Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Händer inte ofta så kom som en chock”

Hammarbys tränare Ann-Helén Grahm. Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Ann-Helén Grahm och Olga Ekblom. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Olga Ekblom och Julia Zigiotti Olme. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Tunga nyförvärvet Elise Kellond-Knight från Australien. Foto: IMAGO SPORTFOTODIENST / IMAGO/FOTOARENA/IBL IMAGO SPORTFOTODIENST GMBH

Konkurshot, spelarkritik och en sparkad tränare. 

Efter en stormig period är det dags för allsvensk premiär för Hammarbys damer. 

Nu ska två tunga nyförvärv - och en profilerad tränare få klubben på rätt köl igen.

– Det har kommit något bra ur hela turbulensen, säger lagkaptenen Olga Ekblom. 

Den första räddningsaktionen kom för ett drygt år sedan. Då slogs Hammarbys damsida ihop med herrsektionen för att nu ingå under samma organisationstak.

Samtidigt klev Hammarby IF in och tog över damlagets skulder.

Konkurshotet försvann, men det nya samarbetet blev långtifrån friktionsfritt. 

Under ytan var missnöjet stort. För två månader sedan, när stora delar av truppen var spikad, fick damlagets tränare och sportchef Olof Unogård sparken. 

Ann-Helén Grahm och Olga Ekblom. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Någon vecka tidigare riktade en spelare kritik mot föreningen i en sluten grupp på Facebook. 

Enligt Aftonbladet, som tagit del av inlägget, belyste spelaren att truppen enbart hade 14 kontrakterade spelare samt att budgeten var för liten för att Hammarby skulle kunna vara konkurrenskraftiga i damallsvenskan. 

Startade insamling

Samtidigt skrev spelaren att styrelsen ska ha uttryck åsikter om att de inte såg något problem med att damlaget åkte ur allsvenskan. 

"Vi behöver er hjälp. Jag har svårt att säga exakt hur mycket pengar det handlar om men alla bäckar små, som det brukar heta", skrev spelaren på Facebook enligt tidningen.

 

LÄS MER: Caroline Seger: ”En 16-årig kille kom fram och jag blev stum och nervös” 

 

Tre kvinnliga supportrar lyssnade. Och agerade. 

På sin blogg Årstakex.se startade de en insamling som resulterade i 420 000 kronor. 

– Det skapade väldigt mycket positiv energi kring vårt lag, säger Olga Ekblom.

29-åringen är lagkapten och anfallare i Hammarby. Hon berättar att försäsongen bitvis har varit tuff. 

När klubben valde att sparka Olof Unogård skakade det om spelarna. 

– Det kom lite som en chock för oss. Vi hade ingen större involvering i det, utan det var andra som tog de beslutet ovanför våra huvuden, säger Olga Ekblom och tillägger: 

– Det händer inte så ofta på damsidan att en tränare får gå på det sättet, så det är klart att det har tagit energi.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Olof Unogårds förtroende var förbrukat. Enligt Hammarbys styrelse hade han vid upprepade tillfällen överskridit sina befogenheter, åsidosatt fastlagda rutiner samt avsiktligt brutit mot givna instruktioner.

Unogård fick förklarat för sig att han tagit för stora friheter kring spelarbudgeten, vilket han hade viss förståelse för. Samtidigt poängterade Olof Unogård att han inte övertrasserat någon budget, utan i stället flaggat för att den behövde höjas för att klubben skulle kunna vara konkurrenskraftig i damallsvenskan.

Underskott på 700 000 kronor

I dag leds damlaget av Skottlands tidigare assisterande förbundskapten, Ann-Helén Grahm. 

Samtidigt har Johan Lager, tidigare ansvarig för Hammarbys pojkakademi, klivit in som sportchef. 

– Det har hänt en del saker. Det kanske var vad vi behövde, säger Olga Ekblom som menar att valet att rekrytera Ann-Helén Grahm har tagits väl emot av spelarna. 

– Det har kommit något bra ur hela turbulensen, säger hon. 

Ann-Helén Grahm har nu varit i Hammarby i snart två månader. Innan hon skrev på ett tvåårskontrakt förhörde hon sig om klubbens långsiktiga mål. Planen är att utveckla damlaget och i förlängningen få dess organisation att stå på egna ben. 

Under 2017 gav damlagets verksamhet ett underskott på 700 000 kronor.

Då låg sponsorintäkterna på 1,5 miljoner kronor. Den här säsongen är målsättningen att öka intäkterna med ytterligare en miljon. 

Samtidigt vill klubben öka publiksnittet med över hundra procent. Från fjolårets 712 till 1 500 åskådare per match.

 

LÄS MER: Bakslaget: Kosovare Asllani missar premiären 

 

Än så länge är 522 säsongskort sålda. 

Markus Nilsson, biljettansvarig för Hammarby, är dock inte orolig. Han har goda förhoppningar om att flytten tillbaka till Hammarby IP kommer att öka intresset. Samtidigt är förhoppningen att hemmamatchen mot Djurgården den 27 maj kommer att hjälpa klubben att nå målsättningen. 

Derbyt kommer att spelas på Tele 2 arena med den uttalade ambitionen att locka över 9 413 åskådare och sätta ett nytt publikrekord i damallsvenskan.  

– Generellt lägger vi mer resurser på kommunikation och bevakning av Damallsvenskan än någonsin tidigare så vi är övertygade om att det kommer bidra till ökade publiksiffror, säger Markus Nilsson. 

Två tunga nyförvärv

Hammarby har tappat den defensiva mittfältaren Filippa Angeldahl. 20-åringen, som utsågs till “Årets mest värdefulla spelare” i damallsvenskan förra säsongen, spelar nu för de svenska mästarna Linköping. 

Som ersättare har Hammarby plockat in Elise Kellond-Knight, en 27-årig landslagsmittfältare från Australien. 

– Hon har kommit med i VM:s världslag två gånger och håller samma världsnivå som Christen Press, säger Hammarbys sportchef Johan Lager.

Elise Kellond-Knight i en duell med Marta under VM 2015. Australiskan var även med och spelade OS året därpå. Foto: CJ GUNTHER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Klubben har skrivit ett korttidskontrakt med Elise Kellond-Knight, som har brutit sitt kontrakt med tyska Turbine Postdam och kommer att ansluta till Hammarby den 23 april, efter de asiatiska mästerskapen.

– Man måste ersätta kvalitet med kvalitet och tack vare Ann-Heléns kontakter ute i Europa dök det här alternativet upp och vi lyckades lösa henne fram till sommaren, säger Lager. 

I klubben finns redan ett annat nyförvärv, den amerikanska mittfältaren Kelly Conheeney.

– De kommer att tillföra mycket och vara nyttiga med sina erfarenheter för övriga spelare i laget. De kommer bidra till långsiktig utveckling, säger Ann-Helén Grahm.  

"Inte samma kommersiella intresse"

Johan Lager ifrågasätter den bild som delvis har målats upp de senaste månaderna. Att damlaget befunnit sig i kris. 

– Så var det inte. Även om kanske supportrar uppfattade det så. Men damerna har inte samma kommersiella intresse som herrlaget, det är gigantiska skillnader. Det är samma som mellan Hammarbys herrar och Real Madrid, så det finns massa saker vi kan förbättra och som samhället kan förändras och utvecklas.

– Men det finns fantastiska förutsättningar i Hammarby med vår nya arena, heltidsanställd tränare och sportchef, och att vi kan träna på dagtid. Det är många satsningar och möjligheter att bli bra i Hammarby. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!