Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så blev århundradets match "El escándalo"

Gianni Infantino.Foto: AITOR PEREIRA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Spelare i Boca Juniors och River Plate i finalen 2014.Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/XINHUA IMAGO SPORTFOTODIENST
Boca Juniors spelarbuss anländer.Foto: JUAN IGNACIO RONCORONI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Kanske har ingen pokal varit så åtrådd som den Boca Juniors och River Plate skulle göra upp om i november, när stenkastare stoppade Copa Libertadores-finalen.

Kanske avgörs matchen, som redan skjutits upp tre gånger, ikväll.

Kanske var det inte stenkastarna som kastade den första stenen.

Mästarcupen Copa Libertadores de América, Sydamerikas motsvarighet till Champions League, döptes som en hyllning till nationernas självständighet från de europeiska stormakterna.

Men när kontinentens två populäraste lag, Boca Juniors och River Plate, i november skulle göra upp om pokalen slutade det med att bucklan kördes iväg i taxi och därefter tvingades i exil till gamla kolonialmakten Spanien.

Så förvandlades "Århundrade match" till "El escándalo".

Orsaken var att stenkastare attackerade Boca Juniors buss inför finalens returmöte (första matchen slutade 2-2), vilket skadade minst två spelare och däckade busschauffören på väg till River Plate-stadion.

– Beslutet togs av tre galningar bakom ett skrivbord, har Boca Juniors-stjärnan Carlos Tévez, som ikväll lär sitta på bänken, sagt om det sydamerikanska fotbollsförbundet Conmebols beslut att flytta finalen till Europa.

TV-match

20.30 sänds River Plate-Boca Juniors på Eurosport.

Första matchen spelades i Boca-stadion "La Bombonera" och slutade 2-2.

Returen spelas på neutral mark, i Real Madrid-stadion Bernabéu.

Om matchen slutar oavgjord går den, oavsett antalet mål, till straffavgörande.

Det här är sista gången finalen avgörs över två matcher.

 

Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/XINHUA IMAGO SPORTFOTODIENST
Foto: IAN LANGSDON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

PSG:s brasseback Dani Alves kritiserade att de 60 000 supportrar som lämnade Riverstadion utan att bråka, när matchen sköts upp tre gånger på två dagar, nu straffas av förbundet.

– Att Boca-River spelas utanför Sydamerika är den största skammen jag upplevt som fotbollsspelare och som sydamerikan. De har tagit bort mångas unika möjlighet att se lagen i en final, på grund av vad några få idioter gjorde.

Har pågått mer än halva tiden Argentina existerat

Matchen mellan Buenos Aires-klubbarna Boca Juniors och River Plate är närmast att betrakta som ett världsarv i Sydamerika.

I oktober 2017 rankade brittiska Daily Mirror matchen som nummer 1 av fotbollens derbyn, före "El Clásico" mellan Barcelona och Real Madrid.

Duellen har en rik historia.

Argentinska ligan startades 1891 och var den första att etableras utanför Storbritannien.

Visst finns många andra laddade derbyn i de sydamerikanska ligorna, inte minst i Argentina där klubbarna historiskt varit mycket mer älskade än landslaget.

Men Boca-River är matchernas match, den som fångar hela västra halvklotets uppmärksamhet.

I Sydamerika kallas den kort och gott för ”superclásico”, ett vi mot dom-spel som pågått under mer än halva tiden Argentina existerat som nation.

Foto: ANA MOMBELLO / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: NATACHA PISARENKO / AP TT NYHETSBYRÅN

River och Bocas antagonism inleddes när den förstnämnda klubben flyttade till ett av Buenos Aires överklassområden medan den andra stannade kvar i arbetarstadsdelen La Boca, där demografin dominerades av socialister som invandrat från italienska Genua.

Superklassikern har präglat det argentinska samhället sedan den första matchen lagen emellan blåstes igång 1908.

Idag är Argentina ett land där varje diskussionsämne utgår från formuläret Boca-River.

Man enas bara om att vara oenade.

Varje cafédebatt är ett derby, strävan efter dissensus i stället för konsensus.

Argentina är fullt av ”superclásicos”, vattendelare där man antingen ställer sig på den ena sidan eller den andra.

Några exempel är argentinarnas förhållande till författarna Jorge Luis Borges kontra Ernesto Sabato.

Förbundskaptenen för landslaget som vann guld 1978, Cesar Luis Menotti, kontra den defensivt inriktade Carlos Bilardo som ledde Argentina till titeln 1986.

Tangokompositörerna Astor Piazzola kontra Aníbal Troilo.

Tidningen Pagina 12 kontra mediekoncernen Grupo Clarín.

Kakan alfajor med mörk choklad kontra den vita med såsen dulce de leche.

Boccia-match fick ställas in

Det är alltså för eller emot som gäller. Glöm att alla kan ha rätt på sitt sätt.

När River Plates supportrar försöker sjunga ut Boca Juniors anhängare är de sistnämndas svar: ”No existen”. Ni finns inte.

När Boca slog River i rekreationssporten boccia år 2011 (slutsiffrorna blev 15-7) fick returmatchen, som skulle spelas på neutral mark, ställas in.

Ändå växer frågetecknen kring hur säkerheten inför Matchen i Buenos Aires kunde misslyckas så fundamentalt.

Bara några dagar senare lyckades nämligen samma stad arrangera G20-mötet - där Donald Trump, Vladimir Putin, Xi Jinping och saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman deltog - utan minsta problem och med enbart fredliga demonstrationer.

Huliganer knutna till politiker och poliser

Argentinsk fotboll hade förberett sig för att visa världen sin omtalade, folkliga passion. Den som blivit en bristvara i europeisk toppfotboll.

Istället blottades de allra fulaste sidorna. Buenos Aires säkerhetsminister tvingades avgå.

I Europa jämförs våldsverkarna i argentinsk fotboll med huliganerna som på 1980- och 90-talet terroriserade europeiska städer.

Men jämförelsen haltar. Våldsverkarna i argentinsk fotboll är inte grupper som hör till sportens eller samhällets periferi.

Ofta är de knutna till politiker, korrupta poliser och fotbollspampar.

Argentinas president Mauricio Macri, här med Donald Trump på G20-mötet som nyligen hölls i Buenos Aires, var president i Boca Juniors mellan 1995 och 2007.Foto: DMITRY AZAROV / KOMMERSANT / POLARIS/IBL POLARIS
Foto: SEBASTIAN PANI / AP TT NYHETSBYRÅN

De kontrollerar allt som säljs i och omkring fotbollsarenorna, allt från uthyrning av parkeringsplatser, inkomster från försäljning av mat och fotbollströjor eller droger.

De har nära band till näringslivet, till fackpamparna och politikerna som styr klubbarna.

I tidningen Noticias erkände nyligen en fotbollspamp varför det inte vore en bra idé att på riktigt utreda våldsverkarna, "las barras":

"De är våldets affärsmän"

– Det vore att skjuta sig själv i foten. Fotbollsklubbarna är platsen där man gör politik, affärer, lobbyverksamhet. För att klättra där måste du ha "la barra" på din sida.

– De får betalt för att gå på politiska demonstrationer, de håller i säkerheten i offentliga byggnader och de ingår i företag. De är våldets affärsmän.

Foto: - / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ikväll vänds blickarna mot Bernabéu-stadion, som en gång var Real Madrids argentinske legendar Alfredo Di Stefanos hem. Som spelare och tränare representerade han både River Plate och Boca Juniors.

På VIP-läktaren sitter Lionel Messi.

Men i ett sydamerikanskt perspektiv är detta matchen ingen vunnit. Alla har förlorat.

FIFA:s generalsekreterare Gianni Infantino har, på sitt alldeles speciella sätt, gjort sitt för att lugna supportrarnas känslor.

"Vinnarna kommer att kunna håna förlorarna i 100 år"

– Visst, vinnarna kommer att kunna håna förlorarna i 100 år, säger Gianni Infantino. Men det är bara en fotbollsmatch, inte ett krig.

 

Boca Juniors

Grundad 3 april 1905.

Copa Libertadores-titlar: 6 (1977, 1978, 2000, 2001, 2003, 2007).

Världscupfinalen: 3 guld (1977 mot Borussia Mönchengladbach, 2000 mot Real Madrid och 2003 mot AC Milan)

 

Några stjärnor som representerat klubben: Diego Maradona, Claudio Caniggia, Juan Román Riquelme, Juan Pablo Veron, Martin Palermo. 

 

River Plate

Grundad 25 maj 1901.

Copa Libertadores-titlar: 3 (1986, 1996, 2015).

Världscupfinalen: 1 guld (1986 mot Steaua Bukarest)

 

Några stjärnor som representerat klubben: Gonzalo Higuain, Radamel Falcao, Alexis Sánchez, David Trezeguet, Hernán Crespo.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.