I mitten av december tog Fifa beslut om att införa ett nytt regelverk för agenter. I dag, måndag, börjar det introduceras.
Fifa beskriver det nya regelverket som en milstolpe mot upprättandet av ett mer rättvist och transparent övergångssystem. En hel del agenter verkar inte hålla med.
The Football Forum, som beskriver sig som en internationell rörelse för agenter och spelare, har tidigare beskrivit tankarna på ett nytt regelverk som ett hot mot agenterna och deras jobb.
Under söndagen rapporterade dessutom engelska Daily Mail att ett gäng ledande agenter ska träffas i London redan på onsdag för att diskutera deras nästa steg i kampen mot regelverket.
Jonathan Barnett, vice president i The Football Forum och en av världens mäktigaste agenter med bland annat Jack Grealish (Manchester City) och Eduardo Camavinga (Real Madrid) i sitt stall, har tidigare hotat med rättsliga åtgärder om regelverket skulle komma på plats. Nu ska sådana samtal ha hållits, enligt Daily Mail.
”De här reglerna kommer få allvarliga konsekvenser för fotbollens hälsa och för tusentals små och medelstora agenter över hela världen. Vi kommer göra allt vi kan för att skydda vårt yrke och blockera implementeringen”, meddelar The European Football Agents Association (EFAA) enligt Daily Mail.
Betalade ut 6,6 miljarder till agenter
Det regelverk som Fifa har tagit beslut om att införa innehåller en ny agentlicens – vilken alla som vill arbeta som agent kommer behöva ha. För att få licensen krävs det bland annat att man genomför ett skriftligt prov.
Dessutom innehåller det nya regelverket ett förbud mot att ha flera representanter för att undvika intressekonflikter och ett kostnadstak för agentarvoden. I regelverket går det till exempel att läsa en agent som representerar en spelare som tjänar mer än 200 000 dollar, 2,1 miljoner svenska kronor, årligen inte får ta ut en provision på mer än tre procent. Och att arvodet som en agent kan få när hen representerar en säljande klubb begränsas till tio procent av övergångssumman.
Det tycks vara kostnadstaket som upprör agenterna allra mest. Flera av dem menar, enligt Daily Mail, att något sådant inte finns i liknande branscher.
Expressen har sökt ett flertal svenska agenter. De som har svarat vill ännu inte kommentera Fifas nya agentregelverk. Vi har även sökt The European Football Agents Association (EFAA) utan resultat.
En nyligen publicerad rapport från Fifa visar att klubbar betalade ut 622,8 miljoner dollar, 6,6 miljarder svenska kronor, till agenter under 2022. Det är en ökning med 24 procent jämfört med 2021. Och en siffra som inte är långt ifrån rekordåret 2019.
– I förhållande till arbetsinsats och så vidare tycker jag inte att det är skäligt. Jag upplever att spelarna många gånger är naiva och inte inser hur stor del av deras egna övergångar som landar i agentens plånbok, säger Svante Samuelsson, Svensk elitfotbolls sportchef.
Hur ser du på Fifas nya regelverk?
– Ambitionen känns rätt och rimlig. Sedan hoppas vi att det kommer leda till tydliga strukturer i branschen.
Behövs det?
– Ja, det tycker jag. I min roll har jag mycket dialog med våra sportchefer och det finns ett stort behov att få ett tydligare regelverk på vilket sätt man tar betalt och på vilka nivåer.
Har du nåtts av några reaktioner från de svenska agenterna gällande det nya regelverket?
– Nej, det har jag inte. Det var väl ganska väntat att det är de största agenterna i Europa som kommer anlita advokater och juridisk expertis för att försöka på något sätt angripa det sätt som Fifa försöker reglera marknaden på. Sedan får vi se om det anses vara ett juridiskt korrekt sätt att reglera marknaden eller ej.
Ska implementeras i Sverige innan september
Samuelsson tillägger:
– Jag tror nog att den generellt fotbollsintresserade personen tycker att det bör finnas en större rimlighet i nivån på arvodena. Samtidigt ska man vara medveten om att agenterna fyller en viktig uppgift, för spelare och klubbar.
Kostnadstaket för agentarvoden kommer börja gälla från och med den 1 oktober i år. Detsamma gäller kravet på att ha en agentlicens från Fifa. Samtliga nationsförbund ska ha implementerat det nya agentregelverket senast den 30 september.
I Sverige finns sedan några år tillbaka ett agentregelverk som bland annat innebär att alla agenter som vill vara verksamma här behöver vara registrerade och godkända av Svenska fotbollförbundet. Det är oklart hur det regelverket kommer påverkas av Fifas beslut.
– Vi får se lite grann hur Svenska fotbollförbundet väljer att hantera den här frågan, om det även kommer förändra våra interna regelverk. På något sätt tror jag att de större ligorna och de större agenterna får gå i bräschen här så får vi se det påverkar hela systemet, säger Svante Samuelsson.