Foto: Carl SandinFoto: Carl Sandin
 Foto: Carl Sandin
Foto: Darryl DyckFoto: Darryl Dyck
 Foto: Darryl Dyck
Foto: Elaine ThompsonFoto: Elaine Thompson
 Foto: Elaine Thompson

Hope Solos oro för Zikavirus under OS

Publicerad

Zikaviruset sprider sig i Brasilien och flera röster har höjts för att ställa in sommarens OS.

Nu säger USA:s landslagsmålvakt Hope Solo att hon är orolig för att åka dit.

– Hade jag valt i dag så skulle jag inte resa, säger hon till Sports Illustrated.

Förra veckan hävdade en grupp amerikanska läkare att man bör överväga att ställa in eller flytta sommarens OS i Rio, och Sveriges olympiska kommitté avråder gravida kvinnor från att åka till Brasilien.

Nu har även USA:s landslagsmålvakt Hope Solo vädrat sin oro för viruset.

– Om jag skulle välja i dag så hade jag valt att inte åka, säger hon till Sports Illustrated.

Kvinnor mest utsatta

Om man inte är gravid, eller planerar att bli gravid inom en snar framtid, ska det inte finnas några kända risker med att drabbas av Zikaviruset, som sprids via myggor.

Att bli smittad är alltså bara farligt för de kvinnliga idrottarna som åker för att tävla under OS.

– Jag vet inte ens när dagen då jag vill ha barn kommer, men jag skulle aldrig ta risken att få ett sjukt barn i onödan. Ingen atlet som ska tävla i Rio borde behöva möta ett sådant dilemma.

"Accepterar inte att behöva välja"

Solo påpekar det faktum att kvinnliga idrottare redan står inför utmaningar som män inte behöver bry sig om. Att offra sitt framtida barns hälsa borde inte vara en av dem, menar hon.

– Kvinnliga atleter måste ta hänsyn till en del saker som herrarna inte behöver bry sig om. Vi accepterar det eftersom vi är kvinnor och det är som det är. Men jag accepterar inte att behöva välja mellan att tävla för mitt land och eventuellt offra mitt potentiella barns hälsa, eller att stanna hemma och ge upp mina drömmar som atlet. Att tävla i OS borde vara en säker miljö för alla, både män och kvinnor. Kvinnliga atleter ska inte behöva ta beslut som kan påverka ett barns hälsa.

Överväger dra sig ur

Kenya överväger att dra sig ur OS i Brasilien på grund av oron för Zikaviruset. Samtidigt har de olympiska kommittéerna i bland annat Australien, Nya Zeeland och USA uttryckt att de skulle förstå om de aktuella idrottarna inte vill åka.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag