Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hiljemark är redan historisk i Danmark

Oscar Hiljemark är tillfälligt huvudansvarig för Ålborg.
Foto: BALAZS POPAL / AVALON / STELLA PICTURES/BALAZS POPAL / AVALON AVALON
Oscar Hiljemark.
Foto: ANDERS KJæRBYE / FODBOLDBILLEDER BILDBYRÅN
Hiljemark under en match mot Mexiko i VM 2018.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Åtta månader har gått sen Oscar Hiljemark, 29, tvingades avsluta sin spelarkarriär.

Som tränare är han redan historisk.

För SportExpressen berättar han om första tiden som huvudtränare i Ålborg, den speciella debuten – och möjligheten att träna ett allsvenskt lag.

– Om jag ska vara helt ärlig.. jag ser det inte på det sättet, säger han.

Mitt under brinnande fotbolls-EM kom nyheten från ingenstans.

”Oscar Hiljemark, 28, avslutar karriären på grund av skador”.

– I dag har jag behövt ta ett av de största besluten i mitt liv. De senaste månaderna har inte gått som planerat så i dag har jag därför bestämt mig för att avsluta min karriär som fotbollsspelare, sa han då.

Kort därefter började han som assisterande tränare i sin klubb Ålborg.

– När något tar slut så börjar något nytt. Från och med i morgon startar jag ett nytt äventyr och det är en dröm som blir sann.

Åtta månader senare är han historisk.

Efter att Martí Cifuentes lämnat för Hammarby är Oscar Hiljemark nu tillfällig huvudtränare för den danska toppklubben. Debuten vid rodret gjordes borta mot Midtjylland, där och då serieledare, och det hela slutade med en meriterande 2-0-seger.

– Vilken känsla det var, säger han till SportExpressen.

Sen fortsätter han:

– Jag var lite smått härligt nervös, men ändå ganska trygg i taktiken. Det var en otroligt, ja, fantastisk, upplevelse. Jag njöt i 90 minuter. Vi slog serieledarna på bortaplan och spelarna ska ha all kredd för jobbet, vi fick ut mer eller mindre max av vår gameplan.

Hiljemark yngst i dansk historia

I och med matchen blev Hiljemark, 29, den yngste huvudtränaren någonsin i den danska ligan. 

Därmed petade han ner Magnus Pehrsson, då 33 år gammal, från tronen. Pehrsson tränade för övrigt också Ålborg.

Hiljemark lägger dock inget större fokus på siffror.

– Om folk anser att du är bra nog så är du gammal nog. Det kanske låter lite kaxigt, men om de (klubben) anser att jag är bra nog så finns det ingen anledning att inte tro på mig själv.

Hiljemark fortsätter:

– Jag har en stor tro på mig själv och på truppen. För mig är ålder vad det är, en siffra. Alla är olika och kommer med olika rutiner och personligheter. 

Dealen med Ålborg är tydlig.

Oscar Hiljemark är tillfällig huvudtränare i väntan på att den nye tränaren Lars Friis ansluter i augusti, om inte Ålborg kommer överens med Friis nuvarande klubb Viborg om något annat.

– Jag försöker få laget och staben att vara så redo som möjligt för varje match. Jag tittar inte så lågt in framtiden. Vi har fått det att flyta på på ett bra sätt. Klubben är positiv och tydlig. 

Hur reagerade du när frågan kom?

– Det var en tydlig kommunikation från klubbens sida. Jag tror inte någon mår bra över att gå och spekulera. Jag såg det som ett jätteroligt besked, att de uppenbarligen har ett stort förtroende för mig. Både som ledare och som person.

Hyllar Hammarbys nye tränare

Parallellt med tränarjobbet genomför han de utbildningar som behövs.

– Ja, jag är i full gång med utbildningarna. Sen får vi se hur snabbt det går. Jag är otroligt driven och målmedveten. Jag vill samla på mig så mycket erfarenhet jag bara kan.

Hur mycket har du med dig från tränare du haft i exempelvis PSV Eindhoven, Palermo och Genoa?

– Jag har så klart fått med mig mycket från Holland och Italien. Jag vill spela en direkt, vägvinnande fotboll med mycket vertikalt spel. Efter tiden i Italien har jag med mig att ha en vägvinnande gameplan. Men om jag har någon speciell förebild? Det finns otroligt många tränare där ute, just nu finns det väldigt många som jag tittar på och tar idéer från. Det handlar om att bryta ner det och föra in i mitt eget ledarskap.


Oscar Hiljemark

Ålder: 29.

Klubbar som spelare: Elfsborg, PSV, Palermo, Genoa, Panathinaikos, Dynamo Moskva, Ålborg.

Klubbar som tränare: Ålborg.

Meriter: SM-guld med Elfsborg 2012, holländska ligan med PSV 2014, EM-guld i U21-EM 2015. Uttagen i EM-truppen 2016 och VM-truppen 2018. Spelade 28 A-landskamper.


En tränare som har betytt mycket är Martí Cifuentes.

– Oscar har en fantastisk fotbollshjärna. Jag tror att det är han som sätter gränsen. För han är väldigt, väldigt bra på att förstå spelet och han har en bra relation till spelarna. Jag är säker på att det bara handlar om tid innan han blir en topptränare, sa Cifuentes nyligen till Fotbollskanalen. 

Oscar Hiljemarks svar?

– Han är en otroligt hängiven ledare med sin taktiska kunskap och sitt starka driv. Han vet hur hans lag ska formas och i mina ögon får Hammarby en väldigt, väldigt kompetent tränare. Det är en bra matchning för båda.

– Jag tackar verkligen Martí för förtroendet som jag fick under tiden vi jobbade ihop. Han är en väldigt bra person.

Hiljemark om att träna i allsvenskan

För närvarande ligger Ålborg på femte plats i tabellen. Målsättningen är att kvalificera sig för slutspelsserien.

– Man ska alltid blicka högt, men som situationen blivit så är det verkligen så att varje match är en final. Först och främst handlar det om att ta så många poäng som möjligt för att få vara med i slutspelet. 

– Därefter får man ta det match för match. Jag vill skapa ett starkt kollektiv som krävs för att man ska vinna fotbollsmatcher. 

Oscar Hiljemark fick sitt stora genombrott i Elfsborg, med vilka han vann SM-guld 2012. Därefter var han lagkapten för det svenska landslag som sensationellt vann U21-EM 2015.

Men att någon gång återvända till allsvenskan är ingen självklarhet.

– Ska jag vara helt ärlig.. kommer jag tillbaka till Sverige så är det baserat på jobberbjudandet, själva projektet. Inte att det är en allsvensk klubb.

Hiljemark avslutar:

– Men jag går inte runt och tänker på sånt. Jag är hundra procent fokuserad på Ålborg. Vad framtiden har att utvisa vet jag inte. Det är här jag trivs och jag ska ge det hundra procent. Det är klubbens ambitioner och projekt som lockar, jag stirrar mig inte blind på landet. Jag kom till Ålborg för att jag tyckte att de hade ett spännande projekt, så var det när jag klev över som tränare också.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.