”Har varit ett krig att ta sig tillbaka”

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Rolfö efter VM-bronset 2019.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN
Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

TOKYO. Två av tre mästerskap har förstörts av skador. 

Nu står Fridolina Rolfö, 27, framför målet hon alltid har drömt om – att vinna OS-guld. 

– Det har varit ett krig att ta sig tillbaka, säger hon.

Matchklockan har precis tickat över 19 minuter. Sofia Jakobsson skär in från sin högerkant och skruvar in 2-0 för Sverige i bronsmatchen i VM i Frankrike. 

Landslaget har fått en drömstart mot England och är på väg att säkra bronset. 

Men i samma sekund som jublet hörs över Allianz Riviera i Nice brister Fridolina Rolfö ut i tårar och kort därefter byts hon ut.  

– De säger att motgångar gör en starkare. Jag hoppas det stämmer, sade Rolfö efter matchen då. 

Spolar man fram tiden två år är det en strålande glad Fridolina Rolfö som pratar om längtan efter OS-finalen mot Kanada. 

– Det har känts bra, det har varit många matcher på kort tid men jag känner att min fysiska status är bra. Jag känner att presterat bra under matcherna som varit så jag hoppas att jag kan ge det sista till laget under sista matchen, säger hon.

Rolfö: Stor dröm jag haft

Svenskan har haft ett formidabelt OS med både mål och assist. Men det är inte bara framgångarna på planen som är viktiga, utan att kroppen är fortsatt får må bra och att hon inte ska få behöva lämna ett mästerskap på kryckor. 

– Att få avsluta med att vara skadefri det är en stor dröm jag har, säger hon. 

För det är inte bara skadesmällen i VM 2019 hon har behövt ta sig tillbaka från. För fem år sedan under OS i Rio skadade hon sig tidigt i kvartsfinalen mot USA och tvingades på kryckor se Sverige ta silver några dagar senare. 

Fridolina Rolfö under OS i Rio.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Men det slutar inte där. Under klubblagssäsongerna i Wolfsburg och Bayern München har det också varit kämpigt genom åren. Även om avskedssäsongen i Wolfsburg började trist med missad ligapremiär så har våren varit bättre. 

Frånsett de fotskador hon ådragit sig under mästerskap var det efter VM i Frankrike en hjärnskakning som höll henne borta från fotbollsspel. 

– Det har varit ett krig att ta sig tillbaka från alla dessa skador. Jag har skadat mig i flera mästerskap, och fått avsluta min resa för tidigt men nu hoppas jag kunna få vara med hela vägen och få spela den här finalen och hjälpa laget, säger hon. 

Det är inte bara Rolfö själv som gläds över sin fysiska form och att hon äntligen är skadefri – det gör också lagkamraterna. 

– Det är otroligt kul att hon är i så bra form, framför allt för henne själv. Hon är en väldigt fin fotbollsspelare och hon har kvaliteter som kan vara matchavgörande i såna här lägen, säger Kosovare Asllani och fortsätter hylla Rolfö: 

– För vår del som lag är det otroligt skönt att ha en sådan som Fridolina i form. Men det absolut viktigaste är att hon får vara skadefri och kan göra sig själv rättvisa och det har hon verkligen visat.

”Varför går de inte upp och pressar”

Framför allt har fotbollspubliken fått bevittna tryckt i Rolfös vänsterfot och Kosovare Asllani är förvånad att lagen inte gör något åt det. 

– Jag som spelar bredvid och ser när hon kommer i skottläge tänker varje gång, ”varför går de inte upp och pressar”, säger hon.

Rolfö själv hoppas kunna visa sitt skott även mot Kanada: 

– Jag gillar att hamna i det lägena och skjuta så jag hoppas kunna nyttja det. Men jag har tränat mycket för att få dem innanför målramen, så det är kul när det belönas också. 

Att hon skulle spela OS-final och ha skrivit kontrakt med FC Barcelona inom loppet av ett halvår var inget hon någonsin kunnat drömma om. 

– Nyp mig i armen, så känner jag. 

– Det är den största drömmen jag har just nu och jag vill inget heller än vinna det här OS-guldet. 

OS-finalen mellan Sverige och Kanada spelas på fredag klockan 14.00 svensk tid.

GUIDE: Allt om fotbollen i OS • Tider och program

LÄS MER: Hemligheten bakom Sveriges succé 

LÄS MER: Asllani: ”Det är därför de lockas av mig” 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.