Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Han sköt sig själv precis bredvid oss"

Richard Magyar i Hammarby. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Richard Magyar under sin tid i Halmstad. Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Han har själv lidit av psykisk ohälsa och sett ett självmord på nära håll.

Nu blir Richard Magyar ambassadör för organisationen Suicide Zero, som jobbar för att reducera antalet självmord i Sverige.

– Fotbollen har en machokultur där det är svårt att prata om känslor. Det ses som en svaghet, man ska vara tuff, säger han.

I somras lämnade den nu 26-årige mittbacken Hammarby för Tyskland och klubben Greuter Fürth efter en stigande formkurva.

Nu berättar Richard Magyar för första gången om sina utmaningar utanför planen, och vad som fått honom att vilja sprida information om psykisk ohälsa, inom och utanför fotbollen.

– Jag mår bra nu. Jag hade en period för lite över ett år sedan som var väldigt jobbig. Den berodde mindre på fotbollen och mer på mitt liv i allmänhet. Jag hade en nära person som gick bort, en allvarlig sjukdom nära mig och en relation som tog slut. Det var många saker som kulminerade. Mina fötter sveptes bort, mitt fäste försvann. Det fick mig att reflektera mycket över mitt liv och de miljöer jag har varit i, säger han.

Enligt Suicide Zero begår ungefär 1600 personer självmord i Sverige varje år, och den första januari är statistikens mörkaste dag.

– Jag vill bidra här. Jag vill minska antalet självmord. Den psykiska ohälsan i Sverige ska minska. Oavsett om man är fotbollsspelare eller inte är det ett stort problem och behöver pratas mer om. Det känns väldigt skönt att få göra det med Suicide Zero, säger Magyar.

– Min koppling till det här ämnet är inte bara min egen hälsa. Jag bevittnade ett självmord på väldigt nära håll när jag var 18 år. Jag var på semester i USA med några vänner. En person, en ganska ung kille, sköt sig själv precis bredvid oss. Det är något jag har burit med mig länge. Det var ganska traumatiskt. Många frågor väcktes vid det självmordet. Man började fundera på vad man kunde ha gjort. Framförallt slogs jag av hur lugn och samlad den här personen var, hur glad han verkade bara sekunderna innan, fast det pågick något helt annat inombords, uppenbarligen.

"Finns en viss jargong inom fotbollen"

2010 gjorde Richard Magyar sin professionella debut för Halmstads BK. Han har även hunnit med att representera U21-landslaget och vara utlandsproffs en gång tidigare, då i schweiziska FC Aarau. 

Sommaren 2015 vände han tillbaka till svensk fotboll och Hammarby innan det alltså blev dags för en ny utlandsvistelse. Men nu berättar han för första gången om en period mellan övergångarna som kantades av psykisk ohälsa.

– I mitt fall har det varit en blandning av mitt yrkesliv, men också en hel del privata saker som fick mitt liv att vändas upp och ned. När jag kom ur den tunga perioden kunde jag väl göra en del reflektioner, säger han.

– I och med att fotbollsvärlden är så extremt resultat– och prestationsstyrd: När du kommer in i den världen som 17-åring eller 18-åring blir du delvis behandlad mycket efter prestationen på planen. Så blir du bemött. Man placerar sitt människovärde och sin självkänsla i händerna på något annat och andra människor än sig själv. Det kan leda till en extrem berg- och dalbana psykiskt. Detta ihop med att det är en värld, och det är så klart olika från klubb till klubb och person till person, men som har en viss jargong och machokultur där det kanske inte alltid är så enkelt att prata om känslor eller hur man mår. Det ses som en svaghet, man ska vara tuff.

Han poängterar även att hela 72 procent av alla som tar livet av sig i Sverige är män.

– Det är väl manligt också, att man har svårt att prata om sina känslor som man. Det är väl därför självmordsstatistiken ser ut som den gör, att 72 procent av alla självmord är män. Jag tror att det har med saken att göra. Om man inte mår bra har man svårt att prata om det. Det är ett stort samhällsproblem som sträcker sig långt utanför fotbollen.

HÄR FÅR DU HJÄLP

Bris: 116 111, bris.se. Vuxentelefon: 077-150 50 50.

Hjälplinjen (tidigare Nationella hjälplinjen): 0771-22 00 60

Jourhavande präst: Nås via 112.

Svenska föreningen för psykisk hälsa: sfph.se

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Röda Korset: redcross.se. Telefonjour: 0771-900 800.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu. Telefonjouren: 08-34 58 73.

Flera fall inom fotbollen

De senaste åren har fotbollen haft flera fall av spelare som berättat om sin psykiska ohälsa eller depressioner. I maj i år berättade Ivo Pekalski för Aftonbladet om sina problem. I september valde Örgrytes Andreas Berndtsson att sluta med fotboll, bara 21 år gammal, efter en lång kamp mot psykisk ohälsa.

Richard Magyar ser hoppfullt på fotbollens växande förmåga att både upptäcka och underlätta för de som drabbas av psykisk ohälsa, men poängterar samtidigt hur svårt det kan vara att se för utomstående när man mår dåligt.

– Det kommer in mer och mer i fotbollen att man lägger kraft och resurser på att ta in idrottspsykologer och skapar en enklare kanal för att prata. Men det som händer när man mår dåligt, som jag fått erfara själv, eller befinner sig i en depression, är att man blir väldigt bra på att gömma det. Man kan komma till träningen och vara normal, man har en hemlighet som man håller kvar. Man kan inte förvänta sig av en person som plågas av psykisk ohälsa att den personen har orken eller modet att själv lyfta det, säger han. 

– Jag tror att vi i fotbollen, men även i samhället i stort, måste bli bättre på att se varningssignaler och prata om psykisk ohälsa – för det är ett enormt problem i Sverige och stora delar av världen. Vi måste lära oss att sträcka ut handen till folk, kolla av läget med omgivningen, då och då sätta oss och reflektera över vilka personer som har genomgått stora livsförändringar. Hos fotbollsspelare kan det till exempel vara en skada, stora skador verkar öka risken för depression. Men även annars: Någon som har bytt jobb, flyttat, en relation som tagit slut, någon som kommit ut med en sexuell läggning, stora saker som är riskfaktorer för att man ska må dåligt. Vilka kan jag sträcka ut en hand till? Gå en promenad eller dricka en kaffe. Där ligger en del av problemet: Det är fortfarande tabubelagt.

Suicide Zero är en ideell organisation som arbetar för att "radikalt minska antalet självmord i Sverige". Andra ambassadörer är bland andra skådespelerskan Mia Skäringer och den före detta friidrottaren Mattias Sunneborn.