Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ikonen drar sig tillbaka för att dö

Ricksen mötte i sin tid i Rangers bland annat Henrik Larsson och Johan Mjällby
Foto: BEN CURTIS / AP PA
Fernando Ricksen lider av ALS
Foto: Skärmdump från tv-programmet De Weereld Drait Door
Fernando Ricksen under tiden i Zenit St Petersburg.
Foto: CHRISTOF STACHE / AP

Den förre Glasgow Rangersspelaren Fernando Ricksen är döende i ALS.

Nu menar en nära vän att tillståndet blivit värre – och att Ricksen nu dragit sig tillbaka från rampljuset.

– Frågan är hur länge han kan överleva, säger De Vries enligt Mirror.

Holländaren Fernando Ricksen spåddes en lysande framtid när han slog igenom i början på 2000-talet. Talangen gick inte att ta fel på, men Ricksen valde ofta att fokusera på annat än fotbollen. Han missbrukade såväl alkohol som kokain under karriären, men gjorde trots det 12 landskamper för det holländska landslaget och är fortsatt en ikon i skotska Glasgow Rangers.

Efter att karriären var över drabbades Ricksen av den dödliga sjukdomen ALS. Det är en nervsjukdom som gör att kroppens muskler sakta förtvinar. Hälften av patienterna som insjuknar avlider inom tre år.

– Varje dag med sjukdomen är svår, men det blir tuffare ju längre du lever med det, har Ricksen tidigare sagt om sin sjukdom.

Fernando Ricksen berättade först om sin sjukdom i tv-programmet De Weereld Drait Door, år 2013.
Foto: Skärmdump

MISSA INGET!  Få de senaste nyheterna om VM-lagen – direkt i Messenger. 

LÄS MER: Fotbolls-VM i tv – tider och kanaler. 

Ricksen drar sig tillbaka

Nu menar vännen Vincent De Vries att tillståndet har blivit värre för den förre fotbollsstjärnan den senaste tiden. Ricksen kan bara kommunicera genom att blinka med sina ögon, och har dragit sig tillbaka i sin lägenhet i spanska Valencia.

– Han kan inte längre prata, det blir inga fler meddelanden på Whats App, och han stirrar ut från sin balkong i Valencia, säger Vincent De Vries till De Telegraaf, enligt Mirror.

Ricksen har, sedan han diagnostiserades med ALS, gjort flera framträdanden i offentligheten och i samband med olika fotbollevenemang. Han har bland annat synts på bild med storstjärnor som Cristiano Ronaldo. Men nu är Ricksens tid i rampljuset över, menar Vincent De Vries.

– Frågan är hur länge han kan överleva.

Fernando Ricksen och Cristiano Ronaldo.

LÄS MER: Fotbolls-VM 2018 – allt du behöver veta.

LÄS MER: Sveriges grupp och spelschema i fotbolls-VM.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.