Det pågår intensiva protester mot regimen i Iran. Enligt BBC har 76 personer dödats under de snart två veckor som protesterna pågått.
Allt tog sin början när 22-åriga Mahsa Amini dog efter att ha blivit gripen av moralpolis i huvudstaden Teheran sedan hon inte täckt sitt hår med en hijab.
Under tiden som protesterna har pågått i Iran har landets herrlandslag i fotboll befunnit sig i Österrike för att spela två träningsmatcher inför VM i Qatar senare i höst.
Enligt NRK är landslaget belagt med munkavle i politiska frågor, men under lägret tog storstjärnan Sardar Azmoun bladet från munnen och riktade rasande kritik mot regimen.
”Se vad ni gör mot vårt folk. Skäms på er! Ni dödar utan att tveka. Länge leve iranska kvinnor!”, skriver han på Instagram.

Azmouns inlägg blev snabbt borttaget. Enligt den Londonbaserade journalisten Armin Ghobadi Pasha var det på förbundets generalsekreterares order.
Spelarnas protest – vägrade visa upp landslagsdressen
Det stannade inte där. På tisdagskvällen ställdes Iran mot Senegal och inför matchen valde hela laget att gemensamt protestera mot regimen. Då Irans nationalsång spelades stod samtliga spelare uppradade iklädda svarta jackor som dolde deras landslagskläder.
https://twitter.com/davenewworld_2/status/1575052847066288128Aktionen blev uppmärksammad världen över och spelgruppen, där bland andra den före detta Östersundspelaren, Malmöfödda Saman Ghoddos ingår, blev hyllade på sociala medier.
Matchen slutade 1-1 och tidigare nämnda Azmoun gjorde Irans mål. Som en del av protesten mot regimen firade han dock inte målet, utan sprang bara tillbaka till egen planhalva och väntade på att matchen skulle startas upp på nytt.
Risken för spelarna: ”Hot mot deras familjer”
Spelarna tar en stor risk när de protesterar. Det berättar Irankännaren Arvin Khoshnood, programansvarig vid institutionen för kulturgeografi och ekonomisk geografi vid Lunds universitet.
– De som protesterar mot regimen riskerar att i bästa fall förlora sin plats i landslaget och bötfällas, till exempel genom att få sin egendom konfiskerad och i värsta fall arresteras. Det finns också ett hot mot deras familjer. Sedan är frågan hur stora dessa risker är jämfört med risker som demonstranterna tar när det beger sig ut på gator och torg. Det som är väldigt tydligt i dessa protester är att folket nu drar en tydlig linje och ber kändisar att ta ställning. På samma sätt har till exempel flera skådespelare gett upp sina karriärer för att stötta folket, samtidigt som vissa förblir tysta för att inte riskera sin levnadsstandard och karriär, säger han.
Hur viktig är deras ställningstagande?
– Otroligt viktigt. Fotboll är en viktig sport i Iran med många följare. Landslaget, eller ”Team Melli” som iranierna kallar det, har stort stöd bland befolkningen och när de vinner landskamper brukar det bli stora spontanfester på gator och torg, som islamiska regimen självklart försöker stoppa med våld. På samma sätt, när spelare protesterar mot regimen, får de mycket uppmärksamhet och inger folket mycket hopp. Idag riktas därför mycket kritik mot de fotbollsspelare, speciellt de i landslaget, som inte öppet och tydligt visar stöd till protesterna och mot regimen. Igår pratade jag med tre personer i Iran som berättade att de nu var tveksamma ifall landslaget längre var ”lands”-laget och att de kanske borde betraktas som ”regim”-laget. De menade att folket stöttat landslaget mycket och väntar nu på att få stöd tillbaka när allt fler unga mördas av regimens specialstyrkor på gator torg. Det vissa spelare har gjort uppskattas mycket och påverkar protesterna positivt, men bland flera demonstranter förväntas det mer än symbolhandlingar och kamp på social medier.
Irans nästa landskamp är deras VM-premiär mot England den 21/11. Det återstår att se om några av spelarna som protesterade mot regimen återfinns i VM-laget.
SportExpressen har sökt Saman Ghoddos för en kommentar utan framgång.