Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hedman om sveket – mot sin son: ”Ångest”

Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Magnus Hedman är en av vära främsta fotbollsmålvakter genom tiderna.
Foto: © BILDBYRÅN
Magnus Hedman (till vänster) när han pratar om hur hans missbruk påverkat relationen till sonen Lance Hedman (till höger).
Foto: Viafree.
Foto: PRIVAT

Magnus Hedmans har beskrivit sitt drogmissbruk som "ett helvete". 

Men det var inte bara han som tog skada under de fyra år han var fast i det. 

I det nya tv-programmet "Lance vs Livet" berättar Hedman om hur han svek sonen Lancelot och hur han arbetar för att vårda relationen i dag. 

– Det kommer alltid finnas saker som gör ont, hur jag har varit som pappa, säger Magnus Hedman. 

2012 släppte den forne landslagsmålvakten Magnus Hedman sin självbiografi "När ljuset släcks". I boken berättade han delvis om sin fotbollskarriär, men även om den tuffa tid som följde efter den, då Hedman hamnade i ett drogmissbruk. 

I en intervju med tidningen Faktum två år senare berättade Hedman för första gången om omfattningen av missbruket. Hedman köpte amfetamin för 300 till 400 kronor per dag under två års tid - droger för 200 000 kronor. 2007 till 2011 var "fyra års helvete" säger Hedman i intervjun. 

Missbruket hade en skadlig effekt på såväl Hedman själv som hans relation till sonen Lancelot Hedman, som bland annat är en framstående thaiboxare. 

Magnus Hedman om sveket mot sonen Lancelot

I Lancelot Hedmans nya tv-program "Lance vs Livet" på Viafree berättar Magnus hur hans missbruk har påverkat relationen till sonen. Allt börjar med att Lancelot minns tillbaka till en skolavslutning då Magnus skulle vara DJ, men inte dök upp. 

– Säg inte så, jag får ångest, säger Magnus Hedman. 

– Shit vad jag skämdes, säger Lancelot. 

– Det viktiga är att det inte är så i dag, men ändå jobbigt. Att svika barn, det är inte kul, säger Magnus i programmet. 

Lance Hedman.
Foto: JARI KANTOLA / STELLA PICTURES

Magnus Hedman menar att hans mående hade en stor inverkan på Lancelots uppväxt. 

– Jag har haft flera jobbiga perioder. Dels när jag slutade med fotbollen, då mådde jag väldigt dåligt som människa. Där började mitt drogmissbruk som pågick i 3,5 - 4 år och det skrevs mycket om mig i medierna och det är klart att det var jobbigt för honom också. Jag tror att en del av hans jobbiga tonårsperiod kommer från mitt mående, garanterat. Det fick honom omedvetet att växa upp tidigare, att han tog ansvar han inte behövde ta. Det är rätt jobbigt att säga som pappa, men det jag kan göra nu är att vara den bästa pappan som jag kan vara. Att ge honom all kärlek jag kan. 

Lancelot Hedman berättar i programmet att när han såg att Magnus eller mamma Magdalena var med i tidningen så tog han dem från tidningsstället och gömde dem. Han rev även ner löpsedlar där hans mamma eller pappa figurerade. Magnus Hedman: "Finns saker som gör ont"

SportExpressen har varit i kontakt med Magnus Hedman som berättar om missbruket och varför han ställer upp i tv-programmet. 

– Det här programmet handlar inte om en kille som är född med silversked i mun och bara har haft det lätt. Det finns ett djup i serien som jag tror kan inspirera många andra ungdomar, och ge en förståelse för att livet kan vara tufft ibland men att det går att resa sig. Och det har Lance visat vid flera tillfällen under sina 18 år, säger han och fortsätter: 

– Vi pratade igenom det innan och jag sa att om vi ska göra det så måste det vara ärligt. Det är inte lika svårt för mig att prata om mitt missbruk längre och det är väl ett bevis på mitt tillfrisknande. Att det går i rätt riktning, att jag kan prata om det på ett annat sätt i dag. Och jag känner att det är det minsta jag kan göra för Lance, för att folk ska få en rättvis bild av hur hans liv har varit och är.

Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Känner du någon form av ånger för att du har varit den pappa du varit?

– Det gör ont att tänka tillbaka på den tiden. Men den relation vi har i dag är fantastisk. Min gottgörelse till Lance är inte att säga förlåt, utan det handlar om handling. Hur jag agerar mot honom. Nu har vi en sundare relation dygnet runt, utan att jag har några dippar då jag mår dåligt.

Hur mår du i dag?

– Jag mår jättebra. Jag lägger en till två timmar per dag på tillfrisknandet.

Som fotbollsspelare hade Magnus Hedman en lång och framgångsrik karriär i framför allt AIK, Coventry och Celtic. Han gjorde totalt 58 landskamper, däribland två VM- och två EM-slutspel. 

Han är dessutom en av få målvakter som belönats med Guldbollen, priset till årets herrspelare i svensk fotboll. Hedman fick priset år 2000. "Lance vs Livet" har premiär i morgon på Viafree 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.