Foto: Anders Ylander
 Foto: Anders Ylander

Ingesson om cancern: Ingen medicin hjälper

Publicerad

Klas Ingessons kamp mot blodcancern fortsätter.

Nu förbereder sig den före detta landslagsmittfältaren på operationen som är hans sista chans att bli helt frisk: en stamcellstransplantation.

– Inga mediciner hjälper längre, säger Ingesson till Borås Tidning.

Det var i maj 2009 som Klas Ingesson kom med beskedet: han hade drabbats av myelom, en typ av blodcancer.

Nyheten blev en stor chock för den svenska fotbollsvärlden – som sedan fick glädjas när VM 1994-hjälten meddelade att hans blod var fritt från sjukdomen.

Men så i midsommar kom cancern tillbaka – trots att Ingesson genomgått ett stamcellsbyte.

– Det satte sig på ryggen och ryggraden pajade ihop, jag kunde inte gå. Jag blev liggande i mer eller mindre två månader. Jag tappade alla muskler. Det har varit jävligt jobbigt att komma tillbaka, berättade Ingesson för SPORT-Expressen i december.

"Mediciner hjälper inte"

Nu ska Ingesson återigen vara med om en stamcellstransplantation, den här gången med celler från en annan person.

– Det känns bra. Förut var jag mer orolig för det här, men nu vet jag att det här är det enda alternativet i dagsläget. Inga mediciner hjälper längre, och jag har gjort två stamcellsbyten med mig själv som inte har hjälpt tillräckligt. Nu är det här det enda som kan göra mig helt frisk, och då blir valet enklare, säger Ingesson till Borås Tidning.

"Kan bli frisk"

Nu hoppas 44-åringen på en lyckad operation.

– Då blir jag frisk. Efter fem år blir man friskförklarad. Och skulle jag inte bli frisk kommer jag att kunna börja om med medicinerna som inte hjälper nu, igen, säger han.

Ingesson arbetar just nu som ungdomstränare i Elfsborg. Han varit väldigt öppen med sin sjukdomshistoria och säger att han kommer att fortsätta ställa upp i intervjuer.

– Jag mår mycket bättre av att snacka om det, och jag är övertygad om att det kan underlätta för andra i samma sits. Det känns viktigt att berätta för folk att jag bara mått dåligt precis när jag fått tillbaka det, i övrigt har jag mått jättebra.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag