Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hotar med bojkott efter nya förslaget

Uefa-presidenten Aleksander Ceferin.
Foto: DOMENIC AQUILINA VIA WWW.IMAGO-IMAGES.D / IMAGO IMAGES/DOMENIC AQUILINA WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Fifa vill arrangera VM vartannat år.
Foto: SLO/EIBNER-PRESSEFOTO VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/EIBNER EUROPA WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Fifa har kommit med ett förslag om att arrangera VM vartannat år. 

Nu hotar Uefa med bojkott. 

– De vill döda fotbollen, säger Uefa-presidenten Aleksander Ceferin enligt The Times.  

Det är Fifa, med Arsenals forne tränare Arsene Wenger som ligger bakom det drastiska förslaget som kan rita om hela fotbollskartan. Wenger, som numera är utvecklingschef på Fifa, presenterade förslaget under veckan – och den går ut på att arrangera ett stort mästerskap varje sommar – och VM vartannat år, rapporterar The Times.  

– Det har varit överlag en väldigt fin respons på förslaget men det kommer bli en demokratisk process där alla länder som är med i Fifa (211 stycken) kommer få säga sitt, säger Wenger i ett uttalande. 

Sef motsätter sig VM vartannat år

Wenger menar vidare att detta innebar att spelarna får resa mindre, många matcher blir mer betydelsefulla, samtidigt som man hävdar att det inte kommer bli mer matcher. Enligt Wenger kommer förslaget hjälpa till att minska gapet mellan de allra bästa länderna i Europa och övriga världen. 

Förslaget har fått stark kritik och Premier League gick officiellt med ett uttalande där man inte tänker tillåta sina spelare att spela VM vartannat år. Nu går även Uefa ut och hotar med bojkott. 

– De vill döda fotbollen, säger Uefa-presidenten Aleksander Ceferin och riktar samtidigt skarp kritik mot Fifa eftersom de gick ut med förslaget utan att först prata med Uefa. 

De flesta europiska fotbollsligor har motsatt sig Fifas nya förslag. Däribland Svensk elitfotboll, Sef. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.