Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Hånade oss – jobbar med damspelare nu”

Lotta Ökvist under en U23-landskamp 2017.Foto: FREDRIK KARLSSON / BILDBYRÅN
Rosengårds Hanna Bennison. Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN
Lillie Persson. Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Ada Hegerberg - världens bästa spelare. Foto: BENOIT TESSIER / REUTERS BILDBYRÅN
Cristiano Ronaldo. Foto: WALTER BIERI / AP KEYSTONE

Över hela världen pågår jakten på nästa Cristiano Ronaldo – men är det någon som jagar Ada Hegebergs arvtagare?

Att unga killar scoutas och inte sällan lockas till storklubbarna har länge varit vardag. 

Med damfotbollens stadiga utveckling kan vi vara på väg mot en verklighet där unga tjejer snart är samma typ av handelsgods.

När Kristoffer Olsson återvänder till Sverige och skriver på för AIK 2017 har han varit utomlands i sex år. Han flyttade till Arsenals ungdomsakademi som 16-åring, men hade redan tre år tidigare attraherat intresse från och varit på provspel för en annan engelsk storklubb, Chelsea.

Muamer Tankovic skrev på för Fulham samma år och var då lika gammal som Olsson. Dessförinnan hade han kopplats ihop med Chelsea, Manchester United och Juventus. Och den kanske mest aktuelle unga spelaren av alla på herrsidan just nu, Alexander Isak, blev som bekant klar för Borussia Dortmund som 17-åring. Detta efter att den tyska klubben vunnit en dragkamp mot Real Madrid.

På pojksidan finns mängder av liknande exempel både i Sverige och utomlands, där spelare scoutas och agenter drar i dem. Men på flicksidan är verkligheten en helt annan.

Under höstens landslagsläger för de 44 bästa 15-åriga tjejerna i Sverige fanns inte en enda klubbrepresentant eller agent på plats enligt Lilie Persson som vid tiden för samtalet är ansvarig chef för flick elit på svenska fotbollförbundet.

– I en motsvarande situation ute på Bosön när pojkarna drar i gång samma landslagsläger är det lapp på luckan där ute med klubbar, agenter och scouter, säger hon.

Så här har det sett ut länge, men frågan är hur långt bort en förändring är. 

– Jag tror att det är runt hörnet, säger Persson.

Lotta Ökvist skaffade agent nyligen

Samtidigt som unga killar från hela Europa packar sina väskor för att kvarteras in på storklubbarnas internat lever en av landets mest talangfulla försvarsspelare Lotta Ökvist en i jämförelse helt anonym fotbollsvardag i sin moderklubb Piteå när hon är 15 år. Långt bort från scouter och agenter.

Hon skriver på för Manchester Uniteds nystartade damlag den 29 augusti i år, 22 år gammal. Laget körde över i stort sett allt motstånd i Championship i fjol och är nykomlingar i den engelska högstaligan Women’s Super League.

– Ska man gå utomlands behöver man hjälp av en agent, berättar Ökvist som gjorde sin första utlandssejour för ett par år sedan då hon testade vingarna i USA.

Det var inför den flytten som ytterbacken själv kontaktade sin agent som hon nu jobbar med, innan dess företräddes hon inte av någon.

– Jag kände inget behov av det då, säger hon när hon tänker tillbaka på tiden för bara ett par år sedan då vare sig Manchester United, Real Madrid eller Juventus hade ett damlag.

Och det var ingen vad du vet som var och kollade på dig när du var yngre? Och ingen agent har kontaktat och velat jobba med dig?

– Nej, det har jag nog aldrig hört talas om när jag var yngre, säger Ökvist.

När blir drömmen om ett liv som proffs i en av de största klubbarna realistisk för en 15-årig svensk tjej? När ska de få börja packa sina väskor och göra sig redo för att få ta del av fotbollsutbildning i monsterakademierna?

Ökvist under ett möte med Manchester City. Foto: MALCOLM BRYCE/PROSPORTS/SHUTTERSTOCK / MALCOLM BRYCE/PROSPORTS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Svårt för flickor att se en framtida försörjning

Att damfotbollen tar stadiga kliv framåt och att sommarens VM i Frankrike blev en succé både på och utanför planen är välkänt vid det här laget. Men den befinner sig som bekant också fortfarande långt från herrfotbollen när det gäller allt som rör den ekonomiska biten.

Ada Hegerberg är världens bäst betalda fotbollsspelare på damsidan. Hon tjänar omkring 4,2 miljoner kronor per år samtidigt som en rimlig motsvarighet i kvalitet och stjärnstatus på herrsidan, Cristiano Ronaldo, tjänar runt 330 miljoner om året. 

Att damspelare ens tjänar de summorna som Hegerberg kommer upp i är dessutom relativt ovanligt. Och den parametern gör att unga tjejer sällan är benägna att flytta utomlands tidigt.

– Det är klart att om man inte vet om man kan livnära sig som fotbollsspelare så vågar man inte släppa allting och flytta. Som kille kanske man inte kan vara säker på det heller, men de vet att de i alla fall att möjligheten finns både utomlands och i Sverige, säger Lilie Persson och lägger till: 

– I Sverige kan man vara damallsvensk spelare och det är inte säkert att du får betalt så att du kan betala hyran ens en gång. 

Bennison: ”Det är svårt att bara sticka”

Rosengårds 17-åring Hanna Bennison är en av de mest hyllade talangerna i Sverige just nu. Men borde inte hon vara på ett plan på väg till exempelvis Barcelona eller Lyon redan? Och hur ser hon på en framtida karriär som utlandsproffs?

– Det ser bra ut eftersom de utländska klubbarna satsar mer och mer, så det finns möjligheter att leva på fotbollen även som damfotbollsspelare nu. I alla fall under tiden man spelar, kanske inte efteråt, säger hon och fortsätter:

– Jag har tänkt att jag vill gå ut gymnasiet här i Malmö, så att man har någonting att stå på sedan. Så det är klart man tänker på det. Men jag skulle ändå säga att jag satsar mer på fotbollen än på skolan. 

Att unga tjejer är mer benägna än unga killar att gå klart skolan innan man satsar helhjärtat på fotbollen är en teori som både Lotta Ökvist och Lilie Persson redan har lyft fram när jag pratat med dem.

Bennison har dock en agent sedan några månader tillbaka, och hon berättar att även om hon inte har fått höra om något intresse från någon specifik klubb än så har det varit andra agenter som hört av sig och velat företräda henne.

– Det har nog kommit lite mer scouter och agenter nu på slutet eftersom damfotbollen har utvecklas så mycket sista tiden. Det gör att det dyker upp allt mer, säger hon.

Bennison menar att utvecklingen är positiv, men påpekar återigen att det än så länge finns nackdelar med att eventuellt gå utomlands för tidigt som ung tjej.

– Det är så klart bra om klubbar och agenter scoutar oss tjejer mer, för det känns som att möjligheten att komma utomlands ökar om de har koll på en tidigt. Men det kanske inte alltid är bra att gå utomlands för tidigt alla gånger heller, säger hon och fortsätter:

– Om en ung kille går utomlands kanske han kan tjäna ganska bra om han sticker utomlands i 16-årsåldern. Men om jag skulle sticka nu är det inte alls samma sak, för det är inte samma pengar. Så det är svårt att bara sticka, säger hon.

Hanna Bennison under sin landslagsdebut mot USA.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Klubbar utökar sin scoutingverksamhet

I dagsläget är det ett fåtal klubbar som aktivt och seriöst scoutar damspelare. De största, som Lyon, Barcelona, Manchester City och PSG åker dock runt på en del flicklandslagsmatcher och kollar på spelare. 

– Nu utökar klubbarna sin scoutingverksamhet när de har insett att de kan sälja spelare också, säger spelaragenten Michael Kallbäck.

Men transfermarknaden på damsidan är inte lika attraktiv för mellanhänder och det är därför som väldigt få agenter och scouter jobbar mer aktivt med damspelare.

Arvodet för agenter vid spelarförsäljningar från herrallsvenskan kan variera kraftigt. Men det är inte ovanligt att agenter får upp emot 10 procent vid en spelarförsäljning och, i vissa fall, ännu mer, enligt källor som SportExpressen talat med.

Och när herrallsvenska klubbar sålde spelare för 353 miljoner kronor under 2018 samtidigt som damallsvenska klubbar sålde för 582 tusen kronor samma år säger det sig självt att det inte är särskilt lukrativt för agenter att arbeta med damspelare.

Men att 17-åriga Hanna Bennison faktiskt har en agent sedan en tid tillbaka är ett tecken på att mycket har hänt på bara några år.

– Det har svängt enormt på bara ett par år. Bortsett från de största agenturerna som har 5000 spelare var det ingen agentur vad jag vet som jobbar med herrspelare som också jobbade med damspelare när jag började. Det var jättefå, säger Michael Kallbäck som företräder bland andra Lotta Ökvist och Sofia Jakobsson.

– Men som det är nu har de stora herragenturerna som för bara ett par år sedan hånade oss som jobbar med damspelare också börjat göra det för att de inser att man kommer att kunna tjäna på det i längden med den utveckling som pågår.

https://datawrapper.dwcdn.net/8YmUj/2/

Håll med muspekaren över graferna för att se exakta summor.

Stressen och pressen ökar på unga tjejer

Nu när allt fler storklubbar inser värdet i att satsa på sina damlag och allt fler damligor blir professionella bidrar det på sikt till att mer pengar kommer att kunna betalas ut till spelare - och därmed att fler kan satsa på sin fotboll. 

Samtidigt blir då marknaden i slutänden mer lönsam för scouter och agenter, en så kallad snöbollseffekt som även lär bidra till att sportens kvalitet och status påverkas positivt. Eller?

– Det tror jag absolut, säger Michael Kallbäck.

– Absolut. Ja ja ja, absolut, säger Lilie Persson när jag ställer frågan.

– För det innebär att man kan lägga ned ännu mer tid på träningen, men även på återhämtning, vila, kost och alla de grejerna. Man kanske inte behöver åka buss i 27 timmar för att spela match utan man kanske kan flyga och få tid till både återhämtning och mer träning. 

Samtidigt är samtliga medverkande i reportaget noga med att påpeka de eventuella nackdelar som finns, med större hets och fler ogenomtänkta beslut.

– Baksidan är så klart stressen och pressen som finns på killsidan men ännu inte hos oss, säger Lilie Persson. 

– Man måste vara redo för att ta det steget. Att 15-åriga spelare skriver kontrakt med agenter tror jag riskerar att få en negativ effekt, att det blir mycket press. Man måste vara mogen och redo för det innan man tar ett sådant steg, säger Lotta Ökvist. 

Alla 23 svenska utlandsproffs

Sverige har 23 utlandsproffs på damsidan.

Listan nedan redogör för antal spelare per land, och inom parentes vid vilken ålder spelaren gick utomlands för första gången.

Cypern (1)

Matilda Abramo, Apollon Ladies F.C (gick 2018, 20 år)

 

Danmark (1)

Linnéa Svensson, Bröndby (gick 2019, 20 år)

 

England (4)

Magdalena Ericsson, Chelsea (gick 2017, 24 år)

Jonna Andersson, Chelsea (gick 2018, 25 år)

Amanda Nildén, Brighton & Hove Albion (gick 2018, 20 år)

Lotta Ökvist, Manchester United (gick till USA 2018, 21 år)

 

Frankrike (2)

Marija Banusic, Montpellier (gick till Chelsea 2015, 20 år)

Hanna Glas, PSG (gick 2018, 25 år)

 

Italien (5)

Stephanie Öhrström, Fiorentina (gick till Verona 2011, 24 år)

Linda Sembrant, Juventus (gick till Montpellier 2014, 27 år)

Julia Molin, Verona (gick till Apollon Limassol 2016, 26 år)

Jenny Hjohlman, Empoli (gick till Fiorentina 2018, 28 år)

 

Norge (4)

Mimmi Löfwenius, Lyn (gick 2014, 20 år)

Louise Högrell, Avaldsnes (gick 2019, 25 år)

Freja Olofsson, Arna-Björnar (gick 2019, 21 år)

Emelie Helmvall, Fart (gick 2019, 26 år)

 

Spanien (2)

Sofia Jakobsson, Real Madrid/CD Tacon (gick till Rossijanka 2011, 21 år)

Kosovare Asllani, Real Madrid/CD Tacon (gick till Chicago Red Stars 2010, 21 år)

 

Tjeckien (1)

Mia Persson, Slavia Prag (gick 2019, 29 år)

 

Tyskland (3)

Amanda Ilestedt, Bayern München (gick till Turbine Potsdam 2017, 24 år)

Fridolina Rolfö, Wolfsburg (gick till Bayern München 2017, 24 år)

Hedvig Lindahl, Wolfsburg (gick till Chelsea 2015, 32 år)