher. Så det är väl i så fall 15 poäng som jag missat då.  

Ni säkrade en Champions League-plats i år och ser även fram emot cupfinalen mot Bayern München?

– Det har varit ytterligare ett fantastiskt år i klubbens historia. Vi är ett topplag i Tyskland och det har gått rätt snabbt att komma dit vi är. Det har blivit precis som jag tänkte det när jag valde att gå till Leipzig. 

– Jag hade satt upp målen och nu har jag lyckats med det inom fyra år för en ganska ny klubb. Det är heller inte så att vi köpt sönder oss och betalat mycket i övergångssummor. Vi har värvat unga, hungriga spelare som vill utvecklas, vilket är helt rätt väg att gå för klubben. 

Känner du dig rotad här i Leipzig efter fyra år?

– Ja, vi trivs bra här, man har lärt sig språket och kan klubben så det finns inget att klaga på. 

Efter långvariga skadeproblem är Emil Forsberg äntligen frisk igen. Foto: GABOR KRIEG / IMAGO/PICTURE POINT LE IMAGO SPORTFOTODIENST

Forsberg: ”Prestationerna talar för sig själv”

Hur har du hanterat att gå från en ganska anonym tillvaro till att nu vara en stjärnspelare?

– Det tycker jag väl har gått bra. Jag menar, det är alltid så att prestationerna talar för sig själva. Förra året kanske det inte alls gick som jag tänkt mig, men det fanns ju orsaker till det. Nu tycker jag man har fått se gamla Emil igen och vad jag går för. Jag har velat ta fram det och visa vilken spelare jag är. 

– Att vara stjärna tillhör, och här i Tyskland har jag byggt upp ett namn. Bundesliga är en av de tre bästa ligorna i världen och det är bara att titta på publiksnittet, kvalitén på ligan och vilken fotboll som spelas här.

Är du större här nere i Tyskland än i Sverige?

– Ja, det tycker jag. Absolut. Det är väl kanske inte så konstigt egentligen. 

Hur märks det?

– Jag tycker det märks på hur man blir behandlad på olika sätt. Det kommer fram mycket folk oavsett om jag är här i Leipzig i München eller i någon annan stad. Många kommer fram och vill ta kort, prata och så vidare. 

– Det är bara roligt och visar att man gjort något bra. 

Du har fått in lite av den tyska mentaliteten?

– Ja, men det handlar väl mer om hur man ska tänka och lite om självrespekt. Man måste tänka på sig själv rätt mycket om man vill nå den absoluta toppen. För fotbollspelare på toppnivå handlar det om att vara hundraprocent frisk och att kunna fokusera på de vi gör. 

– Mentaliteten här nere är att du ska vara bäst jämt. Även på träning. Är du inte bäst jämt lyckas du inte, eller då spelar du inte. Det är väl det tankesättet jag tagit med mig. Det är det som får mig att vara på topp hela tiden och får mig att vilja jobba ännu hårdare. 

Vad säger du om cupfinalen som kommer mot Bayern München?

– Det hade varit pricken över i:et om vi vunnit den. Då hade jag väl lyckats med allt sedan jag kom hit förutom att vinna ligatiteln. Att få spela en final så tidigt med Leipzig det är fantastiskt och cupfinalen här nere är så mycket större än vad cupfinaler är i andra ligor. 

– Varje tysk du frågar säger att det är det största du kan spela här nere, det är så stort så det finns inte. 80 000 på läktaren, 30 000 från Leipzig och lika många från München. Det ska bli sjukt häftigt att spela. 

Forsberg om klubbyte: ”Drömmer om en storklubb”

Sedan kommer sommaren och då kommer det ryktas om nya klubbar för dig. Hur ser du på att lämna Leipzig med tanke på att ni kommer spela i Champions League och den roll du har i laget?

– Allt rullar på fantastiskt här och jag är väldigt glad och nöjd. Nästa år får vi en fantastisk tränare också i Julian Nagelsman så det ser väldigt bra ut. Jag spelar redan i ett topplag i Europa, så tänker jag. 

– Men samtidigt har man drömmar att spela i en riktig storklubb och se vad man kan göra där. Men jag är i en otroligt bra klubb nu, som är en familj. Jag har inga krav på att flytta eller så. 

Har det varit nära en flytt från dig?

– Nära och nära, det har varit förfrågningar som klubben sagt nej till på ett väldigt tydligt sätt. De ser mig som en ledare i klubben och det är bara att acceptera. Och det är inte ofta du får en sådan viktig roll i en klubb som är med och slåss i toppen i en av världens bästa ligor och som ska spela Champions League. 

Forsberg bryter tystnaden om landslagskaoset

Den stora snackisen det här året kring landslaget och Emil Forsberg har varit relationen mellan honom och förbundskaptenen Janne Andersson. 

Sportbladet hänvisade till anonyma källor när de avslöjade att Forsberg skulle lämna den senaste landslagssamlingen med omedelbar verkan. 

Tidningen menade att Forsberg lämnade i vredesmod, och var sur över att han blev utbytt mot Rumänien i den 68:e minuten. Mittfältaren visade tydligt sitt missnöje när han blev utbytt och gick igenom den mixade zonen utan att ge några intervjuer. 

Dagen efter lämnade han landslagssamlingen med hänvisning till sina ljumskproblem.

Nu väljer Emil Forsberg för första gången att ge sin version av vad som hände:

– Kolla på världsfotbollen hur det är i dag när en spelare byts ut. Alla blir väl sura någon gång när de blir utbytta. Jag blev förbannad över att bli utbytt eftersom jag ville vara kvar, jag kände att jag var på gång, hade gjort en bra match och ville spela vidare. 

– Men när vi spelar på den här nivån måste vi ju få visa lite känslor, det gör jag ju för att jag bryr mig om landslaget och inget annat. Jag visar känslor för att jag vill hjälpa landslaget och Janne sa det själv, det var ingen grej alls. 

Forsberg byttes ut mot Rumänien. Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

”Det är bara i Sverige det blir en stor grej”

Ångrar du att du reagerade som du gjorde? 

– Nej, det gör jag inte. Att jag lämnade samlingen senare hade inget att göra med att jag blev utbytt. Jag fick behandling för ljumskarna vid sidlinjen efteråt och jag och Janne hade även innan samlingen snackat om att vi fick se hur det skulle bli med två matcher för mig. 

– Att det kanske var för mycket på grund av den belastningsskada jag haft. Nu blev det, tycker jag, som att eftersom jag inte pratade efteråt i mixade zonen så skrevs det saker som inte var sanna. För mig handlar det också om respekt och den respekten tycker jag ibland försvinner mot oss fotbollsspelare. 

– Nu talar jag även i ett större perspektiv, att man kan skriva vad som helst om oss ibland. Men man får komma ihåg att vi fotbollspelare inte jobbar för medierna. Samtidigt ställer jag i princip alltid upp för media, det är inga problem. 

– Sedan att man kanske inte vill snacka efter någon match, vilket inte hänt speciellt ofta, är ingen stor grej. Det är väl bara i Sverige det blir en stor grej. 

Men du hade kunnat stanna i mixade zonen och berättat hur du såg på situationen?

– Ja, absolut. Det kunde jag ha gjort och man kan diskutera om jag skulle ha gjort det och att jag skulle ha svarat på alla frågor. Att jag inte stannade drev väl på saker och ting. Men där kände jag att jag hade varit skadad fyra månader, haft problem med ljumsken, jag fick det igen och ville inte snacka om det. 

– Jag visste vad frågorna skulle handla om och valde att inte svara på dem, kan man inte respektera det? 

– Jag har även en klubb att tänka på som betalar min lön och som kanske inte vill att jag går ut och snackar öppet om allt. Jag förstår att supportrar och media vill veta allt, men ibland kanske man inte kan berätta allt i alla lägen. 

– Ibland måste man vara privat. 

Forsberg om relationen med Janne Andersson

Fem dagar efter landslagsmatchen spelade Emil Forsberg match med Leipzig, vilket väckte en del frågor om hans skadestatus. Forsberg förklarar:  

– Det var väl heller inte så konstigt för det var ju planen, det var ju därför jag inte spelade mot Norge för att riskera något. Sedan stod jag över kvartsfinalen i cupen omgången efter på grund av ljumskarna, så inget av det var konstigt. 

Hur är din relation med förbundskapten Janne Andersson?

– Vi har en bra relation, en proffsig relation. Sedan finns det saker som han vill göra annorlunda och som jag vill göra annorlunda. Det är fotbollen, så är det ju. Men jag har alltid anpassat mig till landslaget. Kolla på den roll jag har där och den jag har i Leipzig så är det en enorm skillnad. 

– I landslaget spelar jag mer defensiv fotboll. Jag spelar ju liksom vänsterytter/vänsterback när vi inte har bollen och det har jag aldrig någonsin klagat på. Jag har aldrig sagt att det är skit eller så här vill jag inte ha det, och det gör jag ju för att jag vill spela i landslaget. 

– Samtidigt hade jag ju velat få ut mer och spela ett mer offensivare spel, men det vill väl alla spelare i min position. Jag tycker man kan se vilken skillnad det är på landslagets Emil Forsbergs och Leipzigs Emil Forsberg och det är inget konstigt med det, med tanke på vilken fotboll vi spelar i klubblaget jämfört med landslaget. 

Forsberg kommer till nästa landslagssamling: ”Helt givet”

Du kommer till nästa landslagssamling alltså?

– Haha, ja, det är helt givet. Jag är bara glad att jag är frisk nu och att jag inte känner någon smärta. Nu ska jag göra min grej, det är det jag vill. 

Hur ser du på att vara en idol för många supportrar?

– Är jag idol nu då, efter det som skrivits, säger Forsberg med ett skratt. 

– Nej, men framför allt har jag väl haft en liten annorlunda karriär. Jag gick till RB Leipzig när jag var 23 år och det var väl ganska sent. Det viktigaste för mig är att stå upp för mig själv, vad som är rätt och fel och vara en så bra förebild som möjligt. 

– Att kunna be om ursäkt är ett exempel. Det är ju det jag menade med Janne och handskakningen där och det som hände efteråt. Jag vet vad som är rätt och hade jag gjort något fel där hade jag inte haft några problem att be om ursäkt. 

– Nu vet jag vad som var sant, vad som hände och hur alla tog det. Så då var det inget att be om ursäkt för. Jag blev förbannad eftersom jag blev utbytt efter 68 minuter. Det är ingen konstig grej. 

Forsberg gör jämförelsen med hur det är i de större ligorna. 

– Kolla när Arjen Robben eller Franck Ribery blir utbytta, då slänger de flaskor hit och dit. Det är 100 gånger värre. I Sverige kanske det sticker lite i ögonen på vissa när man blir förbannad över att man blir utbytt, för många passar det inte in i den svenska modellen. 

– Det har jag lärt mig här nere i Tyskland, att gör du som alla andra kommer du ingen vart, du måste sticka ut och göra det där extra för att ta dig någon vart och ibland kanske folk tycker det är konstigt. Vem tror han att han är liksom, men för att lyckas nå toppen måste det vara så. 

– När jag kom hit och i början var det ”kul att spela fotboll” hela tiden. Så kan det inte vara när du är utomlands. Då måste du ändra dig för att överleva och lyckas. Annars hade jag inte tagit mig dit jag är i dag. 

Emil Forsberg på besök i Sundsvall, våren 2017.Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN

Forsberg bygger hus i Sundsvall

Emil Forsberg trivs i Leipzig. Men samtidigt ligger Sundsvall honom och hustrun Shanga varmt om hjärtat. 

– Det är hemma för mig. Jag och Shanga bygger ett hus där nu. Jag åker hem så fort jag får chansen och vi älskar Sundsvall. Både Shanga och jag har våra familjer där och vi är uppväxta där. 

Huset sägs vara värt 30 miljoner kronor, stämmer det?

– Nej, men det är väl lite pengar där, säger Forsberg med ett skratt. Det är vårt hem och det är där vi vill slå oss ner. 

Stämmer det att det finns gym där?

– Ja, det finns allt där. Gym, bastu och pool. Utan och skryta är det nog Sundsvalls dyraste hus. Jag vill inte kalla det investering, för pengarna lär jag aldrig få tillbaka på det. Men vi har valt att lägga pengarna på det då vi får ett hus där vi kan bo länge och det kommer bli grymt bra. 

– Jag är grymt stolt över det och vi är snart i mål. 

Får du några pikar för att du tar privatjeten från Leipzig till Sundsvall ibland. Ni lägger ut en del Instagram-inlägg om det?

– Jag vet inte, för mig är det skönt. Jag är hemma på två timmar och med hund och barn är det ett skönt sätt att kunna resa. Jag tar inget för givet här i livet men jag har möjlighet att kunna göra det och då gör jag det utan att må dåligt över det.

Sedan i fjol har familjen utökats, då parets snart ettåriga dotter föddes. Emil Forsberg menar att han nu har fått ett annat perspektiv på livet. 

– Tidigare var fotbollen allt, nu är det egentligen skit samma när jag kommer hem och ser min dotter Florence. När hon skrattar och mår bra kan jag koppla bort fotbollen. 

– Som fotbollsspelare har vi rätt mycket tid för barnen, så det är jag tacksam över. 

Samtidigt är ni borta en del där din fru Shanga säkert får ta mycket ansvar. Hur är det?

– Ja, så är det ju. Hon gör det ju fantastiskt. Hon var helt själv första fem veckorna eftersom jag var tvungen att åka tillbaka till Leipzig för att förbereda mig för säsongen och vara med på försäsongen. 

– Hon var kvar i Sundsvall då och var helt fantastiskt. Det är hon fortfarande, fantastiskt stark. Ibland kan man ta det lite för givet, men jag försöker visa min tacksamhet så mycket jag kan. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.