Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Ibland smyger de in pyroteknik i trosorna"

Foto: Jasper Juinen

Gårdagens nyhet om de ryska kvinnliga fotbollsupportrarna som tvingades klä av sig trosorna har väckt många reaktioner.

Nu kommer förklaringen:

– Ibland smyger tjejer in pyroteknik i underkläderna, säger ryska ligans direktör Sergey Cheban.

SportExpressen.se skrev i går om den stora skandalen i rysk fotboll där flera kvinnliga fotbollsupportrarna tvingades klä av sig helt nakna vid fredagens ligapremiär mellan Rubin Kazan och Spartak Moskva i delstaten Tatarstan.

Enligt supportern Ekaterina Stepanova var direktiven från de ansvariga poliserna som genomförde kroppsvisitationer att de till och med skulle ta av sig trosorna, annars fick de inte komma in på Kazan Arena.

– Jag kände mig illa till mods och lämnade kön till kroppsvisitationerna. På min högra sida stod flickor som redan visiterats och de var helt avklädda, till och med underkläderna var borta, skrev Stepanova i ett uttalande.

Smyger in pyroteknik i underkläder

Nu kommer förklaringen till poliserna kränkande behandling. Enligt Sergey Cheban, direktör för ryska Premier League, försökte polismännen bara förhindra att pyroteknik smugglades in på arenan.

– Eftersom det var den första matchen på säsongen så ville vi att allt skulle gå felfritt. Folk måste förstå att vi agerar i enligheten med lagen. Tyvärr har vi fått uppgifter om att några poliser gått för långt när de genomsökte vissa kvinnor och dessa poliser har blivit utbytta. Det är mycket tråkigt att detta händer, men ibland smyger tjejer in pyroteknik i underkläderna, säger Cheban till Itar-tass.com.

"Allt skedde enligt reglerna"

Enligt den biträdande presschefen vid inrikesministeriet i republiken Tatarstan var de grundliga visitationerna som genomfördes inför fredagens fotbollsmatch helt i enlighet med lagen.

– Alla visitationer skedde i enlighet med lagen. Före matchen så uppmuntrade vi alla fans att komma tidigare till matchen på grund av visitationerna. Kanske blev det problem för att någon var sen till matchen. Om de anställda som bedriver sökandet misstänker någon som måste den personen visiteras noggrannare, säger Linara Davletshina.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.