Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Herrfotbollen granskas för okritiskt i medierna"

EXPERTEN. Anna Pohjanen lade själv av på grund av de dåliga pengarna i damfotbollen. Nu hjälper hon dagens damstjärnor få ihop ekonomin, bland andra Victoria Svensson. "Jag tar hand om deras kontrakt så att de kan koncentrera sig på fotbollen", säger Anna Pohjanen.

FAKTA

Driver eget företag

Namn: Anna Pohjanen
Född: 25 januari 1979
Familj: Ja
Bor: Södermalm, Stockholm.
Tjänar: Ja.
Styrka: Envis.
Svaghet: Envis.
Läser: Inte så ofta men gärna.
Ser på tv: Sport.
Dold talang: Döljer inte mina talanger.
Stolt över: Charlotte Fridh (Annas partner i företaget Anna Charlotte).

En tjej som är expert och kommenterar herrfotboll. Hur många gubbar har du retat upp? – Det finns säkert de som stör sig och mejlar SVT, men jag har inte hört något. Själv ser jag mig mer som en fotbollsspelare än som en tjej som kommenterar herrar. Du och TV4:s expert Tina Nordlund, är ni kompisar eller rivaler? – Jag ser oss som medarbetare, det är bara roligt att flera kanaler får upp ögonen för att det finns duktiga tjejer som kan kommentera. Här får du chansen att göra lite gratisreklam för dig och SVT. Vem är bäst av er? – Jämförelser gillar jag inte. Men ska du ha ett svar får det bli Tina. Hon är den bättre i sånt fall. Men vi vet båda vad vi pratar om.

Motionerar nästan aldrig

Hur skulle du själv klara dig i hetluften? – Skulle inte klara mig alls. Man tappar fort och sedan jag lade av har jag knappt rört en boll. Jag tar igen alla lata dagar och motionerar i stort sett aldrig. Du lade av 2001. Ett svårt beslut? – Inte alls, jag hade inget val. Ekonomiskt fanns – och finns – det knappt några pengar inom damfotbollen. Jag hade redan offrat min ungdom och var tvingad att börja satsa på en civil karriär. – Under de två första åren efter jag slutade funderade jag många gånger på att börja igen. Tyvärr var det inte ekonomiskt möjligt. Du är ju fortfarande med på ett litet hörn, som manager åt några spelare. – Jag/vi jobbar med Victoria Svensson, Malin Andersson, Therese Sjögran, Caroline Seger, Lotta Schelin, Hanna Marklund och Hedvig Lindahl och tar bland annat hand om deras kontrakt så de kan koncentrera sig på fotbollen. – Det är ett sätt att få vara med och driva utvecklingen framåt.

Underskattas

Hur kan damfotbollen utveckla sig? – Damfotbollen är bra på att underskatta sin egen dragningskraft. Ta hjälp av de starka klubbmärken och profiler som finns, och locka mer publik och sponsorer. Det krävs hårt jobb och långsiktighet.

Gillar inte fotbollsutvik

Så damfotbollen har oförtjänt dåligt rykte? – Har den så dåligt rykte, då? Det tycker inte jag. Däremot granskas herrfotbollen för okritiskt inom medierna. Den är störst och får då hållas lite som den vill, tyvärr. Utvik som marknadsföring, stjälper det mer än hjälper? – Vissa vill gå genvägar, jag rekommenderar det inte. Det ger fel fokus, jag läser hellre om idrott än om utvik.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!