Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Aldrig upplevt att spelare gått över gränsen så här”

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN
Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Inget EM och krav på avgång.

Det senaste dygnet har Lars Lagerbäcks förbundskaptenstid i Norge skakats av ett storbråk med anfallsstjärnan Alexander Sörloth som öppet kritiserat svenskens taktiska plan. 

Nu bryter Lagerbäck själv tystnaden och kallar Sörloths beteende oacceptabelt.

– Efter 30 år inom internationell fotboll har jag aldrig upplevt att en spelare gått över gränsen på det här sättet, säger Lagerbäck i ett pressmeddelande

Lars Lagerbäck tillträdde 2017 som ny förbundskapten för det norska landslaget och är nu inne i sin kanske skakigaste period under tiden på posten.

Tidigare i höst missade Norge att ta sig till EM nästa sommar efter förlust i playoff mot Serbien. Efter uttåget krävde flera expertröster Lagerbäcks avgång.

Men missnöjet finns även i den egna truppen. Under onsdagen kom VG med rapporter om att det skakar inom landslaget.

Dagen innan förra veckans möte med Nordirland i Nations League bjöd Lagerbäck och resten av landslagsledningen in till utvärderingsmöten med spelarna.

Enligt VG startade då ett stort gräl mellan Lars Lagerbäck och Alexander Sörloth framför resten av truppen. Leipzig-anfallaren Sörloth ska ha varit kritisk mot lagets spelstil och uppställning i matchen mot Serbien, vilket ska ha fått Lagerbäck att tända till.

Svensken ska ha frågat om mittfältaren sett matchen i repris.

När Sörloth svarade nej ska Lagerbäck gått på Sörloth om hur kan då kunde vara så säker på hur Norge borde ha spelat, uppger flera källor för VG.

– Hur vågar du, som missade ett öppet mål mot Cypern för två år sedan säga något, ska Lagerbäck ha sagt?

Lagkaptenen fick gå emellan

Alexander Sörloth har i tidigare intervjuer sagt att dagarna efter misstaget mot Cypern var ”de värsta i mitt liv”.

VG har pratat med flera personen som såg dispyten mellan Sörloth och Lagerbäck:

– Jag var chockad. Jag har aldrig upplevt något liknande tidigare, säger ett av vittnena till tidningen.

Lagkaptenen Stefan Johansen ska ha gått in och avslutat diskussionen. Alexander Sörloth bänkades dagen efter i matchen mot Nordirland, som Norge vann med 1-0.

Under torsdagen blev bråket än mer infekterat när norska TV2 publicerade en intervju med den norske anfallaren som gjordes efter EM-kvalförlusten.

– Jag kände på kvällen och morgonen efter Serbienmatchen att vi bara var besvikna och tomma. Så hade vi några möten där spelarna fick prata ihop sig. Då enades vi om att ”vi ska fan aldrig spela sådan fotboll igen”. Jag tror att de flesta var väldigt aggressiva och arga egentligen. Så vi bestämde oss för att gå ut och styra spelet och göra många mål, sa Sörloth då.

Nu kommenterar Lars Lagerbäck själv bråket. I ett pressmeddelande från det norska fotbollsförbundet kallar Lagerbäck Sörloths beteende för oacceptabelt.

– Jag tolererar att det finns oenigheter om fotbollsfrågor. Alexander kom dock med flera anklagelser som inte handlade om hur vi spelade vår fotboll, utan om att Per Joar Hansen och jag var inkompetenta som tränare både vad gäller ledning och fotboll. Efter 30 år i internationell fotboll har jag aldrig upplevt att en spelare gått över gränsen på det här sättet. Jag har haft många fotbollsdiskussioner med spelare som har varit faktabaserade och om fotboll. Men aldrig någonting som har kommit i närheten av detta, säger Lagerbäck.

I uttalandet passar Lagerbäck även själv på att be om ursäkt för att ha pikat den norske anfallaren efter Cypern-matchen.

– Jag tappade tyvärr tålamodet. Jag beklagar mitt ordval som kom efter en lång och het diskussion i ett försök att få Alexander att förstå att han måste anpassa sig till hur laget spelar, säger Lagerbäck.

Pressmeddelandet avslutas med att Sörloth ska ha bett om ursäkt för sitt uppträdande. Lagerbäck själv hoppas att fokus i framtiden kan komma att handla på Norges kommande landskamper.

– För landslagets bästa hoppas Per Joar Hansen och jag att Alexander lever upp till det vi kom överens om så att vi kan lägga det bakom oss, säger Lagerbäck.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.