Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemliga avtalen – i jakten efter nästa supertalang

Foto: JOAN MONFORT / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: REVIERFOTO VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/REVIERFOTO WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Det är beroendeframkallande, och jakten på de nya fotbollstalangerna tätnar. 

Spelet Football Manager har genom åren presenterat spelare som i dag är världsstjärnor i verkligheten. 

Hur går det till, och hur ser samarbetet med storklubbarna ut? När får vi se den nye Erling Braut Haaland? Och kommer vi någonsin få uppleva en sådan talang som Lionel Messi igen? 

– Att hitta en sådan spelare som Messi kommer dröja, och det är inte ens säkert att det kommer komma en ny Messi, säger Tom Davidsson, PR Manager på ”FM”. 

Många av oss har varit där, och ännu fler har haft det svårt att slita sig loss. 

Spelet går ut på att du, som spelare, ska leda en klubb. Du ska vara ansvarig för klubbens verksamhet och därmed får du sköta allt. Matcher, ekonomin och spelartruppen är några exempel på områden som du har ansvar för. 

Det finns kanske främst en specifik grej som utmärker Football Manager från övriga fotbollsspel som Fifa och PES. 

Det är jakten på unga fotbollstalanger. 

”Ett nätverk som aldrig vilar”

SportExpressen har fått en exklusiv intervju med personerna bakom det berömda dataspelet, och det fanns mycket att fråga om. 

– Vi sitter i London där vi är runt 200 personer som jobbar med att kolla på fotbollsmatcher. På kontoret har vi över 20 tv-skärmar som bara visar matcher från alla möjliga ligor och från alla möjliga nivåer. Jag kan inte specifikt säga att vi lägger extra fokus på ett visst geografiskt område för det gör vi inte. En vanlig jobbdag går ut på att vi kliver upp och kollar på fotbollsmatcher, säger Stephen Davidsson, Researcher på ”FM”. 

– Bortsett från det så har vi över tusentals personer utsända över hela världen för att vara på plats fysiskt. Det de gör är att kolla på matcherna och rapportera för oss vad de har sett. Vi är ett nätverk som aldrig vilar. Det är ett teamwork. 

Vad kollar ni på specifikt hos en spelare? 

– Teknik, snabbhet och fysik är några exempel. Sen är det svårt att sätta betyg på en 15-åring som spelar i de lägre divisionerna. 

Upptäckte Firmino

Tom Davidsson och Stephen Davidsson har jobbat med att utveckla spelet i mer än sju år. De har sett tusentals fotbollsmatcher, analyserat och förstås tagit fram fotbollstalanger som i dag är etablerade världsstjärnor. 

– När jag först såg Robert Lewandowski var han en 18-årig anfallare i den polska andradivisionen. Sedan började han slå igenom och ändå var det rätt sent. Vi börjar se hur bra spelare kan bli redan vid 14-15 år, säger Stephen Davidsson. 

Football Managers genomslag har fått världens mäktigaste klubbar att börja samarbeta med företaget för att tillsammans hitta morgondagens fotbollsspelare som kan göra skillnad. Ute i den vilda världen pågår ett krig för att hitta framtidens Lionel Messi eller Erling Braut Haaland. 

En historia som förknippas med ”FM” utspelar sig i Tyskland 2014. Hoffenheim var i desperat behov av en anfallare. De hörde av sig till Football Manager och gjorde sedan klart med en ny spelare. 

Vem spelaren var? 

Roberto Firmino. 

– Vårt första samarbete kom 2008 med Everton. I dag har vi ett antal avtal med några storklubbar där vi rapporterar för dem vad vi ser. Vi har en tät dialog för att uppfylla deras behov. Tyvärr kan jag inte ge dig några namn för det är hemliga dokument, säger Tom Davidsson, PR Manager. 

”Svårt att sätta fingret på”

Innan vi avslutar samtalet återstår en given fråga. 

Hur jobbar ni för att ta fram nye Lionel Messi eller Erling Braut Haaland? 

– Det är svårt att säga det just nu för vi tror att covid kommer att påverka ett antal år framåt. Storklubbarna kanske inte vill investera lika mycket och erbjuda de ”mindre” klubbarna det de begär. Att hitta en sådan spelare som Messi kommer dröja, och det är inte ens säkert att det kommer komma en ny Messi. 

– När det gäller Haaland så är det en intressant historia. För två år sedan spelade han i Salzburg och ingen visste vem han var. Vi började scouta honom och helt plötsligt hade han fem stjärnor i skills. Det är svårt att sätta fingret på hur det gick till men vi hade inte förväntat oss att han skulle bli så här bra, säger Tom Davidsson. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.