Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ilskan mot Litmanen – efter Qatar-hyllningen

Jari Litmanen kritiseras i hemlandet.
Foto: BILDBYRÅN

Den finländske fotbollslegenden Jari Litmanen hyllade Qatars arrangemang inför VM 2022.

För det har han kritiserats, försvarat sig själv och kritiserats igen.

”Han är bara en bricka i ett större spel”, skriver Ilta-Sanomats krönikör Saku-Pekka Sundelin. 

Jari Litmanen var i Qatar och besökte VM-faciliteterna. 

I samband med det uttalade sig Litmanen positivt kring arrangemanget av det kommande mästerskapet. I en artikel som publicerades av arrangören själv talade han sig bland annat varm om de sportsliga förutsättningarna under mästerskapet, precis som flera andra fotbollsprofiler som Xavi gjort tidigare.

– Qatar 2022 kommer inte göra någon besviken, sa Litmanen enligt artikeln.

– Det är en stor fördel för lagen att de kan stanna på ett hotell. De kan använda en träningsanläggning och fortfarande vara nära arenan. De kommer inte behöva ändra sitt program på grund av något som inte handlar om fotboll. Som spelare och tränare kommer man kunna fokusera helt på fotbollen.

Litmanen: ”Det hör fortfarande till yttrandefriheten”

Den 48-årige Litmanen möttes av kritik i hemlandet för sina positiva Qatar-uttalanden men försvarade sig själv och sa att han bara hade varit på semester i Qatar och hälsat på sin vän Xavi. I ett uttalande som skickades till Ilta-Sanomat påstod han också att inte fått betalt för att hylla Qatars VM-arrangemang.

– Det jag sa angående fotbollen baserar sig endast på den information jag fick på plats och som jag såg med egna ögon. Åsikterna var mina egna, inte någon annans, sa Litmanen och fortsatte:

– Som jag förstår det hör det fortfarande till yttrandefriheten att få ha en åsikt. 

”Litmanen bara en bricka i ett större spel”

Hufvudstadsbladets krönikör Jonas von Wendt går hårt åt Litmanen.

”I en värld där hållbarhet och klimattänk betonas känns Qatar som en varm kamelprutt i ansiktet för de flesta”, skriver von Wendt.

”Hans uttalande kommer användas med stor skicklighet i diverse sammanhang. Här fick man gratis draghjälp av en man alla inom fotbollsvärlden känner till”, skriver han och fortsätter:

”Det var sannolikt ett ogenomtänkt och oförsiktigt uttalande. Ett uttalande som kommer följa Litmanen en tid framöver. Ett uttalande Qatar tackar för.”

En annan krönikör som kritiserar Litmanen är Ilta-Sanomats Saku-Pekka Sundelin. Han skriver att Litmanen berömmer hela Qatar när han berömmer fotbollsarrangemanget.

”Litmanen kan föreställa sig att hans fotbollskommentarer inte på något sätt är relaterade till Qatars mänskliga rättigheter men medan han berömmer omständigheterna kring Qatar-VM berömmer han hela paketet. Det är ett paket inbyggt i helt omänskliga förhållanden som kan jämföras med slavarbete. Det har berättats i många rapporter och studier”, skriver Sundelin.

Vidare skriver Sundelin att Qatar förstås tackar för hans uttalanden.

”Litmanen har all rätt att skapa sitt eget rykte och han är bara en bricka i ett större spel. Länder som Qatar drar ihop stora sportevenemang i ett mjukt utövande av makt för att försöka förändra bilden av landet.”


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.