”Har hört många elaka saker – hån från män”

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Anette Börjesson.
Foto: PRIVAT
Anette Börjesson höjer EM-pokalen 1984.
Foto: © BILDBYRÅN

Hon vann sex SM-guld och ett EM-guld. 

För 40 år sedan var hon med och öppnade dörren för svensk damfotboll. Mitt framför näsan på avundsjuka män. 

– Det fanns en rädsla att vi skulle ta fotbollen ifrån dem. Den bilden kommer aldrig att förändras, säger Anette Börjesson, 63.

Hennes idrottskarriär är lika lång som ett maratonlopp och bred som en tiokampares. Berättelsen om Anette Börjesson börjar i mitten på 1950-talet i Kyrkbyn i stadsdelen Hisingen i Göteborg. Bland lekande barn, både yngre och äldre, utmärkte sig den allsvenske fotbollsspelaren Kenneth Börjessons dotter. 

– Jag kände tidigt att jag hade talang i olika bollsporter. Inte minst när alla vi barn var ute och lekte på gatan från morgon till kväll, säger Anette Börjesson. 

Här fanns också den några år yngre Glenn Hysén som en dag skulle bli lagkapten i landslaget och proffs i Europa. 

– Det var väl på Hisingen vi lade grunden till våra karriärer, säger Anette Börjesson. 

Men när pappa Kenneth värvades från Västkusten och Gais till Sandvikens IF i Gästrikland fick fotbollen vila under några år. Familjen bodde två år i Sandviken där det inte blev så mycket idrottande för Anette Börjesson. 

– Men jag lärde mig spela dragspel där. 

Dominerade i flera år

När familjen skulle flytta hem fanns det ont om lägenheter i Göteborg. De flyttade därför till Orust och några år senare till Tuve strax utanför Göteborg där Anette Börjesson kom i kontakt med föreningslivet. 

Det började med handboll i Tuve IF, sedan ville lagkamraterna gärna spela fotboll på sommaren. Spelarna fick gehör av klubben som startade ett fotbollslag och gick in i seriespelet 1968. 

Sedan tog karriären fart på allvar. Anette Börjesson gick på högstadiet när hon debuterade i klubbens A-lag. Innan hon fyllt 19 hade hon både debuterat i allsvenskan för Jitex BK och vunnit SM-guld. 

– Jitex var en maktfaktor i damallsvenskan. Vi dominerade stort under många år, säger hon.

Anette Börjesson

Ålder: 63. 

Bor: Varberg. 

Familj: Gift med Annelie Anderson. 

Yrke: Kommunikatör på Konsulthjärtat och en osäker tillvaro som expert på Radiosporten. 

Fotbollskarriär: Klubbar: Tuve IF – 1973. Jitex BK 1973-1984, Gais 1985-1987, Jitex 1988-1989, 1989-1990: Lindome GIF. Jitex 1991-92. Hon var även ordförande i Jitex 1997. 

Meriter: EM-guld 1984. EM-silver 1987. NM-guld. 1977-1981. SM-guld: 1974, 1976, 1979, 1981, 1984 och 1989. Svensk cupmästare: 1981, 1982 och 1984. Årets Spelare. 1982 Landskamper: 70. Landslagsmål: 12. 

Badmintonkarriär: Klubb: Göteborgs BK. EM-silver i damsingel och mixeddubbel 1980. EM-brons i damsingel 1978. EM-brons i mixeddubbel 1982. 13 SM-guld mellan 1973-1982 (fem i singel, två i dubbel och sex mixeddubbel). Landskamper: 65 

Handbollskarriär: Allsvensk spelare i Mölndals HF.

Men supertalangen nöjde sig inte med att vara bäst i fotboll. Hon spelade även allsvensk handboll i Mölndal och badminton i landslaget. 

– Jag hann med att köra lite taxi också för att få in pengar till hyran.

Hur var det? 

– Jag körde taxi under några år, bolaget jag arbetade åt var förstående. Jag fick ta de turer som passade mig. 

Att Börjesson även blev landslagsspelare i badminton var en ren slump. Under ett sportlov testade hon flera olika aktiviteter med vännerna, varav badminton var en av dem. 

– När några ledare såg mig spela ringde de direkt hem till mina föräldrar och undrade om jag kunde börja spela. 

Och det gjorde hon. Med stor framgång. 

– Jag spelade i landslaget mellan 1973 och 1985. Tog två EM-silver i singel och även EM-medaljer i mixed. 

Och handbollen? 

– Där spelade jag några säsonger i allsvenskan för Mölndal. Jag var med på ett stort landslagsläger men jag kände att jag inte skulle hinna med allt. 

Tog historiskt EM-guld

Bolltalangen ringde därför dåvarande förbundskapten Aase Brundell och meddelade sitt beslut. Tiden räckte inte till och fotbollen fick gå före. 

1975 debuterade Anette Börjesson i fotbollslandslaget. 

Under 13 år spelade hon 70 landskamper och var med om att ta ett historiskt EM-guld i fotboll. 16 lag kvalificerade sig till EM – gruppettorna gick vidare till semifinaler. Sverige slog Italien med 3-2 i Rom och med 2-1 hemma i Linköping efter två mål av Pia Sundhage. 

– Det var stort att få spela EM-final. Vi mötte England, som slagit ut Danmark, i två matcher, säger Anette Börjesson. 

Den 12 maj 1984 sköt Pia Sundhage matchens enda mål på Ullevi i Göteborg. Returen spelades två veckor senare i Luton på en plan som efter 20 minuters spel mer liknade en åker efter allt regn som fallit över Englands sydöstra delar. 

England vann med 1-0 och straffar fick avgöra rysaren. Den svenska försvararen och lagkaptenen Anette Börjesson visade vägen i den första straffomgången. Sedan släppte inte svenskorna greppet. Sverige satte fyra av fem straffar. 

– Det var något fantastiskt och stort när vi vann. Man kan väl säga att det var vi som var med och öppnade dörren för damfotbollens utveckling i Sverige och även för kommande internationella mästerskap, säger Anette Börjesson. 

Hur togs ni emot? 

– Guldet var stort för många ute i landet, men inte för alla. Det fanns en ren och skär avundsjuka från många män jag mötte under min karriär. 

Varför? 

– Kanske var de rädda att vi tjejer skulle komma och ta deras sport. 

Hur har det påverkat dig? 

– Jag har fått höra många elaka saker. Hån från män som sagt att vi inte kunde spela. De ville hela tiden jämföra sig själva med oss. Att alla herrlag skulle slå oss. 

Hur påverkade det dig och dina lagkompisar? 

– Det blev ju slut på deras tjat när jag sa att du är ju kille, du spelar inte damfotboll. Det var bara att skaka av sig och gå vidare. 

Straffrysaren i EM-finalen 1984

 0-0 Linda Curl. Räddning av Elisabeth Leidinge. 

0-1 Anette Börjesson. 

1-1 Angela Gallimore. 

1-2 Eva Andersson. 

2-2 Deborah Bampton. 

2-2 Helen Johansson. Räddning av Terry Wiseman. 

2-2 Lorraine Hanson. Räddning av Elisabeth Leidinge.

2-3 Ann Jansson. 

3-3 Kerry Davis.

 3-4 Pia Sundhage.


Så spelade Sverige i EM-finalen

Elisabeth Leidinge – Anette Börjesson, Ann Jansson, Angelica Burevik, Mia Kåberg – Karin Åhman-Svensson, Anna Svenjeby, Eva Andersson – Lena Videkull (Doris Uusitalo 36), Pia Sundhage, Helen Johansson.

Anette Börjesson om sportens utveckling

Det har gått 34 år sedan guldet i Luton, hur tycker du att synen på damfotbollen är i dag? 

– Vår sport har utvecklats enormt mycket, men det hänger fortfarande kvar det gamla. Vi kan aldrig komma ifrån att vissa män alltid kommer att se ner på fotbollsspelande tjejer, samtidigt som allt fler tar till sig sporten. Det tar lång tid att förändra sakers tillstånd. 

Din barndomskompis Glenn Hysén blev hyllat proffs och tjänade pengar som proffs, hur mycket tjänade du på din idrott?

 – Inte mycket. Jag fick jobba extra för att klara allt. Svenska fotbollförbundet tyckte vi skulle vara glada över att vi fick spela eftersom vi ändå inte drog in några pengar. 

Du var lagkapten i fotbollslandslaget och en av Europas bästa badmintonspelare, kändes det inte konstigt att inte bli ekonomiskt uppskattad? 

– Jag hade några egna personliga kontrakt med skor, racketar och annan utrustning till skillnad mot många andra spelare, dessutom spelade jag ihop en del pengar i badminton där prispengar började bli allt vanligare. Men det var inget jag kunde leva på. 

– Tyvärr har lönerna inte hängt med i utvecklingen av damfotbollen på klubb - eller landslagsnivå. Jag tycker att den borde kunna jämnas ut mer men det ser väl ut som i samhället i övrigt. Just nu är det ett jättestort gap ekonomiskt. 

Anette väljer sina fem fotbollsfavoriter

Elisabeth Leidinge

Anna Svenjeby

Therese Sjögran

Pia Sundhage

Hanna Ljungberg

Anette Börjesson vann sitt sjätte och sista SM-guld med Jitex 1989. Två år senare var karriären över. Då var hon med och startade fotbollsmagasinet Nya Mål som Anette Börjesson drev fram till 2013 då magasinet bytte namn till Marta. I dag finns inte magasinet kvar. 

– Det gick inte ihop längre, det var inte lönsamt, säger Börjesson.  

Men Anette Börjeson har inte släppt greppet om fotbollen som hon älskat i över 63 år. Sedan 1995 är hon Radiosportens expert på damfotboll. 

– Jag har gjort alla mästerskap under den här tiden utom OS. Det är ett roligt och stimulerande jobb. Men just nu vet jag vet inte om det blir någon fortsättning. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.