Therese Sjögran. Foto: Sven Lindwall
Therese Sjögran. Foto: Sven Lindwall

Hyllningen till Sjögran ströks under sändning

Publicerad

Therese Sjögran skulle ha hyllats för sitt landskampsrekord under Fotbollsgalan.

SPORT-Expressen kan avslöja att TV4 förberett ett långt inslag – som ströks mitt under sändningen.

Beslutet väckte ilska i Globen i går kväll.

– Jag tycker det är förjävligt, säger landslagschefen Marika Domanski Lyfors.

– Två andra punkter drog över på tiden och vi var tvungna att spara in tid, svarar Pelle Porseryd, exekutiv producent på TV4.

Redan i fjol var Therese Sjögran, 37, i fokus under Fotbollsgalan.

Svenska fotbollsförbundet hade då valt att prisa Anders Svensson med en lyxbil för sitt landslagsrekord, medan Sjögran fick lämna galan tomhänt – trots att hon gjort fler landskamper än Svensson.

I år har mittfältsveteranen skrivit historia genom att komma upp i 200 landskamper för Sverige. Men det uppmärksammades enbart genom ett kort omnämnande av programledaren Anna Brolin.

Sundhages kritik

Förbundskapten Pia Sundhage är kritisk:

– Det var ett misstag i kväll. Det var att Therese Sjögran inte blev hyllad för sina 200 landskamper.

Foto: Anders Ylander
– Hon nämns i en bisats i slutet av programmet. Det tycker jag är dåligt.

Kanal 5:s fotbollsexpert Hasse Backe:

– Självklart, har du gjort 200 landskamper, då ska du hyllas. Det kan jag hålla med Pia om.

Landslagschefen Marika Domanski Lyfors är rejält ilsken.

– Therese borde ha fått den hyllning hon förtjänade. Jag tycker det är förjävligt att det blir så här och att vi får den här diskussionen i år igen.

SPORT-Expressen kan dock avslöja att TV4 hade förberett en hyllningsvideo för Therese Sjögran som skulle sändas under Fotbollsgalan. Men den ställdes in mitt under sändningen.

– Det stämmer, säger Pelle Porserud, exekutiv producent på TV4.

"Supertråkigt"

Han förklarar att programpunkterna med Olof Mellberg och GES drog över på tiden och att man därför hamnade i problem.

– Vi var tvungna att hitta ställen där vi kunde spara in tid, för att vi inte skulle bli för långa och tvingas stryka guldbollen, säger Porserud.

– Det är en stor händelse, att hon har gjort 200 landskamper. Så det känns supertråkigt att vi var tvungna att ta bort det inslaget, vi hade väldigt gärna velat ha kvar det. Nu fick hon i stället ett omnämnande i slutet av programmet.

Vad säger du till dem som tycker att det var en felprioritering?

– Vi försöker göra en så korrekt prioritering som möjligt, förstås. Sen får vi titta på det, om det var rätt eller fel. Men där och då hade vi inte gjort den prioriteringen om vi inte trodde att det var rätt.

"TV4 gjorde fel"

Marika Domanski Lyfors är tydlig med sin åsikt.

– Jag tycker att TV4 gjorde fel, säger hon.

– Samtidigt vill jag poängtera en sak: Jag förstår att sorgen och hyllningarna till Pontus Segerström och Klas Ingesson tar mycket plats och den förtjänar mycket plats. Men under den övriga tiden borde det ha funnits plats för en hyllning till Therese för hennes 200 landskamper.

Landslagschefen reagerade också på att komikern Soran Ismail skämtade om Zlatan Ibrahimovics uttalande från i fjol, då PSG-stjärnan tyckte att Sjögran borde ha prisats med en cykel när Anders Svensson fick sin bil.

Soran Ismail.Foto: Anna-Karin Nilsson
– Ja, nu fick vi en cykel på scenen i stället... Det var det första som hände, säger Domanski Lyfors och ler uppgivet.

Sjögran: "Lite tråkigt"

Therese Sjögran själv väljer att hålla en låg profil när SPORT-Expressen träffar henne i Globen.

– Det är lite tråkigt att de inte lyfter fram mitt rekord. Men jag blev hyllad i Örebro och det var fint det också, säger Sjögran och syftar på landskampen mot Tyskland på Behrn Arena, där hon gjorde sin 200:e match.

Hade det sett annorlunda ut om det hade handlat om en herrspelare?

– Det vet jag inte, ingen aning. Jag vet inte hur de har tänkt i dag heller så det är svårt att säga faktiskt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag