Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Hon kommer aldrig komma över det här”

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Foto: EMMA WALLSKOG / BILDBYRÅN

BRATISLAVA. Psykolog, familj och vänner. 

Caroline Seger är öppen med att hon behövde och tog hjälp efter OS. 

Inte minst av vännen Therese Sjögran.

– Jag har försökt att bara vara där.

Seger om stödet:

– Hon förstår mig bättre än någon annan.

Den svenska lagkaptenen berättar också om semesterresan med vännerna, samtalen med psykologen och att inte dölja känslor.

Den här gången är det annorlunda, Caroline Seger gör inte förbundskapten Peter Gerhardsson sällskap på den sista presskonferensen innan match. 

I stället har hon mött media en dag tidigare och det under lite mer avslappnade former. 

Seger visste, alla andra visste också vad det skulle handla om. Den där stunden för sex veckor sedan då hennes värld rasade samman. 

Det kan tyckas som stora ord, för det är ju ”bara fotboll” som inte minst Caroline Seger själv många gånger påpekat under sin karriär. 

Men när den svenska lagkaptenen för första gången efter förlusten i OS-finalen ska prata om tiden efter så är det just det som hon nämner:

– Fotbollen har varit mitt liv så länge jag kan minnas. Så för mig är det inte så konstigt att det jagar mig mer eller mindre. 

Det som jagar Caroline Seger är den där stunden när hon stegar fram till straffpunkten, har allt i egna händer, men missar. 

Ett förlorat guld, det har satt mer spår än någonting annat tidigare. 

– Jag har varit med om mycket i min karriär. Och det är en lång karriär där jag har varit med om att både vinna och förlora. Men det var det absolut värsta tänkbara som jag har varit med om. 

– Och det är något som jag kommer att få bära med mig. 

Det har snart gått sex veckor sedan den blytunga förlusten i OS-finalen i Yokohama. Nu är platsen Slovakien där det svenska damlandslaget ska spela den första matchen i VM-kvalet. 

Caroline Seger har strålat på träningarna i veckan, skrattat och manat på som vanligt. 

Men när hon berättar om sina känslor är OS-besvikelsen långt ifrån bearbetad och glömd. 

– Det blir bättre och det har blivit bättre, men jag tror att jag får leva med det helt enkelt. 

Åkte på semesterresa

Ganska direkt efter att Caroline Seger kommit hem till Sverige efter OS i Tokyo åkte hon på semester till Spanien tillsammans med några vänner. 

– Jag behövde få komma bort, bara få vara i en helt annan miljö och tänka på något annat än Sverige och fotbollen. Med det sagt så tänkte jag väldigt mycket på fotbollen. Men det var skönt att få tid att landa lite någon annanstans. 

Med på semesterresan fanns också Rosengårds sportchef Therese Sjögran, den före detta landslagsstjärnan är en av Caroline Segers absolut bästa vänner. 

– Sjögran står mig väldigt nära och det var oerhört skönt att få med henne. Hon förstår mig bättre än någon annan, och det var betydelsefullt för mig att få prata av mig med henne. 

Sjögran: ”Kommer aldrig över det”

Therese Sjögran berättar om hur hon har försökt att vara där för sin vän efter den tuffa mentala smällen. 

– Egentligen finns det ingenting man kan säga en sådan gång. Man kan bara finnas där. Det hon har gått igenom och det som hände måste hon få hantera på det sättet hon vill, men man kan finnas där som ett bollplank och det har jag försökt vara.

Sjögran är dock inte förvånad att Seger tog den missade straffen och finalförlusten så hårt. 

– Att hon reagerade som hon gjorde efter missen det visste jag att hon skulle göra. Hon är väldigt självkritisk och jag tror att allt kom över henne i den där stunden. Allt hon har gjort för damfotbollen, att vinna det där guldet och ha allt i egna händer.

– Reaktionen var väntad. 

Sedan kommer konstaterandet från Therese Sjögran, hon som känner Seger bättre än någon annan.

– Hon kommer aldrig att komma över det här. Det kommer att följa henne hela livet. 

Sjögran är dock djupt imponerad av hur Caroline Seger har tagit sig tillbaka.

– Hon levererar som innan, jag har inte sett någon skillnad på planen under de matcher som hon har spelat i damallsvenskan efter OS.  

Seger: ”Har fått bästa möjliga hjälp”

Caroline Seger har inte sett om OS-finalen, och tänker inte heller göra det frivilligt. Trots det jagas hon av bilder i skallen på den där straffmissen och det förlorade guldet. 

– De kan dyka upp när som helst. Det finns liksom inga speciella tillfällen. Det kan komma en vanlig dag eller när jag precis har vaknat, eller när jag är på träningen. 

– Det var ett väldigt tufft tillfälle och det har varit en väldigt tuff tid. Det har blivit bättre, men just där och då kan inte livet bli värre. 

Caroline Seger berättar öppet om sina känslor, men också om stödet hon har fått efter OS.

 – Som tur är har jag haft absolut bästa möjlig hjälp från familj, vänner och även från landslagets sida. Tack och lov, för det har behövts. 

Seger: ”Den kan vara brutal”

Det svenska damlandlaget har psykologen Rasmus Wallin Tornberg i teamet, en person som Caroline Seger har tagit hjälp av efter den mentala kraschen. 

– Rasmus är oerhört skicklig, och var direkt där för mig. Och efteråt har han funnits där i den mån som jag har behövt hjälp. 

– Jag är ingen person som ljuger om hur jag känner eller försöker dölja det jag har gått igenom. Detta är verkligheten och det är så den ser ut. Och jag tror också att det är viktigt att man inte gömmer det. 

– Fotbollen kan vara fantastisk men den kan också vara helt brutal. När den är det gäller det att få hjälp med det, för att kunna gå vidare. Och då har Rasmus varit ett väldigt stort stöd för mig. 

Asllani: ”Står varandra nära”

Familjen, vänner och inte minst lagkamrater har funnits där för Caroline Seger efter det som hon beskriver som ”den värsta stunden i livet”. 

Kosovare Asllani berättar om sin relation till Seger:

– Vi har känt varandra i många år och står varandra nära, och i den vänskapen vi har, det är klart att vi är där för varandra när det behövs. Fotboll är inte alltid en saga med lyckligt slut, men det hör till. Och vi är väldigt glada över att vara samlade igen.

Seger: ”Jag är inte där än”

Slovakien borta och Georgien hemma, så inleds det svenska kvalet till VM för svensk del. På VM senast blev det brons, lägg där till silvret nu senast på OS och det är lätt att förstå att det är guldet som hägrar nu, gärna redan nästa sommar på EM. 

Så har snacket gått den senaste veckan bland de svenska spelarna i landslaget. 

Men den mest rutinerade av dem alla, Caroline Seger, hon kan inte riktigt känna den tändvätskan än. 

– Jag tror inte att jag är där än, och det är långt kvar till ett nytt mästerskap. Jag försöker leva här och nu, och mitt här och nu är det här VM-kvalmatcherna som vi har framför oss. Och att ta Sverige till ännu ett mästerskap. 

Caroline Seger säger att hennes fokus ligger på att spela ytterligare ett mästerskap, EM i England nästa år. Och kanske äntligen få det där guldet.

– Det vore så klart drömmarnas dröm att få uppleva det, för en gångs skull i sin karriär när man varit så nära. Men det är också mycket arbete, det tar mycket energi och träning bakom. Och det är en lång bit att vandra ända fram i mål. 

Seger tittar bort mot lagkamraterna Stina Blackstenius och Filippa Angeldahl som står en bit bort.

– Just nu är jag bara glad över att vara här och må bättre. Att vara med det här gänget igen och få spela fotboll på den här nivån. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.