Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Inte sjukdomen som varit det jobbigaste”

Real Madrids fotbollsstjärnor har ett tydligt budskap i coronakrisen.
Foto: DANIELE BUFFA / INSIDEFOTO BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
1 / 7

Fotbollsstjärnan Albin Ekdal, 30, drabbades av coronaviruset. 

Nu berättar landslagsmittfältaren för SportExpressen om sjukdomen och tiden i isolering.  

– Det jobbigaste har varit att sitta ensam i husarrest, det är inte sjukdomen som varit det jobbigaste för mig, säger Ekdal.  

Det var för drygt två veckor sen som nyheten att Serie A-proffset och landslagsstjärnan Albin Ekdal drabbats av coronaviruset. Det var hans klubb Sampdoria som meddelade att Ekdal, tillsammans med tre lagkamrater, smittats, och kort senare lade 30-åringen själv ut en hälsning i sociala medier. 

”Tack för all omtanke. Jag känner mig redan bättre efter några dagars vila. Jag hoppas att alla tar den här sjukdomen på allvar. Om du har minsta symtom, stanna hemma”.

”Lyssna på myndigheterna och gör allt du kan för att minska spridningen av viruset. Det kommer hjälpa oss att skydda de sjuka och de äldre. Till sist vill jag tacka alla inom sjukvården som gör ett heroiskt jobb”, skrev Ekdal. 

Nu väljer Ekdal, i en intervju med SportExpressen, att berätta om hans upplevelser av sjukdomen, och hur han mår i dag. 

På telefon från Genoa, som ligger i regionen Ligurien, säger han att han nu mår bra. 

– Jag har mått bra i ganska många dagar. Det känns som att viruset har lämnat kroppen och jag känner inte av det längre, säger Albin Ekdal. 

Hur är det att vara sjuk i coronaviruset? 

– Jag mådde inte så farligt dåligt, faktiskt. För mig var det ganska klassiska influensasymptom. Lite feber, aldrig hög, lite huvudvärk, lite ledvärk och så vidare. Så det var inte så farligt. 

Så länge var Albin Ekdal sjuk i coronaviruset

Ekdal fick lätt feber och huvudvärk under natten för drygt 2,5 vecka sedan, meddelade klubben och fick därefter testas. 

– Det var så klart inte skitkul att få det positiva testet. Det var ju en snackis över hela världen och så var man en av dem som hade åkt på det. Men jag insåg ganska snabbt att det spreds fort och att väldigt många blivit smittade. 

Redan då befann sig Ekdal i isolering i sitt hem och han har stannat där sedan dess. 

Hur länge kände du dig sjuk?

– Från dag ett så tog det tio dagar innan jag kände mig frisk. Men under de här dagarna som jag var sjuk var det väldigt mycket upp och ner. Nån dag mådde jag ganska bra, nån dag kom febern tillbaka och så, även om jag aldrig låg helt utslagen. Från dag elva och framåt har jag mått bra. 

Under själva sjukdomstiden var det främst vila som gällde. Ekdal berättar att han konsumerade stora mängder tv-serier, filmer och poddar. 

Nu kan han träna lätt och har bland annat fått en träningscykel och en pilatesboll från klubben för att kunna hålla i gång. 

Ekdal har varit isolerad i 17 dagar

Totalt har Ekdal befunnit sig i isolering i 17 dagar, något som han upplever som mer påfrestande än sjukdomen i sig.

– Det är inte skitkul att vakna på morgonen om man säger så, man har inte jättemycket att se fram emot på dagarna. Det man tittar på - det tittar man klart på. Och att laga mat till sig själv i 17 dagar är inte skitkul. Det är påfrestande, men mer eller mindre hela Italien är i samma situation. Det är bara att bita ihop och göra det som krävs för att vi ska ta oss vidare, säger han. 

Ekdals flickvän och dotter har befunnit sig i självvald karantän hemma i Stockholm i två veckor efter att ha kommit hem från Italien, så det blir mycket Facetime för att hålla kontakt med dem för Ekdal. 

Han har även pratat mycket med sina vänner i landslaget, Mikael Lustig, John Guidetti och Victor Nilsson Lindelöf. Den sistnämnda visade sitt stöd för Ekdal genom att bära en Sampdoria-tröja med Ekdals namn på ryggen i en träningsvideo på Instagram. 

– Jag fick stöd från dem redan innan videon. Men det var kul att se att videon blev viral och att han reppade min tröja. Jag har fått fint stöd av grabbarna, det har varit till hjälp när man suttit själv här i 17 dagar, säger Ekdal.

Albin Ekdal om uppskjutna EM: ”Fotbolls finns inte i min hjärna”

Coronapandemin har lamslagit världen, och ett av de absolut värst drabbade länderna är i Italien med över 8000 rapporterade dödsfall. 

Hela landet är satt i karantän och det märks, säger Ekdal. 

– Jag ser en stor gata från min tomt, det är väldigt ödsligt. Det är få som är ute och alla som är ute bär mask. Alla här i Italien tar det på väldigt stort allvar. Man märker att alla förstår att alla måste ta ett personligt ansvar, göra det som krävs och lyssna på premiärministern. Man får hoppas att det ger effekt och att det kan återgå till någorlunda normalt liv inom några veckor. 

Så gott som samtliga fotbollsligor världen över har uppehåll på grund av virusets spridning och sommarens EM har skjutits upp till 2021. 

Men just fotboll är något som Albin Ekdal inte ägnar en tanke åt i nuläget. 

– Jag tänker egentligen ingenting på fotboll just nu. Det enda som betyder något är att återgå till någon sorts normalitet, att folk mår bättre och inte behöver förlora jobben. När ekonomin går åt helvete och folk dör så finns fotbollen inte ens i min hjärna just nu. Utan nu måste vi tillsammans få någorlunda ordning på den här situationen så att vi kan återgå till det normala och folk kan leva sitt liv igen, säger han. 

Expressen TV rapporterade när Albin Ekdal konstaterats smittad av coronaviruset.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.