Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag är bekymrad över vart Sverige är på väg”

Lasse Granqvist: "Vi kommer ha ett suveränt EM"
Lasse Granqvist kommer hålla tittarna sällskap i C More under fotbolls-EM:
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Lasse Granqvist, 53, gör sig redo för ett efterlängtat mästerskap och är bekymrad över det svenska landslaget.

I en längre intervju inför EM berättar TV4-profilen om varför han slutade på radion, sin lukrativa travsatsning och hur jobbet gått ut över privatlivet.

– Jag har fått höra många gånger att jag är gift med mitt arbete och det är rätt. Jag har offrat en del på det.

Ett paraply skyddar Lasse Granqvist från regnet som öser ner i Stockholm.

När vi ses har det svenska landslaget precis meddelat att Pontus Jansson missar införlägrets andra träning i Göteborg. EM-premiären är bara dagar bort och två spelare har testat positivt för covid-19.

Granqvist beskriver situationen som ”värsta tänkbara” när han slår sig ner på uteserveringen.

– Om du tänker Janne Andersson som ledare och vad han står för. Vi ska bli världsmästare i sammanhållning sa han tidigare. För honom tror jag det är värsta tänkbara scenariot, och jag tror inte de hade tänkt sig det. De hade inte det här på kartan. För vad är gruppsammanhållning? Jo det är aktiviteter, man kommer närmare varandra och nu kommer de med en åtgärdslista där de ska sluta med en del av de här sammanhållningsövningarna eller bara hålla de utomhus, hoppas det är bättre väder på Västkusten än här, säger han och tittar ut mot Strandvägen.

Han fortsätter i en allvarligare ton:

– Jag är bekymrad över vart Sverige är på väg sportsligt i den här turneringen. Nu kan du säga att det är ju ett corona-derby mot Spanien, de har också ett par sjuka och det är sant. Men det verkar inte som om Sverige överhuvudtaget hade tänk att någon kunde bli smittad. Det måste man säga, att det borde varit en sån person i staben, inte bara ortopeder som är skicklig om du får en smäll på knät utan kan ta även i de här frågorna. Är det så, då är det en miss alltså. Att missa att det pågår en pandemi i en pandemi, det är stolpe ut. Det är lite att fundera på.

Lasse Granqvist är bekymrad över landslagets möjligheter att gå långt i EM.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

53-åringen menar att förbundskaptenen för första gången inte vet vad han ska göra.

– Janne Andersson är världsmästare på att hantera alla situationer. För mig är det så, varje gång han är med på en presskonferens – han har koll på allt. När Dejan Kulusevski sa att han var chockad när han inte fick lira. Dagen efter på presskonferensen sa Janne ”för mig är det här ingen stor fråga, jag förstår att det är det för er. Jag sitter här och svarar på era frågor exakt så länge ni vill hålla på”.

– Zlatan Ibrahimović. Ur ett mediamässigt perspektiv – genialt hanterat. Ibrahimović, vi kan bakgrunden, går ut och säger att han kan tänka sig att spela EM. Morgonen efter är han (Janne Andersson) på väg till Milano. Medan vi spekulerar ”borde inte Janne Andersson ringa till Zlatan? Äh jag tycker Zlatan borde ringa till Janne”, så där höll vi på. Då var Janne där. I min bok är det genialt.

Lasse Granqvist börjar få upp tempot, likt när han kommenterar en fotbollsmatch och det anfallande laget närmar sig mål.

– Så otroligt skicklig. Så han hade kommit hem från mötet med Zlatan innan vi hade bestämt oss för vem som skulle ringa vem! Och det är briljant, det är briljant! Briljant! säger han och gestikulerar med armarna.

– Men nu, nej. Såg ni presskonferensen i går (onsdag)? Han började darra! ”Vad ska jag göra? Vad ska jag säga?”.

– Han hade allt klart i huvudet hur det skulle vara och konkurrensen i laget, spelarna började bli friska igen – och så kommer det här. Det är en dikeskörning. Det är löjligt att säga att ”jag är orolig”. Lägg av, vad har du att vara orolig för du ska ju sköta ditt jobb, men ur ett perspektiv där man resonerar om Sverige och sportsliga resultatet i Europamästerskapet 2021 så är jag i alla fall inte lugn.

”Ingen kommer sluta titta för att jag inte är där”

Jobbet Lasse Granqvist ska sköta är en dröm som varit verklighet i 30 år.

Sportkommentatorn, som har otaligt många mästerskap i bagaget, ska den här sommaren leda tittarna genom fotbolls-EM för TV4 och C More. Till skillnad från tidigare blir det bara en match på plats den här gången.

– Det är i München med Kim Källström. Tyskland-Frankrike tackar man inte nej till.

När han målar upp ett efterlängtat mästerskap med publik på läktarna lyser ögonen.

Sporten kommer först. Därför är han inte speciellt intresserad av att prata om tv-rättigheter som flyttas runt på marknaden.

– Det ingen som slutar titta på allsvenskan för att jag inte jobbar med det. Det är ingen som kommer sluta följa kvalmatcherna i fotboll för att Nordic Entertainment Group sänder dem. Det är ingen som bryr sig om det. 

Det blir en match på plats för Granqvist under EM.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Men det finns ett undantag. Boende ensam på femtevåningen hörs det det ända ut i hissen när det är sport på tv hemma hos Lasse Granqvist 89-åriga mamma.

– Hon tittar på sport för att jag jobbar, så det finns en som gör det. Men jag tror att det är ungefär det. Och så ska det vara, det är klart att du ska titta för sporten, det är spelarna, det är ledarna, det är det engagemanget. Sedan är det mitt jobb att finnas där emellan, jag ska ju förstärka, upplevelsen ska om möjligt bli ännu häftigare och medryckande.

Vad gör du när du inte jobbar?

– Jag är lite kulturell, utan att vara särskilt kunnig. Men jag uppskattar kulturella ögonblick mycket. Jag kan njuta av ett besök på Kungliga Operan här borta och det här sättet att vara på en föreställning, den absoluta tystnaden. Och så jagar man ut i pausen och får ett glas bubbel och talar lite fisförnämt. Jag uppskattar det mycket, jag uppskattar musikaler mycket, jag har sett ”Fantomen på operan” jag vet inte hur många gånger men en god bit över 50 i alla fall.

 ”Vad tror du? Tror du de betalar i balubas eller?

Ett annat intresse som blivit en lukrativ hobby är trav.

Allting började med ett samtal från C More-kollegan Hasse Backe.

– Jag var ute och gick med hundarna när han fråga som jag skulle vara med som delägare. Han har nämligen ett delägarskap med Anders Ström, som har Unibet och är multimiljardär och har en otroligt skarp hjärna.

Det skulle kosta honom 25 000.

– Sedan kom det en räkning, då var det 25 000 dollar. Jag ringde Backe och sa ”vafan är det här? 25 000 dollar?”.

– Ja det är ju en amerikansk häst, vad tror du? Tror du de betalar i balubas eller? svarade Backe.

Granqvist skrattar när han berättar historien om första hästen, Enterprise.

Nästa gång tv-duon fick erbjudande om att vara med på en häst kom den riktiga succén.

– Då var vi erbjudna 15 procent och det var 45 000 dollar. Jag sa till Backe att det är fan inte sant, det finns inte en chans, det går inte, nej, nej nej! Och Hasse höll med och vi sa tio procent för man vill ju vara med. Samtidigt skenade dollarn i väg till över åtta spänn och jag sa till Hasse att det inte går. Då fick vi en lång betalningsplan så vi kunde betala när dollarn gått ner lite.

Hasse Backe och Lasse Granqvist jobbar tillsammans på C More.
Foto: BILD / BILDBYRÅN

Greenshoe stormade fram i USA och var överlägsen i sin kull.

Efter treåringssäsong beslutade ägarna, där Anders Ström är i majoritet, att Greenshoe skulle sluta tävla och gå till avel.

– Det blev en enorm affär.

– Det är helt sjukt, det är helt sjukt! Backe säger ju det ”kolla vilken häst Granqvist är med på, han har aldrig förlorat”.

Det är en historisk affär, enligt tidigare uppgifter till SportExpressen. Superhästen värderas till 140 miljoner kronor.

– Den är helt galen och affären är inte riktigt klar ännu. Men vi har tagit affären till Sverige och beskattat här. Men det finns fortfarande en del andelar kvar och Hasse och jag får ”fryst” som det heter på fackspråk. Det är alltså fryst sperma från Greenshoe som vi får en gång om året. En till Hasse, en till mig, och till de andra, det finns tio stycken och så sju till Anders Ström, berättar Granqvist.

Vad gör man med den?

– Ja va fan gör man? De ringer och säger att det har kommit en packet ”fryst”. Backe ringer och säger samma sak ”va fan gör vi?”.

– Vi har ett samarbete med John Bootsman i Nederländerna. Nu har vi fölat och har två hingstavkommor efter Greenshoe, en som rimligen tillhör Bootsman och en Hasse och jag ska dela på. Vi har sagt att vi får se efter den har gått hos mamman i sex månader om vi tar hem den och sätter den hos någon talangfull svensk.

Vad unnar du dig för pengarna?

– Jag håller på att lägga nytt parkettgolv hemma, eller ja en golvläggare gör det. Problemet är bara att golvet som kommer är repigt och skickas tillbaka. Så jag får aldrig något golv. Det har hållit på i sex månader nu, men i morgon är det dags igen.

”Jag ville inte bli en karikatyr på mig själv”

Blöta studenter intar gatan och vrålar från bilfönster.

Tv-profilen berättar att han nyligen hört ett klipp i en podcast från sin tid som kommentator på Radiosporten.

– Jag tycker inte det är bra. Jag slutade på radion 2012 och jag gjorde det för att jag inte ville bli en karikatyr på mig själv. Det spelas en bra fotbollsmatch, och de allra flesta tittar på tv, sedan dagen efter säger man ”åh vi går in och kollar hur Granqvist låter på Youtube” och så hör man en urspårad, galen människa.

– Jag ville inte bli en karikatyr på mig själv. Att jag skulle leva upp till någonting, nej! Jag hör stråk av det när jag lyssnar tillbaka, det är lite för ansträngt.

Det tillhör inte vanligheten att Lasse Granqvist lyssnar eller tittar tillbaka på sina egna insatser.

– Då säger folk att jag inte lär mig av mina misstag. Men samtidigt så hör jag ju det. Jag hör det av polare. Jag har en polare som kan ringa och säga att ”Lasse i dag var det inte bra”. Det ger mig mycket mer.

Lasse Granqvist tilldelades Stora journalistpriset 2012.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

När han förklarar hur viktigt det är att ge allt på jobbet drar programledaren en parallell mellan svensk hockey och teaterscenen.

– Du tittar på Frölunda-Luleå, 3-0 efter första perioden och vad säger de? ”Vi var inte med, vi satt kvar på bussen”. Inte fan kommer de ut på operan eller Dramaten efter första akten och säger ”vi ber om ursäkt för en dålig första akt vi satt kvar på bussen”. Jag tycker det är uselt, du ska ge absolut maximalt, det är ledord i mitt jobb – maximalt allt för den som tittar. Jag bryr mig inte om hur många det är eller vilka det är, men det är maximalt av mig själv när jag är där.

Har det gått ut över annat i ditt liv?

– Ja, jag har fått höra många gånger att jag är gift med mitt arbete och det är rätt. Jag har offrat en del på det. Men jag tycker så här: det är meningslöst att sitta och titta tillbaka. Det finns så många andra människor som har jobb jag inte skulle tycka vara lika roligt, det finns de som inte har jobb alls, det finns de som är sjuka i sin vardag, det finns de som har sjuka anhöriga.

– För mig är det titta framåt – det är EM-premiär på fredag, det är 15 900 på Stadio Olimpico i Rom, det är Turkiet-Italien, dagen efter ska jag kommenterat Danmark-Finland från tv-bild härifrån, sedan har jag ett programledarpass innan jag får åka till Tyskland med Kim Källström. 131 A-landslagskamper – Kim Källström, denna gigant för svensk fotboll. Jag tycker så här: du lär dig någonting i livet varje dag, varför ska du sitta och titta bakåt?

GUIDE: Allt du behöver veta om fotbolls-EM 2021 

LÄS MER: Senaste nyheterna från fotbolls-EM

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.