Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hanna Ljungberg blev dödförklarad

Hanna Ljungberg Foto: ROLF HÖJER / SCANPIX / SCANPIX SWEDEN
Foto: © Bildbyrån

Hanna Ljungberg var en av världens bästa spelare.

I dag lever hon ett familjeliv långt borta från mål, dribblingar och folkets kärlek.

– Jag har fått två små barn. Flickorna har gett mig ett annat perspektiv på livet, säger Hanna Ljungberg, 39.

För SportExpressen berättar fotbollsstjärnan om VM-sommaren som förändrade damfotbollen – och ryktet om att hon var död.

 Det fanns gott om ungar under 1970- och 80-talet i stadsdelen Mariehem i Umeå. Men bara fotbollslag för killar.

Mitt i villaidyllen bodde familjen Ljungberg. Pappa Göran, mamma Helene och dottern Hanna. Lillasyster Sofia föddes när Hanna var tio. Idrott hade en stor plats hos familjen Ljungberg. Mest fotboll.

– Jag var alltid ute och spelade på gatan eller hemma på gården. Jag stod och chippade bollen över mammas blommor eller över planket på tomten som pappa satt upp. För mig var det helt naturligt att börja lira boll med killarna när Mariehems SK drog i gång fotbollslag, säger Hanna Ljungberg. 

Klubben spelade med mixade lag, men efter några år blev det rena flicklag.

Hanna Ljungberg valde ändå att fortsätta spela med killarna. 

– Det utvecklade mig och kändes inte konstigt. 

Hanna Ljungberg var liten, snabb och ettrig. Och framför allt mycket målfarlig. 

13 år gammal debuterade hon i Mariehems seniorlag. 

– Under min tid i A-laget vandrade vi uppåt i seriesystemet. När jag lämnade klubben så lirade vi i tvåan.

1996 var det dags att ta nästa steg.

Till Sunnanå SK i Skellefteå. 

– Jag hade börjat i gymnasiet och gick fotbollslinjen. Det fanns två alternativ när jag skulle byta klubb. Sunnanå SK eller Umeå IK. 

Hanna Ljungberg gjorde 72 mål på 130 landskamper. Foto: LENNART MÅNSSON / © BILDBYRÅN

 

Hanna Ljungberg

Ålder: 39.

Bor: Umeå. 

Familj: Sambo Tobias som Hanna träffade för åtta år sedan och två barn. 

Yrke: Fysioterapeut och personlig tränare. 

Fotbollskarriär: 1986-1996 Mariehems SK, 1996-1998: Sunnanå SK, 1998-2009: Umeå IK.

Främsta fotbollsmeriter: VM-silver 2003. EM-silver 2001. Diamantbollen 2002. 72 mål på 130 landskamper. 7 SM-guld med Umeå IK, Mästare i Champions League 2003 och 2004. 

Läser: ”Just nu blir det inget, jag hinner inte. Jag kollar nyheter i min telefon”.

Äter: Grillat 

Dricker: Vatten. 

Idol: ”Jag hade den franska mittfältare Zinedine Zidane som idol när jag när jag spelade”.

Övrigt: var med i SVT:s ”Mästarnas Mästare” 2011.

 

Hanna Ljungberg väljer sina tre fotbollsfavoriter:

Marta
Malin Moström
Hanna Marklund

Hanna Ljungberg valde Sunnanå

Det blev Sunnanå – och en enkel resa på knappt 14 mil.

– Jag åkte buss till och från träningarna tre gånger i veckan. Det gick bra. Jag stormtrivdes i Sunnanå och jag hann ju plugga också under tiden jag pendlade. 

Hur var det att komma till Sunnanå SK, som under den här tiden i mitten av 1990-talet tillhörde topplagen? 

– Jag kom till en bra klubb. Jag var bara 17 år och kunde få lugn och ro. Jag kunde utvecklas i min egen takt. Det var en lärorik skola och en perfekt utbildning för en fokuserad och målmedveten ung tjej som jag var. Föreningen hade en bra attityd. Ja, allt passade mig väldigt bra.

I Sunnanå fanns stjärnor som Annelie Nilsson och Anna Pohjanen.

– De tog hand om mig och hjälpte mig mycket. Den känslan gav mig trygghet och jag kunde utvecklas i din takt jag ville.

Samma år som Hanna Ljungberg debuterade för Sunnanå åkte nykomlingen Umeå IK ur allsvenskan. Det var en väckarklocka som snart skulle placera hockeystaden, med anrika Björklöven i spetsen, även på den stora fotbollskartan. 

Samtalet från förbundskaptenen

Ja, långt utanför umeälvar och västerbottniska gränser. Umeå IK skulle under 2000-talet bli Europas bästa lag. 1996 var ett magiskt år för den snabba anfallaren. Några månader före OS i Atlanta ringde dåvarande förbundskaptenen Bengt Simonsson. Hans röst var klar och bestämd: ”Du ska åka med landslaget till Rumänen”.

– Jag blev mycket förvånad och väldigt glad. Vi vann med 8-0 och jag fick hoppa in. Några månader sedan fick jag spela i OS också, säger Hanna Ljungberg som totalt hann med tre olympiska spel.

Bäst gick det i Aten 2004 då det blev en fjärdeplats.

Hanna Ljungbergs framfart i Sunnanå fick andra klubbar att gnugga händerna. Hon var ett jagat byte, men när det var dags att gå vidare föll valet på Umeå IK. 

– De hade en organisation som ville satsa. Klubben hade rätt attityd och handplockade vinnarskallar och lovande spelare från Sundsvall och norrut. Det skulle vara en norrländsk prägel på laget. Allt passade mig väldigt bra, säger Hanna Ljungberg. 

Ljungberg vann sju SM-guld

Från 1998 till att karriären var över 2009 vann Hanna Ljungberg två titlar i Champions League och sju SM-guld. 

Hanna Ljungberg efter sjunde SM-guldet. Foto: PATRICK TRÄGÅRDH

Vad gjorde Umeå så bra?

– Det var som jag sa tidigare rätt inställning bland personal, tränare, ledare och spelare. Alla ville vinna. Och vi började träna hårdare än något annat lag gjort tidigare. 

Tränaren Richard Holmlund flyttade fram gränserna. Hur då? 

– Vi tränade upp mot tio pass under försäsong och fem, sex pass när säsongen var i gång. Det var träningar på morgonen, jobb direkt efter och träning igen på eftermiddagen.

Hur orkade du? 

– Jag och alla andra spelare hade en tydlig målbild. Visst var det jobbigt ibland, men när framgångarna kom fick vi lön för det vi lagt ner. Jag kommer ihåg att vi möttes av kritik i början av vår satsning. Men vi visade att vi rätt ute.

Hanna Ljungberg pluggade när hon debuterade i allsvenskan med Sunnanå. I Umeå jobbade hon vid sidan av fotbollen. I alla fall i början av karriären.

– Jag läste juridik, men valde i stället att läsa till sjukgymnast, men det var svårt att göra praktik när jag spelade på en så hög nivå och tränade två gånger om dagen.

Kunde du leva på din fotboll? 

– Jag fick den stora möjligheten att bli heltidsproffs under åtta säsonger i Umeå. Jag kunde leva ut min dröm och få ekonomin att gå runt. Men de flesta jag kände undrade varför jag inte skaffade ett jobb. För alla herrspelare har det alltid varit naturligt att kunna tjäna pengar och vara proffs. Det är en annan syn på damspelare, även om jag tycker det blivit bättre sedan jag var proffs. 

Vad är ditt största ögonblick som spelare?

– Första SM-guldet med Umeå 2000. Vi satte upp ett mål, kämpade hårt och vann. Jag måste även räkna in VM-silvret från USA 2003. Det var något unikt och helt avgörande för damfotbollen i Sverige.

På vilket sätt? 

– Damfotbollen var skör och beroende av stora mästerskap. Innan vi åkte över till mästerskapet var det många elaka tungor som sa att vi var tvungna att prestera – annars skulle damfotbollen vara död. 

"Det hände något efter VM”

Det blev silver efter 1-2 mot Tyskland i VM-finalen. Flera miljoner såg Sveriges matcher på tv och spelarna hyllades som hjältar vid hemkomsten till Sverige. 

Var det vändningen för damfotbollen?

– Ja, det hände något efter VM, fotbollen fick mer status och blev mottagen på ett annat sätt än vi var vana med tidigare. Det var något unikt med landslaget under den här tiden. Det var en häftig stämning och en enorm sammanhållning som gjorde att vi tog oss så långt, säger Hanna Ljungberg. 

Hanna Ljungberg i Kungsträdgården efter VM-silvret. Foto: JESSICA GOW / PRESSENS BILD

 

Sveriges lag i VM-finalen mot Tyskland 2003

Caroline Jönsson – Hanna Marklund, Karolina Westberg, Jane Törnqvist – Sara Larsson (76) – Malin Andersson (53) , Frida Östberg, Malin Moström, Anna Sjöström (53) – Hanna Ljungberg, Victoria Svensson. Avbytare: Therese Sjögran (53), Linda Fagerström (53) Kristin Bengtsson (76),

Det blev 72 mål på 130 matcher i landslaget. Och 196 mål på 227 matcher i allsvenskan. Smått otroliga och historiska siffror. Det är bara Lotta Schelin som gjort fler mål för Sverige än det norrländska kvicksilvret. Men 2009 var karriären över. Då hade Hanna Ljungberg dragit av sitt korsband två gånger (2004 och 2009). Till slut sade hennes kropp nej tack till vidare spel.

I dag lever hon ett liv med sin sambo Tobias som hon träffade genom fotbollen för åtta år sedan. Paret har två små barn och bor strax utanför Umeå. 

– Jag är föräldraledig, men räkna med att börja jobba igen som fysioterapeut och personlig tränare. 

Hur är det att vara förälder? 

– Det är fantastiskt. Jag trivs väldigt bra med familjelivet. Nu när jag blivit mamma ser jag världen och livet på ett annat sätt än vad jag gjort tidigare. Man får ett annat perspektiv på saker och ting. 

Hinner du träna själv? 

– Jadå, jag springer på sommaren och åker skidor på vintern. Jag måste röra på mig, inte minst för hälsans skull. 

Hur följer du damfotbollen? 

– Jag hänger med så gått det går, men är inte lika påläst nu som jag var tidigare.

Spreds falskt rykte om Ljungbergs död

Ett falskt rykte om att du var död spreds via en nyhetssajt och vidare på Facebook i fjol. Hur kändes det?

– Det här var precis när min yngsta dotter var nyfödd. Det var väldigt obehagligt. Artikeln kom ut på Facebook och delades sedan 75 000 gånger. Jag vet inte vad ryktet kom ifrån och vem som skrev.

– Malin Moström, min kompis från Umeå IK och landslaget, hade läst på nätet. Hon ringde mig direkt. Det var tur att jag hade telefonen i närheten och svarade.

Malin Moström och Hanna Ljungberg. Foto: NIKLAS LARSSON / BILDBYRÅN

Varför tror du ryktet spreds?

– Jag har ingen aning. Det kändes konstigt och även obehagligt. Det blev ju en väldigt stor spridning också på Facebook. Många läste rubriken och texten snabbt som man ofta gör utan att titta närmare på vad det egentligen stod. Läste man det noga så såg man att det var knagglig svenska och en osammanhängande text. 

Gjorde du någon polisanmälan? 

– Nej, jag gick inte vidare, det skulle säkert ändå vara svårt att få reda på vem som skrivit. Jag har gått vidare i livet och ville lägga detta bakom mig. 

Nu närmar dig 40, Vad gör du om 20 år? 

– Då är jag nästan 60 år. Det låter rätt gammalt. Då är jag i en annan fas i livet. Kanske är jag och min sambo Tobias ute och reser. Det gäller i alla fall att ta tillvara på livet och leva just nu så får man se vad som händer i framtiden. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!