Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”I värsta fall kan vi ha svenska offer”

Foto: MANU FERNANDEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: ROB SCHOENBAUM / IBL/POLARIS
Foto: MAPI / STELLA PICTURES BACKGRID UK
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Nu varnar experter för det ökade hotet från uzbekiska terrorister under fotbolls-VM i Ryssland. 

Tusentals svenskar riskerar att drabbas av samma typ av attentat som genomfördes på Drottninggatan förra året.

– I Ryssland är det uzbekiska extremister som är hotet i dag, av samma sort som Rakhmat Akilov, säger Malcolm Dixelius, Rysslandsexpert och tidigare Moskvakorrespondent.

Drygt ett år efter terrorattentatet på Drottninggatan arrangeras fotbolls-VM i Ryssland – där hotet från uzbekiska terrorister bedöms vara som störst. Bara fyra dagar innan Rakhmat Akilov kapade lastbilen i Stockholm sprängde en uzbekisk självmordsbombare sig själv i S:t Petersburgs tunnelbana och dödade 15 personer.

Dådet var inte det första från uzbekiska terrorister i Ryssland, och nu varnar experter för de stora riskerna under fotbolls-VM i sommar.

– Det är ett betydande hot som man förbereder sig för – det skedde minst ett försök att genomföra attentat i samband med OS i Sotji, säger Malcolm Dixelius, Rysslandsexpert och tidigare Moskvakorrespondent för SVT.

Rakhmat Akilov genomförde det värsta terrordådet i Sverige någonsin när han körde en lastbil på Drottninggatan i april förra året. Foto: / POLISEN

Malcolm Dixelius menar att de uzbekiska terroristerna har fått allt starkare fäste i Ryssland de senaste åren:

– Före OS 2014 var självmordsbombarna ofta tjetjenska kvinnor, så kallade svarta änkor, som hade förlorat sina män eller söner i kriget mot Ryssland. Nu rör det sig om islamiska terrorister, av den här sorten som Akilov, ofta av uzbekiskt ursprung, säger han.

Magnus Ranstorp är terrorforskare vid Försvarshögskolan i Stockholm, specialiserad på radikal islamism:

– Självklart finns det ett hot mot VM. Uzbekiska terrorister använder framför allt bomber men också skjutvapen. Där jag tror det är sårbart är tunnelbana och folkmassor, utanför arenor. Det finns ett intresse för de här grupperna att försöka störa VM, säger han.

 

LÄS MER: Sveriges grupp och spelschema i sommarens fotbolls-VM

 

Landslagets säkerhet

De svenska landslagsspelarnas säkerhet kommer skötas av Svenska fotbollförbundet tillsammans med både svensk och rysk polis. På förbundet är arbetet med säkerheten redan i gång.

– Vi har självklart en planering för om det värsta skulle inträffa, ett terrorattentat eller annan grov brottslighet, säger Martin Fredman, säkerhetschef på Svenska fotbollförbundet.

– I värsta fall kan vi ha svenska offer, med allt vad det skulle innebära.

Svenska Fotbollförbundet samlar regelbundet all sin personal som ska delta under VM för att gå igenom säkerheten tillsammans med polisen

Fotbollförbundet samlar regelbundet all sin personal som ska delta under VM för att gå igenom säkerheten tillsammans med polisen och andra externa aktörer, men det huvudsakliga ansvaret tycker Martin Fredman ligger hos Ryssland:

– Det är värdlandet som har ansvar för sina besökare. Vi är ett fotbollförbund, vi sysslar med fotboll. Vi kan bara konstatera att det finns ett reellt hot och förhålla oss till det. Vi ser dock att Ryssland gör ett omfattande säkerhetsarbete som vi känner oss trygga med, säger han.

Återvändande IS-krigare

Radikal islamism är ett växande problem i Uzbekistan och angränsande länder. Under de senaste åren bedöms 5 000 personer från regionen ha anslutit sig till islamiska staten, framför allt i Syrien. Ett stort antal har återvänt till Uzbekistan, och därifrån är det många som tar sig in i Ryssland. Rakhmat Akilov flyttade först från Uzbekistan till Ryssland, där han jobbade som byggarbetare i flera år, innan han bestämde sig för att åka till Sverige.

 

LÄS MER: Stor ranking – betyg och kommentar på alla 32 VM-lag

 

– Uzbekiska grupper har blivit allt mer aktiva i Ryssland, de tar sig ofta in i landet som gästarbetare, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

– En anledning till att den radikala islamismen fått fäste i de här länderna är regimernas repressiva åtgärder – de slår ner hårt på alla oppositionella, säger han.

Felaktig morotsskärning

Sedan Sovjetunionens fall 1991 har Uzbekistan styrts av den diktatoriska Karimovregimen, som slagit ner hårt på alla former av radikal islamism. Trots detta bedöms 80 procent av befolkningen i Uzbekistan vara muslimer, och förtrycket mot vissa former av islam har tvärtom bidragit till att driva människor in i islamistiska extremistgrupper. 

Enligt Lifos landinformation, som Migrationsverket använder sig av, lever misstänkta islamister under tortyrliknande förhållanden i uzbekiska fängelser. Det beskrivs bland annat hur fängelsestraff förlängs med många år för saker som ”felaktig morotsskärning” och att man ”ställt tofflorna på fel ställe”.

Sverige ställs mot Sydkorea, Tyskland och Mexiko i fotbolls-VM i sommar. Foto: DANIEL MALMBERG

De uzbeker som lyckas ta sig till Ryssland lever i stort utanförskap, vilket är en annan bidragande faktor till radikalisering, menar Magnus Ranstorp:

– Människor från den här regionen som kommer till Ryssland för att arbeta ses som andra klassens medborgare. De trycks ner, diskrimineras och utsätts för våld. De blir frustrerade och aggressiva, säger han.

100-årsdag för mordet på tsarfamiljen

Fotbolls-VM kommer att spelas i ett flertal städer över hela Ryssland, bland annat i S:t Petersburg där det senaste uzbekiska terrordådet ägde rum. Flera matcher kommer även att arrangeras i Kazan.

– Det är en jättestor stad som är till 80 procent muslimsk. Det är en av städerna där det skulle kunna ske, säger rysslandsexperten Malcolm Dixelius.

 

LÄS MER: Fansen har sagt sitt: De vinner VM - så går det för Sverige 

 

I gruppspelet i juni spelar Sverige tre matcher, i städerna Nizjnij Novgorod, Sotji och Jekaterinburg. Bara ett par veckor efter Sveriges match mot Mexiko i Jekaterinburg är det 100 år sedan den ryska tsarfamiljen mördades av bolsjevikerna i en källare i staden – två kilometer från fotbollsarenan. Det är svårt att förutse vad som kommer hända på 100-årsdagen, menar Malcolm Dixelius:

– Man kan utgå från att det kommer att bli någon slags manifestation. Ryssarna kan sin historia. Om det kommer bli bråk vet jag inte, men vissa historiska händelser river upp starka känslor, säger han.

Sverige spelar sin första match den 18 juni mot Sydkorea.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!