Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hotet: ”Då kan hon vara brutal”

Stina Blackstenius.
Foto: MARTIN MEJIA / AP TT NYHETSBYRÅN
Stina Blackstenius.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Foto: MOLLY DARLINGTON / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: MASATOSHI OKAUCHI/SHUTTERSTOCK / MASATOSHI OKAUCHI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

TOKYO. Hon är i sitt livs form – och ett stort hot i semifinalen. 

Nu vill Australien plocka bort Stina Blackstenius, 25, i mötet mot Sverige. 

– Det handlar om att vi inte får ge bort bollen på fel ytor, för då kan hon vara brutal i kontringarna, säger Australiens förbundskapten Tony Gustavsson. 

Stina Blackstenius har hittills gjort fyra mål under OS-fotbollen och spelat med ett stort självförtroende. 

– Jag kan nog inte komma ihåg något mästerskap där jag känt mig starkare och tryggare än nu, konstaterar hon. 

Nu väntar semifinal mot Australien. Ett lag som Sverige mötte för drygt en vecka sen, då noterades Blackstenius för ett mål efter att hon blivit inbytt en bit in i andra halvlek. 

Men formen på svenskan har gjort att semfinalmotståndarna studerat Blackstenius lite extra. 

– Jag tror vi nämnde hennes namn några gånger under gårdagens möte. Och hon är givetvis i en fantastisk form, jag är oerhört imponerad av henne och jag tycker att hon har varit fenomenal, och även gjort det bra defensivt, säger Tony Gustavsson.

Australiens förbundskapten poängterar att mycket ansvar ligger i vart de själva tappar bollen när de ställs mot ett formstarkt lag som Sverige – och med en Blackstenius på topp. 

– Det handlar inte bara om att försvara sig mot Stina utan vägen fram till henne. Man måste se vart det börjar och sen se till att det i första hand inte sker. Men sen har hon varit en stor del i deras kontringsspel och Sverige har varit fantastiska på att vända direkt när de vunnit bollen. 

– Så det handlar om att vi inte får ge bort bollen på fel ytor, för då kan Stina vara brutal i de kontringarna, säger han. 

Gerhardsson: ”Kan inte ljuga om det”

Blackstenius själv kan inte riktigt minnas när det sist kändes så här bra, men menar att det delvis beror på den vårsäsong hon haft i hemma i BK Häcken. Elva mål på tolv matcher blev facit när första halvan av damallsvenskan summerades. 

– Sedan fick jag fick en väldigt bra start på OS vilket också gav mig mycket energi och tro på att det här kan bli ett väldigt bra mästerskap. Så känslan har varit positiv hela tiden och det är något jag jobbat väldigt hårt för, att komma i den formen som jag ändå känner att jag är i nu. 

OS-starten blev minsta sagt minnesvärd, 3-0 mot USA och två mål för Blackstenius själv. Förbundskapten Peter Gerhardsson hyllar henne inför semifinalmötet mot Australien. 

– Jag har haft förmånen att ha Stina sen 2017 hon är i sitt absolut bästa slag i många delar, man glömmer bort ibland att hon är väldigt viktig för vårt försvarsspel, men det är en oerhört skicklig spelare. Stina har inte varit bättre än hon är nu jag kan inte ljuga om det för det ser allihopa. 

”En drös med kontrakt”

Hedvig Lindahl, som gör sitt femte OS, håller med om Stina Blackstenius form och gläds med henne. 

– Det är väldigt kul, framför allt för oss som får vara i hennes lag och inte möter henne. Och även roligt för Stina som har haft det tungt några år efter Montpellier-äventyr och kommit tillbaka och visat att det är här hon hör hemma. 

– Jag skulle inte bli jätteförvånad om hon har en hel drös med kontrakt som ligger och väntar efter OS, säger Lindahl.

GUIDE: Allt om fotbollen i OS • Tider och program

GUIDE: OS dag för dag – här är hela programmet 

LÄS MER: Hemligheten bakom Sveriges succé 

LÄS MER: Asllani: ”Det är därför de lockas av mig” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.