Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Herregud – orkar inte med det här längre”

Foto: YOAN VALAT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: RICH GRAESSLE/ICON SPORTSWIRE / IMAGO IMAGES / ICON SMI WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Foto: VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/XINHUA WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Foto: ANTONIO CALANNI / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Megan Rapinoe kritiserar de största manliga fotbollsspelarna.

Världens bästa kvinnliga fotbollsspelare vill ha hjälp från dem i kampen för jämställdhet.

– Tänk er genomslaget om Cristiano Ronaldo sa ”det måste investeras mer pengar i damfotboll”, säger Rapinoe.

Megan Rapinoe fick ta emot priset Ballon d’Or som världens bästa fotbollsspelare på damsidan under måndagskvällen. Kort efter utmärkelsen väljer hon nu att rikta kritik mot flera av världens bästa herrspelare i en intervju med France Football som delar ut guldbollen.

Den 34-åriga världsmästaren från i somaras har engagerat sig mycket i frågan om jämställdhet och efter utmärkelsen fick hon frågan om hon inte får lust att skrika ”kom och hjälp mig” till manliga fotbollsspelare som Cristiano Ronaldo, Lionel Messi och Zlatan Ibrahimovic.

– Verkligen, dessa stjärnor engagerar sig inte för något. Sterling och Koulibaly pratar i alla fall eftersom de har utsatts för rasism, men vem mer? Jag utmanar dem att uttrycka sig, säger Rapinoe till France Football enligt Fotbollskanalen.

”Orkar inte med det”

Rapinoe tror att många spelare som kommit från enklare förhållanden tänker att de inte vill engagera sig i problem eftersom de vill lämna dem bakom sig.

– Jag tror de tänker ”jag har tagit mig därifrån, jag vill inte göra livet svårt”. Herregud, svårt hur då? De har vänner, systrar, kompisar som är svarta eller gay, de måste veta att många människor lider av diskrimineringen. Så länge de inte blir lika förbannade av apläten som Sterling och Koulibaly kommer inget förändras och de kommer att vara en del av problemet, säger Rapinoe.

Hon tror inte det skulle krävas så mycket från en de stora herrspelarna för att bidra till jämställdhetskampen.

– Tänk er genomslaget om Cristiano Ronaldo sa ”det måste investeras mer pengar i damfotboll”.

Hon tror också att Messi skulle kunna göra skillnad och föreslår att han skulle lämna planen i protest mot apläten från publiken mot någon spelare på planen.

– Domaren skulle inte våga ge honom rött kort. Inte till honom, världens genom tiderna bästa fotbollsspelare. Jag orkar inte med det längre när andra spelarna bara tröstar, och det är allt. Herregud.

”Vi ska INTE tro att Sverige kommer sämre i denna grupp”