Foto: YAHYA ARHAB / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNFoto: YAHYA ARHAB / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
 Foto: YAHYA ARHAB / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Hundarna dödas inför fotbolls-VM

Publicerad

Hundar har dödats i massor för att städa upp inför ett Fifa-besök i Marocko.

Nu rasar vittnen till massakrerna, skriver Huffington Post.  

Djurrättsfrågor och idrottsevenemang är ingen ovanlig kombination. Inför OS i sydkoreanska Pyeongchang blev landets hundköttsindustri hett omdiskuterad bland djurrättsaktivisterna. Många förfasades av uppgifterna om att det finns över 17000 gårdar som varje år föder upp över 2,5 miljoner hundar – som sedan blir mat.

En liknande folkstorm har blåst upp inför Fotbolls-VM i Ryssland. Daily Mirror har tidigare rapporterat att tusentals vildhundar håller på att dödas i städerna som ska husera matcher. Anledningen ska vara att staten är rädd för att rabies ska spridas till de gästande fotbollssupportrarna. 

Hundar slaktas i Marocko

Nu har även Marocko, som ansökt om att få anordna VM 2026, hamnat i en liknande kontrovers. Inför Fifa-delegaternas besök i byn Aourir ska en grupp män beväpnade med gevär ha skjutit ihjäl ett antal hundar för att "städa upp stadsbilden". Liknande scener ska ha utspelats på en rad olika platser i landet. 

Så många som 50 till 70 hundar skjuts ihjäl per natt, rapporterar Huffington Post. Myndigheterna har dock förnekat att detta äger rum. De hävdar att hundarna endast fångas in för att bli vaccinerade. 

 

LÄS MER: Fotbolls-VM i tv – tider och kanaler. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag