Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hon brände sig själv till döds i fotbollsprotesten

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

En ung iransk kvinna tände eld på sig själv efter att ha dömts till sex månaders fängelse.

Hennes brott: Hon smög sig in på arenan för att titta på favoritlaget Esteghlal.

Nu har Sahar Khodayari avlidit av sina skador.

”Hon stöttade oss trots att politikerna gjort det olagligt för henne. Men vad kan vi göra för att stötta henne? Absolut ingenting. Vi är ynklingar”, skriver favoritklubben på Twitter. 

För en vecka sedan skrev The Telegraph om domen mot den unga kvinnan.

Sahar Khodayari hade vid flertalet tillfällen tagit sig in på den iranska storklubben Esteghlals matcher. Detta utklädd till man.

Det är nämligen olagligt för kvinnor att besöka herrfotbollsmatcher i landet. Nyligen blev hon upptäckt och sedermera dömd till sex månaders fängelse. 

Kvinnan svarade med att i protest sätta eld på sig själv utanför rättssalen och fördes till sjukhus med livshotande skador, skrev The Telegraph. Mustafa Dehmardi, chefsläkare vid Motahari-sjukhuset i Teheran, berättade då för nyhetsbyrån Rokna att kvinnan hade brännskador på 90 procent av sin kropp och att hon vårdades på intensivavdelningen.

Kvinna brände sig till döds

Nu meddelar favoritklubben Esteghlal att kvinnan avlidit av sina skador.

”Vår kära Sahar brände sig själv till döds efter att ha dömts till sex månaders fängelse för... att ha tagit sig till arenan för att stötta sitt Esteghlal. Hon stöttade oss trots att politikerna gjort det olagligt för henne. Men vad kan vi göra för att stötta henne? Absolut ingenting. Vi är ynklingar”, skriver favoritklubben på Twitter. 

Den iranske fotbollsjournalisten Sina Saemian skriver på Twitter: 

”För ett par timmar sedan avled hon (Sahar) på sjukhuset. Det här är så tragiskt. Må Gud välsigna hennes själ och sända kraft till hennes familj och vänner. Det är dags att agera, Fifa”.

Även svenska landslagsmålvakten Hedvig Lindahl har uppmärksammat tragedin. 

”Hallå, Fifa, det är dags att göra något för kvinnorna i Iran. Det här är inte okej. Vila i frid, Sahar Khodayari, en väldigt modig kvinna”, skriver Lindahl på Twitter. 


https://twitter.com/hedvig_lindahl/status/1171317305898340352https://www.instagram.com/p/B2OKi7-AUBL/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.