Foto: BRYNJAR GUNNASRSON / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: BRYNJAR GUNNASRSON / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: BRYNJAR GUNNASRSON / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: BRYNJAR GUNNASRSON / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: BRYNJAR GUNNASRSON / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: BRYNJAR GUNNASRSON / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: BRYNJAR GUNNASRSON / AP TT NYHETSBYRÅNFoto: BRYNJAR GUNNASRSON / AP TT NYHETSBYRÅN
 Foto: BRYNJAR GUNNASRSON / AP TT NYHETSBYRÅN

Till fotbolls-VM som minsta land nånsin

Publicerad
Uppdaterad

Island är klart för fotbolls-VM.

För första gången någonsin.

Det blev seger med 2-0 hemma mot Kosovo i den sista kvalmatchen – och nu är Island tidernas minsta land, sett till invånare, att kvalificera sig för mästerskapet.

Island charmade brallorna av fotbolls-Europa 2016 då de för första gången deltog i fotbolls-EM.

Nu har de skrivit ny historia.

Island vann den sista kvalmatchen hemma mot Kosovo med 2-0, efter mål från Premier League-stjärnan Gylfi Sigurdsson och Johann Berg Gudmundsson, och säkrade därmed gruppsegern framför betydligt mer rutinerade nationer som Turkiet, Kroatien och Ukraina.

Island minsta VM-landet någonsin

Det är första gången på tolv försök som Island tar sig till fotbolls-VM. Det var nära inför mästerskapet i Brasilien 2014, men då föll Island, som då leddes av Lars Lagerbäck, mot Kroatien i playoff.

Den lilla fotbollsnationen, med endast cirka 334 000 invånare, är för första gången klart för fotbolls-VM, vilket innebär att Island är det minsta landet någonsin, sett till antal invånare, att kvalificera sig för världsmästerskapet.

Tidigare var svenskbekantingen Trinidad och Tobago historiens minsta VM-land med sina 1,3 miljoner invånare.

Hjälten: "Vår största prestation"

Efter segern var Birkir Bjarnason tagen. Så pass tagen att han hade svårt att komma ihåg vad laget faktiskt hade kvalificerat sig för.

– Det här är fantastiskt. Vi hade tre andra världsklasslag i gruppen, ändå gick vi vidare till EM... Nej, VM. Förlåt, säger Bjarnason till den isländska tidningen Morgunbladid.

Bjarnason fortsätter:

– Vi visste att vi kunde göra detta om vi var tillräckligt fokuserade. Det var en knepig match, men så småningom lyckades vi reda ut det.

Lagkamraten Aron Gunnarsson:

– Det är verkligen svårt att beskriva hur vi känner just nu. Det här är vår största prestation och vi är enormt stolta över lagets insatser. Det här är inte något som händer varje dag.

Se VM-kvalet i Kanal 5 och på Dplay.se (extern länk)

 

https://twitter.com/EurosportSE/status/917490182806310912

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag