Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Italiens svar: Ingen rasism mot Elanga

Foto: FABRIZIO CARABELLI/LIVEMEDIA/SHUTTERSTOC / FABRIZIO CARABELLI/LIVEMEDIA/SHUTTERSTOCK SHUTTERS
Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

Anthony Elanga ska ha fått rasistiska glåpord från en motståndarspelare efter U21-matchen mot Italien. 

SvFF:s säkerhetsansvarige Martin Fredman bekräftade för Fotbollskanalen att man kommer att polisanmäla händelsen.

– Det är allvarligt och vi gör en anmälan i detta nu, säger han till Fotbollskanalen

Sent på onsdagskvällen förnekade Italienska förbundet att någon rasism ska ha inträffat under matchen. 

Tim Pricas kvittering i matchens slutskede innebar 1-1 och förde Sverige ett steg närme U21-EM 2023 och vilt jubel bröt ut när domaren blåste av matchen. .

Efter matchen riktades spelarnas fokus åt ett annat håll. 

Flera spelare i det svenska laget, däribland Tim Prica och Armin Gigovic, lade under tisdagskvällen ut en svart bild med texten ”Not to Racism. Vi stöttar Anthony”, på sina sociala mediekonton. 

Anklagar motståndare för rasism

Senare under tisdagskvällen gick U21 landslaget ut och kommunicerade att Anthony Elanga - till vardags i Manchester United - utsatts för rasism från en italiensk spelare under spelets gång. Något som också påtalat för domaren och matchdelegaten efter matchen. 

– Nu inväntar vi återkoppling genom matchrapporten och domarrapporten. När de har inkommit tar vi beslut om hur vi går vidare. Säkerhetschefen Martin Fredman är också underrättad om vad som har skett, säger U21- och pojklandslagschefen Claes Eriksson till förbundets hemsida. 

– Ingen ska behöva utsättas för rasism, det är fullständigt oacceptabelt. Vi står alla bakom och stöttar Anthony i detta, Säger Eriksson. 

Förbundet planerar en polisanmälan

För Fotbollskanalen berättar SvFF:s säkerhetsansvarige Martin Fredman att förbundet förbereder en polisanmälan i Italien. 

– Det råder ingen tvekan om hur han har uppfattat det och med det sagt går vi självklart vidare. Vi håller nu på nere i Italien. Jag har kontakt med delar av ledningen på plats kring laget och försöker styra upp en polisanmälan på plats med italiensk polis. Vi försöker anmäla i det landet som brottet händer, vilket är det man ska göra, säger han. 

Rasism inom fotbollen har hamnat högt på agendan i Italien. Den senaste tiden har landet skakats av flera rasistskandaler kopplat till fotbollsarenor. I ligaspelet har spelare från såväl Napoli som Milan utsatts för rasistiska tillmälen från läktarhåll. 

– Det är fruktansvärd publicitet för Italien. Vi alla måste göra mer men vi behöver lagar som tillämpas. Det är det viktigaste, har Italiens A-lagskapten Giorgio Chiellini tidigare sagt.  

På onsdagskvällen gick det italienska förbundet ut med ett officiellt uttalande där man förnekade att någon rasism hade förekommit. 

”Ingen sådan incident observerades av matchens tjänstemän eller Uefas delegat”, skriver förbundet i ett pressmeddelande. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.