EXPERTEN. Anna Pohjanen lade själv av på grund av de dåliga pengarna i damfotbollen. Nu hjälper hon dagens damstjärnor få ihop ekonomin, bland andra Victoria Svensson. "Jag tar hand om deras kontrakt så att de kan koncentrera sig på fotbollen", säger Anna Pohjanen.
EXPERTEN. Anna Pohjanen lade själv av på grund av de dåliga pengarna i damfotbollen. Nu hjälper hon dagens damstjärnor få ihop ekonomin, bland andra Victoria Svensson. "Jag tar hand om deras kontrakt så att de kan koncentrera sig på fotbollen", säger Anna Pohjanen.

"Herrfotbollen granskas för okritiskt i medierna"

Publicerad
Uppdaterad
En tjej som är expert och kommenterar herrfotboll. Hur många gubbar har du retat upp? – Det finns säkert de som stör sig och mejlar SVT, men jag har inte hört något. Själv ser jag mig mer som en fotbollsspelare än som en tjej som kommenterar herrar. Du och TV4:s expert Tina Nordlund, är ni kompisar eller rivaler? – Jag ser oss som medarbetare, det är bara roligt att flera kanaler får upp ögonen för att det finns duktiga tjejer som kan kommentera. Här får du chansen att göra lite gratisreklam för dig och SVT. Vem är bäst av er? – Jämförelser gillar jag inte. Men ska du ha ett svar får det bli Tina. Hon är den bättre i sånt fall. Men vi vet båda vad vi pratar om.

Motionerar nästan aldrig

Hur skulle du själv klara dig i hetluften? – Skulle inte klara mig alls. Man tappar fort och sedan jag lade av har jag knappt rört en boll. Jag tar igen alla lata dagar och motionerar i stort sett aldrig. Du lade av 2001. Ett svårt beslut? – Inte alls, jag hade inget val. Ekonomiskt fanns – och finns – det knappt några pengar inom damfotbollen. Jag hade redan offrat min ungdom och var tvingad att börja satsa på en civil karriär. – Under de två första åren efter jag slutade funderade jag många gånger på att börja igen. Tyvärr var det inte ekonomiskt möjligt. Du är ju fortfarande med på ett litet hörn, som manager åt några spelare. – Jag/vi jobbar med Victoria Svensson, Malin Andersson, Therese Sjögran, Caroline Seger, Lotta Schelin, Hanna Marklund och Hedvig Lindahl och tar bland annat hand om deras kontrakt så de kan koncentrera sig på fotbollen. – Det är ett sätt att få vara med och driva utvecklingen framåt.

Underskattas

Hur kan damfotbollen utveckla sig? – Damfotbollen är bra på att underskatta sin egen dragningskraft. Ta hjälp av de starka klubbmärken och profiler som finns, och locka mer publik och sponsorer. Det krävs hårt jobb och långsiktighet.

Gillar inte fotbollsutvik

Så damfotbollen har oförtjänt dåligt rykte? – Har den så dåligt rykte, då? Det tycker inte jag. Däremot granskas herrfotbollen för okritiskt inom medierna. Den är störst och får då hållas lite som den vill, tyvärr. Utvik som marknadsföring, stjälper det mer än hjälper? – Vissa vill gå genvägar, jag rekommenderar det inte. Det ger fel fokus, jag läser hellre om idrott än om utvik.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag