Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Happy Lovesan hedras: ”Som en väckarklocka”

Foto: TV4
Happy Lovesan, som då hette Tina Nordlund, under sitt uppmärksammade tacktal när hon vann Diamantbollen.
Foto: TV4
Happy Lovesan
Foto: TV4

Happy Lovesan vinner Fotbollskanalens hederspris.

Hon fick ta emot det i programmet Fotbollsåret 2020 på TV4 under tisdagskvällen.

– Så hedrande att få den uppskattningen, säger hon i programmet och ger även en förklaring till sitt nya namn.

Tina Nordlund – som hon hette – var en av Umeå IK:s viktigaste spelare under storhetstiden i början av 2000-talet och vann dessutom EM-silver med landslaget sommaren 2001.

2006 slutade hon dock med fotboll som 25-åring efter att ha drabbats av anorexi och för ett par år sedan berättade hon för SportExpressen om både den tuffa barndomen med skilda föräldrar och om anorexin.

Efter karriären har Happy Lovesan flyttat till Portugal med sin man Janne och sina tre barn och under tisdagskvällen fick hon även ta emot Fotbollskanalens hederspris som går till en spelare eller ledare som gjort stora insatser för svensk fotboll. 

Happy Lovesan får Fotbollskanalens hederspris

Tidigare har priset gått till bland annat Zlatan Ibrahimovic, Pia Sundhage och senast Sven-Göran Eriksson. Olof Lundh läste upp motiveringen till att ge Happy Lovesan priset den här gången i Fotbollsåret 2020 på TV4.

– Det var inte bara på planen hon såg en möjlighet och visade mod. Det är 20 år sedan hon klev upp på scen och fick Diamantbollen och samtidigt passade på att ifrågasätta mediernas syn på damfotboll och efterlysa mer rättvisa. I efterhand får man konstatera att hon var före sin tid och samtidigt hjälpte till att påskynda utvecklingen, säger Lundh. 

– Så hedrande att få den uppskattningen på fotbollsplanen så klart, men också för modet. Det var lite som en väckarklocka på en sömnig söndag. Vissa var arga för att det ringde men sedan var det vissa som vaknade och snoozade och fortfarande snoozar. Och så har vi de som var vakna eller halvvakna och fick, kraft, mod och energi att fortsätta stå upp för rättigheter och rättvisa, säger Happy Lovesan efter att ha fått ta emot priset.

Bytte namn från Tina Nordlund

Hon tycker sig ha sett en utveckling av synen på damfotboll sedan hon höll sitt tacktal för 20 år sedan men tycker att det finns mycket kvar att göra.

– Det är dinosaurietid ibland fortfarande. Jag tror vi får jobba med utbildning av kvinnliga ledare för att stärka kvinnor. Som individ eller grupp behövs redskap och mod för att kliva fram.

Hon bjöd också på en förklaring till namnbytet från Tina Nordlund till Happy Lovesan efter att ha fått priset.

– Det är en lång historia men för mig var det viktigt att få välja mitt eget namn, att få göra ett val vad jag heter. Och Happy är lite kortfattat att oavsett var du befinner dig – i livet eller på planen – så finns det något att vara glad för. Det ska vi fokusera på.

Tidigare vinnare av Fotbollskanalens hederspris

2007 – Marta

2008 – Zlatan Ibrahimovic

2009 – Lennart Johansson

2010 – Bob Houghton

2011 – Kurt Hamrin

2012 – Fredrik Ljungberg

2013 – Lars-Åke Lagrell

2014 – Tommy Svensson

2015 – Therese Sjögran

2016 – Tord Grip

2017 – Pia Sundhage

2018 – Lotta Schelin

2019 - Sven-Göran Eriksson

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.