Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hotet mot Sverige: ”Ett vapen de har”

Katie McCabe.
Foto: ADAM DAVY / STELLA PICTURES / PA
Foto: ANDREW COULDRIDGE / BILDBYRÅN

DUBLIN. Sverige leder sin VM-kvalgrupp men i kväll väntar en tuff uppgift när man ställs mot Irland. 

Och inte minst Arsenals storstjärna Katie McCabe. 

– Det är ett vapen de har, säger förbundskapten Peter Gerhardsson. 

Sverige ställs mot Irland i den tredje VM-kvalmatchen inför mästerskapet som avgörs 2023. Efter två matcher med lika många segrar väntar ett på papperet betydligt tuffare motstånd. 

Irland, som ännu inte spelat någon match i VM-kvalet, slog nyligen Australien med 3–2. Ett Australien som slutade fyra i fotbollsturneringen i Tokyo för bara några månader sedan. 

Förbundskapten Peter Gerhardsson poängterar att Sverige har stor respekt för motståndet och menar att det finns delar som man måste se upp med. 

– Irland spelar med två anfallare som är väldigt djupledslöpande där en av dem är lite snabbare än de andra. De spelare lite beredare än vad man är van vid när det är två anfallare, där handlar det om att klara av de situationer som uppstår på kanten med en-mot-en. 

Och framför allt är det Arsenals vänsterback Katie McCabe som blågult behöver vara extra uppmärksamma på. 

– När hon får bollen så kan det swisha till från vänsterkanten och gå ganska snabbt i djupled. Så det gäller att vår målvakt och backlinjen har koll på det. Det är ett vapen de har. 

– Och under 90 minuter måste vi vara fokuserade på det och även deras kontringar, där jag tycker att Irland är ett väldigt bra lag, säger Peter Gerhardsson. 

Eriksson: ”Aldrig sett henne så bra”

Förbundskaptenen får även medhåll av kvällens lagkapten, Magdalena Eriksson, som mött McCabe en hel del i den engelska ligan. 

– Jag tycker att det är McCabe som sticker ut i Irland. Jag har aldrig sett henne spela så bra som hon gör. Jag tycker att hon, trots att hon spelar mycket ytterback, har en avgörande roll och gör både poäng och mål. Vi måste vara noggranna med henne, men sen är det generellt ett lag med mycket kvaliteter som har utvecklats mycket de senaste åren, säger Eriksson.

”Vi räds inte Sverige”

Irland å sin sida skickar däremot över all press på det svenska laget inför kvällens match och menar att de kommer få rikta in sig på försvarsspel. 

– Vi älskar att mötta lag på en hög nivå och vi känner räds inte det. Men vi är på plats 33 på världsrankingen, Sverige är tvåa och var i OS-final. Det kommer att bli som att möta USA eller Tyskland, säger Irlands förbundskapten Vera Pauw och konstaterar:

– Det kommer att bli en väldigt, väldigt, tuff match för oss.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.