Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Ingen vet hur jag ser ut om två år...”

Lars Lagerbäck fräste till på en presskonferens med det norska landslaget, där han kommer att fortsätta som förbundskapten.
Lars Lagarbäck med sambon Hélène Fors, på Idrottsgalan i Globen.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lagerbäck.
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY BILDBYRÅN
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

Lars Lagerbäck förlängde nyligen sitt kontrakt med det norska landslaget över VM 2022.

Ett inte helt enkelt beslut.

I bakhuvudet fanns en oro för hälsan. 

– Det är bara att inse att man åldras och det är ingen som vet hur jag ser ut om två år, säger han.

Norge snuvade Sverige på fyra poäng i EM-kvalet, men rådde inte på Blågult i det långa loppet.

Medan tabelltvåan Sverige förbereder sig för fotbolls-EM fokuserar trean Norge på playoffspelet som drar i gång i mars. Förbundskaptenen Lars Lagerbäck har fortfarande chansen att leda det norska landslaget till sitt första mästerskap på 20 år, men måste ta sig förbi först Serbien och sen Skottland eller Israel.

I laget finns Europas hetaste fotbollstalang i 19-årige Erling Braut Haaland, som gjort dundersuccé i Champions League och som gjort fem mål på sina 59 första minuter i Borussia Dortmund.

– Det är något väldigt, väldigt ovanligt vi ser. Det han visar upp är fantastiskt, inte minst med tanke på hans unga ålder och att inte har jättemycket erfarenhet, säger Lagerbäck.

Har du upplevt något liknande tidigare?

– Nej, Zlatan var äldre än Erling. Fredrik Ljungberg är väl den yngsta som man kan jämföra med så. Men jag har aldrig varit med om att två så unga spelare som Erling och Martin (Ödegaard) är på den här nivån. Det är unikt med tanke på vilket litet land det är.

Lars Lagerbäcks oro för hälsan

Lagerbäck anslöt till det norska landslaget 2017 och förlängde i december sitt kontrakt över VM-slutspelet i Qatar 2022.

71-åringen medger att han hade hälsan i åtanke när han funderade över att tacka ja eller inte.

– Just nu mår jag ganska bra, men VM är 2022 och då har det gått ytterligare några år. Det är bara att inse att man åldras, det är ingen som vet hur jag ser ut om två år, säger han.

Är det sista kontraktet?

– Jag har ju sagt så ett par gånger och sen ändrat mig, så jag ska väl passa mig för att svara ja på den frågan. Men jag skulle bli oerhört förvånad om det blir något mer efter det här.

Under hösten har Zlatan Ibrahimovics staty i Malmö vandaliserats och sedermera fraktats bort.

Lars Lagerbäck har följt händelserna.

– Jag tycker att det är beklagligt, oavsett vem eller vad det gäller. Att man förstör något som man inte gillar. Jag tycker att det är fel att man visar det på det sättet, säger han.

Vid sidan av förbundskaptenjobbet har Lars Lagerbäck sedan 2011 jobbat som expert i Viasats fotbollssändningar. Det kommer han fortsätta med.

– Jag kommer fortsätta ungefär som vanligt och kommer synas i rutan ett par gånger under våren, säger Lars Lagerbäck.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.