Till fotbolls-VM som minsta land nånsin

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: BRYNJAR GUNNASRSON / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: BRYNJAR GUNNASRSON / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: BRYNJAR GUNNASRSON / AP TT NYHETSBYRÅN

Island är klart för fotbolls-VM.

För första gången någonsin.

Det blev seger med 2-0 hemma mot Kosovo i den sista kvalmatchen – och nu är Island tidernas minsta land, sett till invånare, att kvalificera sig för mästerskapet.

Island charmade brallorna av fotbolls-Europa 2016 då de för första gången deltog i fotbolls-EM.

Nu har de skrivit ny historia.

Island vann den sista kvalmatchen hemma mot Kosovo med 2-0, efter mål från Premier League-stjärnan Gylfi Sigurdsson och Johann Berg Gudmundsson, och säkrade därmed gruppsegern framför betydligt mer rutinerade nationer som Turkiet, Kroatien och Ukraina.

Island minsta VM-landet någonsin

Det är första gången på tolv försök som Island tar sig till fotbolls-VM. Det var nära inför mästerskapet i Brasilien 2014, men då föll Island, som då leddes av Lars Lagerbäck, mot Kroatien i playoff.

Den lilla fotbollsnationen, med endast cirka 334 000 invånare, är för första gången klart för fotbolls-VM, vilket innebär att Island är det minsta landet någonsin, sett till antal invånare, att kvalificera sig för världsmästerskapet.

Tidigare var svenskbekantingen Trinidad och Tobago historiens minsta VM-land med sina 1,3 miljoner invånare.

Hjälten: "Vår största prestation"

Efter segern var Birkir Bjarnason tagen. Så pass tagen att han hade svårt att komma ihåg vad laget faktiskt hade kvalificerat sig för.

– Det här är fantastiskt. Vi hade tre andra världsklasslag i gruppen, ändå gick vi vidare till EM... Nej, VM. Förlåt, säger Bjarnason till den isländska tidningen Morgunbladid.

Bjarnason fortsätter:

– Vi visste att vi kunde göra detta om vi var tillräckligt fokuserade. Det var en knepig match, men så småningom lyckades vi reda ut det.

Lagkamraten Aron Gunnarsson:

– Det är verkligen svårt att beskriva hur vi känner just nu. Det här är vår största prestation och vi är enormt stolta över lagets insatser. Det här är inte något som händer varje dag.

Se VM-kvalet i Kanal 5 och på Dplay.se (extern länk)


https://twitter.com/EurosportSE/status/917490182806310912

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.