Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här är summorna bakom bojkotten

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Foto: OLLE SPORRONG

De kvinnliga landslagsspelarna i fotboll hotar att bojkotta fotbollsgalan på måndag om inte ett nytt landslagsavtal blir klart.

Enligt Aftonbladet får de i dag bara 230 kronor om dagen av Svenska fotbollförbundet.

Förhandlingarna har pågått i ett år utan att parterna har lyckats komma överens. Därför har spelarna hotat med bojkott av fotbollsgalan.

Aftonbladet har med hjälp av flera källor kartlagt hur det nuvarande avtalet ser ut och enligt uppgift får spelarna vardera 2 000 kronor för ett landslagsuppdrag oavsett hur långt lägret är eller var lägret hålls. Några små tillägg och bonusar finns, framför allt på mästerskap, men ofta stannar ersättningen under 250 kronor om dygnet före skatt. Nivån ska inte vara högre ens på Algarve cup där spelarna är borta hemifrån i närapå två veckor.


Det har förekommit uppgifter om att landslaget kräver samma ersättning som herrarna – vilket herrarnas förbundskapten Janne Andersson har kommenterat med orden "jämlikhet och jämställdhet för mig innebär inte att alla ska ha samma ersättning". Enligt Aftonbladets uppgifter stämmer det inte. I stället ska måttstocken vara andra, jämbördigt rankade landslag på damsidan som Danmark, Norge och Nederländerna.

– Det handlar inte om jämställdhet utan om att få en skälig ersättning, säger en källa till Aftonbladet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!