Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Jag är rädd för att åka hem till Sverige”

Foto: ROBIN PARKER FOR THE FA/REX / ROBIN PARKER FOR THE FA/REX REX
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter fyra år i Chelsea petades hon. 

Men Hedvig Lindahl, 36, har absolut inga planer på att lägga av.

Landslagsmålvakten är tvärtom öppen för en ny lösning. 

– Jag har alltid velat spela med ett herrlag, säger Lindahl som också berättar om varför hon vill vara gravid med familjens nästa barn och att ett svenskt VM-guld är rimligt. 

Det är bara några veckor kvar till VM i Frankrike. Hedvig Lindahl har just kommit hem till Sverige och Stockholm.

Den gångna helgen spelade hon sin sista match i Chelsea, efter fyra och ett halvt år i Londonklubben fick hon inte förlängt kontrakt. 

Det efter att ha varit bänkad i stort sett mer eller mindre hela vårsäsongen. 

– Klart att det kändes tungt att jag inte fick förlängt, men jag kan inte säga att jag är bitter. Däremot kan jag känna mig lite ledsen över att jag inte var värd mer för det Chelsea som jag har varit med och byggt upp. När jag kom dit var de inte alls på den nivån som nu. Det är mycket som jag har investerat på vägen, och så kommer det in en ny målvakt och jag blir utbytt direkt. Utan att jag har fått någon riktig feedback eller förklaring till varför. 

– Men man kanske inte kan begära att en toppklubb ska ha den lojaliteten. Och jag förstår att de måste föryngra. 

Hedvig Lindahl fyllde 36 i april, men har inga planer på att lägga av.

– Som det känns nu vill jag spela åtminstone ett par säsonger till. 

Nilla Fischer har efter sex år i Wolfsburg bestämt sig för att i sommar återvända till Sverige och Linköping, förra året gjorde Caroline Seger samma val, att lämna proffslivet i Europa för spel i Rosengård. 

Men Hedvig Lindahl tänker inte göra samma sak som flera i den äldre landslagsgenerationen gjort.

– Nej, damallsvenskan är inte ett alternativ. Visst, jag ser att det finns spännande projekt i Sverige men det känns som att det kommer att ta några år för de projekten att nå långt. Och jag har inte så många år kvar. Det gör att jag är rädd för att åka hem till Sverige. 

”Får se om något herrlag vågar”

I stället drömmer Lindahl om ett nytt kontrakt i Europa. 

– Jag ska inte nöja mig för lätt. Jag vet att jag spelar på en hög nivå nu, tyvärr såg inte min tränare i Chelsea på det så. Men jag vet vad jag har gjort i år, och det har hållit hög klass.

Italien, Spanien, England, Tyskland, Hedvig Lindahl säger att det inte spelar så stor roll var hon skulle hamna. Det viktiga är att det känns rätt, och att det är en klubb som tror på henne. 

– Det har funnits en del intresse, men jag har inte fått något riktigt konkret erbjudande än. På ett sätt förstår jag det, jag är 36 år och har inte spelat speciellt mycket senaste tiden. Så VM blir ett bra tillfälle att visa vad jag går för. 

Samtidigt som det är storlagen i Europa som lockar allra mest öppnar Lindahl för en annan lösning i jakten på en ny klubb. 

– Jag har alltid velat spela med ett herrlag. 

Varför? 

– Jag har presterat som allra bäst när jag har tränat med herrar, jag gjorde det under en period för flera år sedan. Med Åtvidaberg när de låg i superettan, och nu innan landslagssamlingen drar i gång kör jag med IK Frejs herrar. 

Tror du att det finns något herrlag på högre nivå som skulle vilja kontraktera en damspelare?

– Jag vet inte. Vi får väl se om det kommer några erbjudande nu när jag sagt det här i media. Om det finns någon klubb som vågar. 

”Vill inte bli förknippad med det”

Hedvig Lindahl har två barn, Timothy, 5, och Nathan, 2, tillsammans med sin fru Sabine Willms. Under de drygt fyra åren Lindahl spelat i Chelsea har familjen bott i ett radhus i Cobham, en förort till London.

– Vi har trivts väldigt bra och har huset kvar tills vi ser vad som händer för min del.

Hedvig och Sabine 2016. Foto: OLLE SPORRONG

Sabine Willms lämnade ett toppjobb i läkemedelsbranschen för att hennes kärlek skulle kunna satsa på fotbollskarriären i England. 

– Sabine har offrat jättemycket för mig. Hon hade en bättre lön än vad jag någonsin har haft. Så egentligen var det ett jätteknäppt beslut ekonomiskt för oss när vi valde att flytta till England. Men hon insåg väl att jag skulle bli en bitter gammal tant som hade suttit och sagt sen att ”det kunde ha varit jag”. 

För att få familjens ekonomi att gå runt har Sabine Willms jobbat deltid under tiden i London.

– Vi hade inte klarat oss på enbart min lön, så är det. Det spelar ingen roll att jag har haft min bästa lön någonsin i Chelsea, det är inga stora pengar och London är en dyr stad att leva och bo i. Men det har gått, tack vare att Sabine har jobbat så har vi gått plus minus noll ungefär.

”Enorma skillnader”

Hedvig Lindahl är en av flera spelare i det svenska landslaget som ofta hörs i debatten om de ojämlika förutsättningarna och villkoren för herr- respektive damfotboll. 

– När det kommer till pengar är det enorma skillnader, det vet alla. Men vi säger inte att vi ska ha samma lön som männen, vi berättar bara hur det ser ut nu och att vi vill förändra den situationen. Och att den borde påskyndas. 

Hedvig Lindahl tystnar en stund innan hon fortsätter. 

– Jag vill inte bli förknippad med att jag bara är en jämställdhetskämpe, jag vill vara känd för att jag är en bra fotbollsspelare också. 

Frun Sabine är med på noterna att det med kort varsel kan bli flytt till ett annat land. Däremot jobbar Hedvig Lindahl med att övertyga henne om en annan sak. 

– Jag vill ha fler barn. Sabine har varit gravid med de två första, men jag skulle gärna vilja uppleva hur det är att vara gravid och föda ett barn. 

”Det känns rimligt”

I VM i Kanada för fyra år sedan slutade Sverige trea i gruppen men lyckades ändå knipa en plats i åttondelsfinalen. Där blev det dock storstryk mot Tyskland och det svenska landslaget fick sätta sig på flyget hem.

Inför sommarens mästerskap i Frankrike är Hedvig Lindahl ändå väldigt hoppfull.

– Vi är rankade nia, på så sätt är det många lag som har större chans att vinna än vad vi har. Men det är inte många, om ens något lag, som har så stor mästerskapserfarenhet som vi har. Och det är något som vi verkligen ska försöka plocka fram och utnyttja. 

– Jag tror att vi kan gå hela vägen till final. Det känns faktiskt rimligt att vi skulle kunna slå varje enskilt lag. 

Det faktum att du inte har haft mycket speltid i år, oroar det dig inför VM?

– Det finns vissa detaljer att jobba med, där jag känner att jag inte är helt matchvan. Men många saker känns samtidigt bra. Och jag vet att jag kommer ha tid att slipa på det tillsammans med laget innan VM. 

– Och jag känner att jag har Peters (Gerhardsson, förbundskapten) förtroende. Han är lugn, det gör mig lugn. 

– Sedan kan vad som helst kan hända, men det är något på gång. Det kan bli en gyllene sommar. 

 

LÄS MER: Fotbolls-VM 2019: Sveriges matcher och tv-tider