Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jag är ledsen, grabbar – snoppen fungerar inte så

Sara Piccinini och Federico PelusoFoto: SIMONA CHIOCCIA/IPA/REX / SIMONA CHIOCCIA/IPA/REX/IBL REX FEATURES/ IBL
Fulvio CollovatiFoto: RAI

Spelsystem och taktik.

Det kan bara en man förstå.

I alla fall enligt den italienske gamle VM-hjälten Fulvio Collovati.

Det krävs stake för att förstå fotboll på djupet.

Eller i alla fall för att säga rent ut att man tycker så. Fulvio Collovati var med och vann VM-guld 1982 som försvarare i gli azzurri. Den 61-årige välansedde fotbollsprofilen syns ofta i de otaliga fotbollsprogram som finns i italiensk tv.

I söndags var Collovati en av experterna i klassiska ”Quelli che il calcio…” i RAI. Där högg han direkt mot Sara Piccinini, spelarfru, men framför allt utbildad journalist och kunnig gäst i fotbollsprogrammen. När Piccinini sa att Sassuolos förlust mot Empoli delvis berodde på frånvarande offensiva nyckelspelare höll inte VM-profilen Fulvio Collovati med. Och inte bara det, han avfärdade helt och hållet Piccinini.

”Kvinnor kan inte prata taktik, det är något som bara män kan förstå”.

Italien må vara mer sexistiskt än Sverige men även här tog det hus i helsike efter Collovatis ord. Dels omedelbart i tv-studion och sen efteråt i andra tv-program, sporttidningar och i diskussioner i italienska hem och barer. 

Eftersom jag samtidigt dock har svårt för åsiktskorridorer och framtvingade pk-ursäkter, som ofta sker i Sverige, får jag ändå ge Collovati att han stod för det han sagt. Han backade inte utan rentav spädde på sina uttalanden.

”Min mage vänder sig ut och in, jag mår illa, när en kvinna pratar taktik”, sa Collovati men menar ändå att han inte är en mansgris.

”Jag slåss för viktiga kvinnofrågor som våld mot kvinnor. Men en kvinna kan inte förstå saker som 4-4-2 och 4-3-3, det är inget konstigt med det”.

Att den gamle VM-vinnarens hustru Caterina Collovati presenterat fotbollsprogram i italiensk tv ändrar inte hans åsikt och frun ger honom sitt stöd.

”Jag brukade inte prata taktik”, säger hon och twittrar glatt:

”En taktisk analys gjord av en kvinna har svårt att övertyga mig. Hälsningar från en kvinna vars man respekterar kvinnor mer än många andra”. 

Från annat håll kommer desto starkare mothugg. Mina italienska kvinnliga kolleger, de som vigt sitt liv åt fotbollen, suckar resignerat. Men, som Alessandra säger: ”Nu för tiden blir det åtminstone debatt när någon säger något så här sunkigt”.

En som också reagerat är den före detta modellen och tv-profilen Maria ”Mara” Carfagna. Hon anklagades själv för att bara vara ett lättklätt kuttersmycke när hon blev jämställdhetsminister under Silvio Berlusconi. I dag är hon vice president i deputeradekammaren och kritiserar skarpt Fulvio Collovati:

”Det här är skandalöst. Vad blir nästa sak som sägs i tv? Att kvinnor inte kan parkera? Att allt var bättre förr fast det var sämre?”.

Debatten rasar vidare och för mig personligen är den tyvärr ingen ny bekantskap. Inte i Italien men inte heller i Sverige. Redan som liten flicka fick jag höra att jag valt fel sport och senare i jobbet, särskilt som yngre krönikör, fick jag då och då mossiga ”du är inkvoterad”-mejl.

Även bland svenska manliga experttyckare finns tyvärr en och annan som tror att fotbollskunskap sitter i picken även om de aldrig skulle säga det i tv.

I själva verket handlar det förstås om att spela, träna, titta, läsa, följa och leva med fotbollen för att förstå den på djupet. Fotboll fascinerar och förför just för att spelet är så komplext, bortom sin skenbara enkelhet.

Man är aldrig fullärd.

 

Fortfarande finns det fler män än kvinnor som spelar och tittar, men jag har många fina manliga vänner som inte kan förklara offside. Så jag är ledsen, hur härligt det än är att tro att snoppen gör att man (med betoning på man) förstår 4-4-2 bättre så fungerar det inte så.

Men tack för debatten, signor Collovati, jag ser fram emot att fortsätta den med dig i en italiensk i tv-studio framöver.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.