Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här tar vännerna och familjen farväl av Ronnie Hellström

Ronnie Hellström begravdes på lördagseftermiddagen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Ronnie Hellström har förts till sin sista vila.

På lördagseftermiddagen begravdes målvaktshjälten i Vadstena.

– Han är kanske den bästa fotbollsspelare vi haft, säger artisten Magnus Carlson som inledde ceremonin med att sjunga ”You'll never walk alone”.

Han firade stora triumfer främst på 70-talet då han var en av världens bästa målvakter. Ronnie Hellström är av många rankad som Sveriges bästa någonsin. Under den framgångsrika karriären i Hammarby, landslaget och tyska Kaiserslautern knöt Hellström vänskapsband med flertalet stora fotbollsprofiler. Många av dem kom till begravningen.

– Det är det bästa svenska målvakt jag upplevt, utan tvekan. Som landslagskompis var han suverän både som spelare och människa så det är tungt att gå på sådana här tillställningar, säger Ralf Edström, för dagen med en Hammarby-pin på kavajen.

– Jag var på (Ingvar) Oldsbergs begravning i onsdags och då hade jag Blåvitt på kavajen. Det är så tråkigt när det börjar bli så tätt mellan begravningarna men när man kommer upp i åldern är det väl ofta så, säger Edström.

Ralf Edström på veckans andra begravning.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Ralf Edström.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Ralf Edström.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

”Det blir tomt utan honom”

För den tidigare spelaren och assisterande förbundskaptenen Roland Andersson var Hellström mycket mer än en lagkamrat.

– Vi träffades tidigt i juniorlandslaget. Vi har fortsatt även efter karriären och setts ett par gånger om året nere i Malmö. Trots att han hade så stora framgångar var han alltid ödmjuk och fin. Det blir tomt utan honom. Det är tufft och jobbigt, säger Andersson.

Roland Andersson och Ronnie Hellström var vänner sedan tonåren.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Lasse Eriksson är, precis som Ronnie Hellström, tidigare målvakt för Hammarby och landslaget.

– Det var min stora idol när jag började spela fotboll. Han var en pionjär inom mycket. Han tränade hårt och var det första stora utlandsproffset på målvaktssidan. 

Expressens reporter Johan Dolck Wall tillsammans med Lasse Eriksson.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Hellström slog igenom i Hammarby

Ronnie Hellström kom ursprungligen från Skåne men följde som 13-åring med när familjen flyttade till Stockholm. Där slog han så småningom igenom i Hammarby och blev en av klubbens stora ikoner. Det blev han också i tyska Kaiserslautern där han spelade ett decennium.

– Han var en fantastisk människa. Trots att jag var andramålvakt bakom Ronnie så stannade jag i Kaiserslautern i sex år, mycket tack vare vår vänskap, säger Sepp Stabel som rest från Tyskland tillsammans med ett tiotal gamla lagkamrater från Bundesliga.

Sepp Stabel var lagkamrat med Ronnie Hellström i Kaiserslautern.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

I mars 2021 hittade läkarna en tumör på Hellströms matstrupe. Han berättade om sjukdomen offentligt första gången i november och stöttades därefter av supportrar till sina gamla lag.

– Jag vill tacka alla fansen, men inte bara för tifot utan också för alla åren i klubben och allt jag fått vara med om, sa Hellström efter att Hammarbys supportrar uppmärksammat honom i samband med en match mot Kalmar i december.

Magnus Carlson sjöng på begravningen

Den 6 februari gick Ronnie Hellström bort. Begravningsgudstjänsten hölls i Vadstena där Magnus Carlson, Hammarbysupporter och sångare i Weeping Willows, avslutade med att sjunga ”Let Go”.

– Han är kanske den bästa fotbollsspelare vi haft, det är inte alla som är världens bästa målvakt och spelar i ens lag, säger Carlson och berättar hur vänskapen växte fram under åren.

– När jag hade konserter i Skåne kom alltid Ronnie och hans fru Anne och tittade på oss. Vi hängde lite och jag var hemma hos dem någon gång. Vi blev kompisar. Man hade hoppats på att få träffa honom mer. Det är sorgligt.

Magnus Carlson sjöng flera låtar under begravningen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Bland besökarna tog även tv-profilen Peppe Eng plats.

– Vi var klasskompisar sen 13 års ålder. Vi tog studenten ihop och spelade fotboll ihop. Det är tungt nu. Vi var jättebra kompisar. 

Roland Andersson, Peppe Eng och Thomas Sjöberg.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Ronnie Hellström blev 72 år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.