”Har behövt förtjäna ett förtroende från tittarna”

Foto: C More/privat Instagram / C More/privat Instagram
Foto: C More/privat Instagram / C More/privat Instagram
Foto: C More/privat Instagram / C More/privat Instagram
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Champions League-studion är full av välkända ansikten.

Spelare och tränare med tunga fotbollsmeriter. 

Men där finns också en expert som sticker ut i den homogena gruppen av män: Vicki Blommé, 31.

– Jag är inget känt namn och jag har ingen stor fotbollskarriär bakom mig, det är inte därför jag sitter där, säger hon.

Innan vi kommer in på varför Vicki Blommé är en del av TV4/C Mores Champions League-satsning, tar vi snabbresa i hennes fotbollsliv, som till stor del förändrades efter fotbolls-VM 2006.

Italien har spelat en av huvudrollerna i den andra halvan av Vicki Blommés 31-åriga liv. När Fabio Cannavaro lyfte VM-pokalen efter finalsegern mot Frankrike 2006 var hon fast. I laget fanns favoritspelaren Andrea Pirlo och ikoniska namn som Gianluigi Buffon och Francesco Totti.

– När Italien vann VM-guld var jag 16 år, då gick jag från att ha följt fotboll brett med mästerskap och Champions League till att rikta in mig på Italien. När jag spelade själv gillade jag taktik, passningsspel, eleganta spelare, det har alltid varit något jag kommer tillbaka till.

”Gli azzurri”, det italienska landslagets, spelsätt tillsammans med VM-framgången gjorde valet enkelt och några månader senare cementerades hennes kärlek till landet.

– På hösten 2006 träffade jag min man som är halvitalienare, det blev inte mindre Italien på grund av det. Vi började resa och se matcher och ingå i en italiensk släkt, det föll sig naturligt efter det, säger Blommé.

Ett avgörande mejl

31-åringen som bor i Västerås har på ”ett nördigt sätt” följt italiensk fotboll i hela sitt vuxna liv. Hon har rest runt i Italien, kollat på arenor och upplevt fotbollen på plats. Efter hand, när intresset växte, började hon twittra och skriva ideellt för sajten SoloCalcio.

– Jag gjorde mig väl ett litet namn inom italiensk fotboll i Sverige, det är inte en jättestor grupp, säger hon.

När streamingtjänsten Strive köpte rättigheten till Serie A i Sverige var det flera från SoloCalcio-gänget som anmälde sitt intresse för att jobba med ligan de älskar. Vicki Blommé tvekade, men bestämde sig för att skicka i väg ett mejl.

Hon fick provkommentera som expert i början av 2019.

– Sedan körde jag tio matcher under våren och när TV4 köpte rättigheten åkte alla vi som var anställda med och efter det har jag tagit de chanser jag har fått, säger Blommé och beskriver tv-jobbet som ”en dröm som har varit svår att nå”

Jobbade för SvFF

Fotboll har varit en stor del av Vicki Blommés liv. Hon var med och spelade upp Eskilstuna i damallsvenskan och har gjort två flicklandskamper. Parallellt med spelarkarriären utbildade hon sig till tränare, planen har hela tiden varit att fortsätta inom fotbollen.

Spelarkarriären avslutades när hon var 25 år och efter en del uppdrag för Västmanlands läns fotbollsförbund, med läns- och distriktslagen, började hon jobba en del för Svenska fotbollförbundet som matchanalytiker för ungdomslandslagen.

– Jag kallades in och åkte med på olika läger. Man filmar matchen, klipper ner den och tar fram en taktisk analys efter matchen och även analysera motståndare. Man är en del av tränarteamet. säger hon.

Två olika expertroller

På drygt två år har Vicki Blommé gått från att vara nördig Serie A-twittrare till att nu ta plats i TV4/C Mores Champions League-satsning. Hon kommer både att vara expert i studion och expertkommentator på matcher.

– Jag gillar mixen. Som expertkommentator hinner man nörda in mer och prata mer djupgående om hur lagen vill spela och prata noggrannare om spelarna. I studion får man ta ett bredare grepp, det är lite olika utmaningar, säger hon och fortsätter:

– Det som är roligast i studion är att det är lite press att få fram det väsentliga och intressanta på en begränsad tidsram. Då måste man hitta vad som är grejen och vara specifik, jag gillar kombinationen.

Hur lyckas man säga något vettigt och relevant på 45 sekunder?

– Det handlar väldigt mycket om förberedelser, det handlar i grunden om att ha en bred kunskap om det man diskuterar i studion, men jag lägger mycket tid inför på att fundera ut vad man vill få fram i sändningen. Det är en utmaning i dag när fansen och de som tittar kan så otroligt mycket om lagen, spelarna och ligorna. Då gäller det att ha hittat några saker som alla inte tänker på i en analys, då kanske någon tänker: ”just det, så kanske det är”. 

Förklaringen till framgången

Platserna som fotbollsexpert i svensk tv är få. Och oftast väljer mediebolagen att satsa på välkända ansikten med tunga meriter från landslagsspel och en framgångsrik proffskarriär.

Men i höst har Vicki Blommé en av de åtråvärda platserna.

Själv förklarar hon raketkarriären i tv-branschen med ett brinnande fotbollsintresse, hårt jobb och att hon har vågat ta de chanser hon har fått trots att det ibland har känts läskigt.

– Det gäller att ta plats och inte förminska sig själv. Skulle jag sitta och tänka på hur många landskamper de bredvid mig har skulle jag inte säga så mycket, jag tror att jag har saker att bidra med i en studio, den tron behöver man ha.

Hon fortsätter: 

– Jag är inget känt namn och jag har ingen stor karriär bakom mig, det är inte därför jag sitter där. Det har gjort att jag har behövt förtjäna ett förtroende från tittarna. Det känns bra att de har ett förtroende för det jag säger, att jag har nått ditt, det är roligt och nu blir det inför en större publik än Serie A och La Liga.

”Får väldigt lite hat”

Många kvinnor som jobbar med sport i tv har berättat om ett hårt klimat med kritik och hat från tittare. Deras kunnande ifrågasätts, något Vicki Blommé var beredd på när hon började jobba som expert.

– Jag var lite rädd för det när jag började synas i tv, men jag har faktiskt klarat mig undan väldigt bra. Jag får väldigt lite hat. Det är jätteskönt och tyder väl på att utvecklingen går framåt, att det inte behöver vara en stor grej att det sitter en kvinna i studion och pratar om fotboll.

Utvecklingen hade förstås gärna fått gå snabbare, men hon upplever ändå att det är ett tecken på att det har blivit mer accepterat med kvinnor pratar om fotboll i tv. 

– Jag tror inte att problemet är löst, det är säkert många som får ta av mycket hat och grejer fortfarande, det är nog inget som har löst sig helt.

Till sist, vilka vinner Champions League?

– Det är svårt att inte säga PSG. Oavsett om allt inte funkar och alla stjärnorna inte har en jättebra säsong finns det någon annan som kan kliva fram.


Fakta: Vicki Blommé

Ålder: 31.

Familj: Maken Robin, dottern Franca 2 år och sonen Paolo, 5 år.

Favoritlag: Milan.

Favoritspelare: Pirlo (all time), Jorginho (nu). ”Jag älskar eleganta mittfältare.”

Favoritexpert: ”Johanna Frändén, hon är en fantastisk journalist och har varit en inspiration.”

Annat jobb: ”Jag och min man har en redovisningsbyrå som vi har drivit några år, min mormor drev den från början, som vi tog över för fem-sex år sedan. Det är ett familjeföretag som jag inte kan släppa till 100 procent, men det mesta av fokuset ligger på fotbollen, som så klart är allra roligast.”

Serie A-lagens chanser i CL

Juventus: ”De i en situation där de bygger om. Ronaldo har lämnat, man har tagit tillbaka Allegri och de har en utmaning att bygga upp Juventus på nytt efter tre misslyckade säsonger i Champions League. Det går nog inte att ha för höga förväntningar på Juventus här och nu.”

Milan: ”Är tillbaka efter många år, där handlar det mer om att skaffa sig erfarenhet till den unga truppen och att komma topp-fyra i ligan för att kunna bygga sin trupp och bli ett lag som på sikt kan utmana längre fem i Champions League.”

Inter: ”Har möjlighet att gå långt och ta sig vidare och utmana de stora lagen, det finns många kvalitetsspelare i truppen, men de har misslyckas några år i Champions League, så det är lite up till bevis var de står internationellt.”

Atalanta: ”Har fått ut extremt mycket av sin trupp och budget, jag tro att de har bra möjlighet att ta sig vidare från gruppen, men efter det kan man inte ha några förväntningar.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.