Lionel Messi ska enligt bilden vinna priset. Foto: Imago SportfotodienstLionel Messi ska enligt bilden vinna priset. Foto: Imago Sportfotodienst
Lionel Messi ska enligt bilden vinna priset. Foto: Imago Sportfotodienst
Neymar är också en av de nominerade. Foto: Pho/Rex ShutterstockNeymar är också en av de nominerade. Foto: Pho/Rex Shutterstock
Neymar är också en av de nominerade. Foto: Pho/Rex Shutterstock
Precis som Cristiano Ronaldo. Foto: Daniel Ochoa De OlzaPrecis som Cristiano Ronaldo. Foto: Daniel Ochoa De Olza
Precis som Cristiano Ronaldo. Foto: Daniel Ochoa De Olza

Har Ballon d'Or redan avslöjat sin vinnare?

Publicerad

Lionel Messi vinner Guldbollen – enligt uppgifter på sociala medier.

Anledningen är ett mystiskt dokument som läckt ut i förväg.

Ryktesstormen har varit så stark att Fifa tvingats gå ut med en dementi på Twitter:

"Vinnarna av Ballon d'Or har INTE läckts ut."

 

Se bilden som fått sociala medier att gå banans längre ner i artikeln.

På måndag presenteras vinnarna i Ballon d'Or – priset till världens bästa fotbollspelare 2015.

Men på sociala medier cirkulerar nu uppgifter om att vinnarna läckt ut i förväg: Lionel Messi och Célia Sasic.

Det var en tweet från den holländske journalisten Michael Abbink som satte i gång ryktet – som sedan spred sig som en löpeld.

Abbink publicerade en bild ett till synes Fifa-dokument med överskriften "Ballon d'Or Players 2015 Lionel Messi & Célia Sasic" och med bilder på Messi och Sasic.

Kraftig Fifa-dementi

Fifa levererade snabbt en kraftig dementi – och en förklaring till det mystiska dokumentet:

"Den här eftermiddagen, har en nyhet publicerad för första gången i november (falskt då också) åter dykt upp. Vinnarna av Ballon d'Or har INTE läckts ut."

Fifa hävdar att dokumentet kommer från European Sports Media, ESM, som arrangerar Ballon d'Or-cermonin. De publicerade det november – men tog snabbt bort det och skrev följande förklaring.

"På grund av ett tekniskt problem i överföringen, blev Lionel Messi och Célia Sasic listade som Ballon d'Or-vinnare 2015."

ESM förklarade det med att bilderna som publicerades var från prisceremonin från Uefas bästa spelare 2015 – som Messi och Sasic vann.

Vann fyra år i rad

Fifa anser sig därmed ha levererat en trovärdig förklaring – men det har inte stoppat ryktesspridningen.

Stämmer det? Svaret får vi när prisutdelningen hålls på måndag.

Lionel Messi har snuvats på Guldbollen de två senaste åren av Cristiano Ronaldo, men vann dessförinnan Guldbollen år i rad.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag