”Ingen förväntade sig det – vi chockade världen”

Asllani är nöjd med Sveriges gruppspel.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

TOKYO. Sverige tog fullpott i OS-fotbollens gruppspel. 

Det klarade inget annat lag av. 

– Vi chockade världen lite, säger Kosovare Asllani om landslaget dominans i gruppen. 

På fredag kliver de svenska landslaget in i slutspelet i OS. Efter tre spelade matcher i gruppspelet hade Sverige nio poäng och nio gjorda mål. 

Det blev tre ganska olika matcher för Blågult, där Peter Gerhardsson tillexempel valde att byta åtta spelare inför gårdagens match mot Nya Zeeland. 

2-0 slutade matchen och gruppsegern var ett faktum, nu väntar hemmanationen Japan i kvartsfinal. 

– Jag tycker att vi gör tre starka matcher. Sen att vi mött två av världens bästa landslag gör det extra speciellt, säger Kosovare Asllani som kom in i slutet av matchen mot Nya Zeeland.

– Men det har inte kommit av sig själv, det är klart vi har en individuell skicklighet i gruppen och en stor tro i laget, men sen har vi ett ledarteam bakom och även våra analytiker som förbereder oss inför varje match. 

Asllani: ”Let the show begin!”

Segern mot USA i första matchen gav eko. Inte bara det faktum att Sverige vann med 3-0, bröt en 44 matcher lång svit för USA utan på sättet laget de spelade. 

Har ni satt er i respekt nu inför slutspelet? 

– Ja, men det tror jag. Ingen förväntade sig att vi skulle slå USA med 3-0 och därmed chockade vi världen lite. Vi är inte förvånade vi vet vilken nivå vi håller. 

Men nu vänder Sverige blad och blickar mot utslagsmatcherna. Och det menar Kosovare Asllani är något hon verkligen längtat till. 

– Det är nu det rolig börjar, gruppspelet var en uppvärmning och först nu kommer de viktigaste matcherna. Nu ska vi visa att vi är ett landslag som förhoppningsvis kommer vinna en medalj i år.

– Hade jag fått bestämma hade det varit slutspel hela tiden. Let the show begin!

Olivia Schough, håller med Asllani, och tror att respekten för det svenska landslaget började komma redan för några år sedan. 

– Jag tror att vi bygger upp en respekt mer och mer, det började under VM och nu har vi gjort det bra. Så absolut tror jag att fler och fler har respekt för oss, men det handlar om att vi ska göra jobbet.

LÄS MER: Stjärnan kastades ut - av sin egen pappa 

LÄS MER: Det har blivit deras segervapen (PREMIUM) 

GUIDE: Allt om fotbollen i OS • Tider och program

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.