Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kindberg frias: ”Jag är lättad och glad”

Foto: MATS ANDERSSON / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MATS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN

För två år sedan dömdes Daniel Kindberg, 54, till tre års fängelse i tingsrätten för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott.

I dag friades Östersunds FK:s tidigare ordförande i hovrätten. 

– Jag är väldigt lättad och glad, inte minst med tanke på att mina barn har fått upprättelse, säger han till SportExpressen.

Kindberg var tidigare ordförande för Östersunds FK och låg bakom mycket när klubben klättrade i seriesystemet och etablerade sig i allsvenskan. Men efter flera år av framgångar och positiva rubriker började molnen att mörkna över klubben, framför allt när det gällde hur klubbens ekonomi hade skötts.

Under domstolsförhandlingarna hävdade åklagaren att Kindberg, genom falska fakturor, plundrat det kommunala bostadsbolaget Östersundshem på 15 miljoner kronor. Pengarna ska sedan ha gått vidare till Östersunds FK.

Och i november 2019 dömdes Kindberg till tre års fängelse för bland annat grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Han fick även näringsförbud i fem år. Två andra medåtalade dömdes också och fick fängelsestraff. De tre männen dömdes också att betala stora skadestånd.

”En ren rättsskandal”

På en pressträff samma dag meddelade Kindberg att domen skulle överklagas: 

– Alla människor i Sverige, inklusive jag själv, är oskyldiga tills dess att dom har vunnit laga kraft. Den här domen som har kommit i dag kommer inte att vinna laga kraft därför att den kommer att överklagas, säger Kindberg. 

Advokaten: ”Stor lättnad”

I dag friades Kindberg från samtliga åtal i Hovrätten för Nedre Norrland. Även de två medåtalade friades.

– Det här är en stor lättnad för Daniel, säger advokat Olle Kullinger, till GP.

– Men vi har inte kunnat se mer av domen än att vi kan konstatera att han blivit friad på alla punkter.

När SportExpressen når Kindberg under fredagseftermiddagen medger han att han är omtumlad.

– Jag är väldigt lättad och glad. Jag har sett mina barns glädje och det väger upp allt som man har gått igenom de senaste åren. Jag mår bra i dag, säger han.

Kindberg fortsätter:

– Jag har burit ganska mycket på axlarna de senaste åren. Jag har hållit samma linje hela tiden. Jag är oskyldig och nu är jag också friad. Jag är väldigt tacksam för det, men också.. som människa.. den upprättelsen som mina barn, Östersunds FK med flera nu får, den är väldigt viktig för mig.

– Alla som har stöttat mig får upprättelse. Jag har fått flera hundra sms i dag och det visar att människan kommer först. Det har funnits en kärlek och respekt i fotbolls-Sverige som har varit väldigt fin att se.

Hovrätten skriver att det inte går bevisa att fakturorna som stora delar av åtalet gäller inte är korrekta. 

”Hovrätten har kommit fram till att Sollefteåföretaget inte utförde något arbete inom ramen för PEAB Anläggnings entreprenad på Stadsdel Norr, men att arbete kan ha utförts på andra delar av området. Genom utredningen i målet har det kommit fram en rad besvärande omständigheter som talar för att något arbete inte har utförts eller i vart fall att arbete inte utförts i den omfattning som fakturerats. Det har dock förts fram andra möjliga förklaringar som i sig inte framstått som osannolika och som utredningen inte förmått utesluta.”

Går inte att bevisa

Hovrätten fortsätter:

”Åklagaren har alltså inte bevisat sitt påstående att inget arbete har utförts. Det går inte heller att göra en tillräckligt säker bedömning av hur mycket av arbetet enligt fakturorna som har utförts...”

Hovrätten för Nedre Norrland meddelar därför att åtalen för grov trolöshet mot huvudman ogillas helt. Vilket också gör att Kindberg och den medåtalade företagaren inte heller anses skyldiga till bokföringsbrott. Även näringsförbudet hävs.


DETTA HAR HÄNT:

Klubben bildas

Östersunds FK bildades 1996 som ett samarbete mellan IFK Östersund, Ope IF och Östersund/Torvalla FF. Klubben spelade sina första matcher i division 2 Norrland året därpå.


Kindberg ny ordförande

Daniel Kindberg blir ordförande för Östersund 2010. 2011 anställs den brittiske tränaren Graham Potter. Han leder klubben till superettan 2012 och vidare till fotbollsallsvenskan 2015.


Bokcirklar och nattvandringar

ÖFK väcker uppmärksamhet när klubbens spelare engagerar sig även utanför planen. Spelarna deltar i bokcirklar och nattvandringar, dansar balett och genomför olika konstnärliga projekt.


Europa League-succé

2017 vinner ÖFK Svenska cupen, vilket leder till kval till Europa League där klubben gör succé. I kvalet till gruppspelet slår man det turkiska storlaget Galatasaray, Fola Esch från Luxemburg och grekiska Paok. Väl där presterar ÖFK över all förväntan och tar poäng mot lag som Athletico Bilbao och Hertha Berlin. I slutspelet blir dock Arsenal Östersundslaget övermäktigt och klubben slås ut med siffrorna 2–4 över två matcher, trots en avslutande 2–1-seger i London.


Kindberg anhålls

I april 2018 genomför Ekobrottsmyndigheten en razzia mot det kommunala bostadsbolaget Östersundshem där vd Daniel Kindbergs arbetsdator beslagtas. Kindberg anhålls misstänkt för ekonomisk brottslighet. Kort därefter säger Daniel Kindberg upp sig från jobbet som vd för Östersundshem. Han tar också timeout från sitt uppdrag som ordförande för ÖFK.

Daniel Kindberg släpps från häktet efter två dagar, men misstankarna mot honom kvarstår och har dessutom stärkts under tiden, enligt Ekobrottsmyndigheten.


Potter lämnar

I juni 2018 lämnar tränaren Graham Potter Östersund för att jobba för Swansea, då hemmahörande i den engelska andraligan. Östersund slutar sexa i allsvenskan. 2019 går det desto tyngre, laget slutar på en tolfte plats.


Åtal väcks

Måndagen den 10 december 2018 väcker åklagare Nicklas Jeppsson åtal mot Daniel Kindberg och ytterligare två män. Åtalspunkterna är bland annat grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott.

Enligt åtalet ska Kindberg, tillsammans med en man anställd på byggföretaget Peab och en transportföretagare från Sollefteå, ha fört ut mer än 15 miljoner kronor från Östersundshem, via Peab och via transportföretaget i Sollefteå. Pengarna har slutligen mestadels hamnat hos fotbollsklubben Östersunds FK.


Fotbollförbundet anmäler Kindberg

I februari 2019 väljer Svenska fotbollförbundets licensnämnd att anmäla Daniel Kindberg och klubben till disciplinnämnden. Senare läggs anmälan dock ner på grund av preskriptionstiden.


Rättegång mot Kindberg

Rättegången mot Kindberg planeras först att hållas i april 2019, men skjuts sedan fram på obestämd tid. Den 5 september inleds så den 13 dagar långa rättegången mot ÖFK:s före detta ordförande och de andra två männen, i Härnösands tingsrätt.

Samtidigt går det allt sämre för ÖFK i allsvenskan. Klubben blöder ekonomiskt och har under hösten arbetat för att undvika konkurs.


Nekar till brott

Den 1 oktober avslutas rättegången.

Åklagaren yrkar på minst fyra års fängelse samt sju års näringsförbud för Daniel Kindberg. För den så kallade Peabmannen yrkar åklagaren på tre års fängelse och för transportföretagaren från Sollefteå yrkas fyra års fängelse, sju års näringsförbud samt en företagsbot på fyra miljoner kronor.

De tre ska också tillsammans betala tillbaka 15 miljoner kronor till de drabbade företagen Östersundshem och Fältjägaren 7.

Alla tre åtalade nekar till brott.


Tingsrätten dömer

Den femte november döms Kindberg i tingsrätten till tre års fängelse.


Hovrätten friar

I december 2021 – två år senare – river hovrätten upp domen och frikänner Daniel Kindbergen.

Källa: TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.