Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Han har förlorat mycket respekt från många nu”

Foto: INSIDEFOTO / INSIDEFOTO/SIPA USA SIPA USA
Foto: KEVIN C. COX / AP TT NYHETSBYRÅN

Zlatan Ibrahimovic kritiserade LeBron James – och fick svar på tal. 

Nu har ordbråket mellan stjärnorna blivit en jättesnackis i USA. 

”Zlatan har förlorat mycket respekt från många den här veckan”, skriver Sports Illustrateds reporter Grant Wahl på Twitter.

Det var i en intervju med Discovery+ som Zlatan Ibrahimovic fick en fråga om sitt intresse för basket. Milan-anfallaren uttryckte då sin beundran inför sportens störste stjärna, Los Angeles Lakers LeBron James, men kom samtidigt med kritik. 

– Jag spelar fotboll eftersom jag är den bäste på att spela fotboll. Jag håller inte på med politik. Om jag hade varit politiker så hade jag hållit på med politik. Det är det första misstaget folk gör när de blir kända och får hög status. Håll dig borta från det. Gör bara det du är bäst på, för det ser inte bra ut, sa Zlatan. 

LeBron James har genom åren uppmärksammats för flera engagemang utanför basketplanen. Den fyrfaldige NBA-mästaren har bland annat gjort insatser för att göra det lättare för afroamerilkaner att rösta, grundat en skola i Ohio och tillsammans med andra basketstjärnor tagit ställning mot rasism och sociala orättvisor. 

Under natten till lördagen, efter Lakers seger mot Portland Trail Blazers, svarade LeBron James på Zlatans uttalanden

LeBron James svarade Zlatan

James försvarade sitt engagemang i sociala frågor och visade även att han hade koll på vad den svenske fotbollsstjärnan tidigare sagt. 

– Det är ju roligt att just han skulle säga det, för jag tror att det var 2018 när han var i Sverige som han pratade om exakt samma saker. Eftersom hans efternamn inte var likadant som alla andras upplevde han att det pågick rasism ute på planen. Visst sa han det? Ja. Jag tror det i alla fall. Jag är utbildad och har koll, så jag är fel kille att ge sig på. 

LeBron James syftar troligtvis på det Zlatan sa i SVT-dokumentären ”Zlatan - för Sverige i tiden” som släpptes i maj 2018.

”När någon attackerar dig personligen och snackar skit... när Sverige hoppar på dig i stället för att försvara dig. Då frågar jag mig själv: ”om jag hade haft ett svenskt efternamn, vad hade de gjort då? Försvarat mig eller slängt ännu mer skit?”. Någonstans där under ligger något hat”.

”Han har förlorat mycket respekt”

Zlatan Ibrahimovic gjorde ett starkt intryck på den amerikanska idrottsvärlden under sina två säsonger i fotbollsklubben Los Angeles Galaxy, och har i och med ordbråket med James skapat nya rubriker i USA. 

Sportmedier som ESPN och Sports Illustrated har uppmärksammat de båda stjärnornas uttalanden, och har även blivit en nyhet i tidningar som LA Times, New York Times och NY Post. Nyheten har även spridit sig till bland annat Storbritannien, Turkiet, Ryssland, Chile och Argentina. 

Sports Illustrateds reporter Grant Wahl tycker sig se ett tydligt stöd för LeBron James, efter dennes svar till Zlatan.

”Zlatan har förstås all rätt att inte prata om sportrelaterade ämnen (även om han har gjort det tidigare), men att kritisera LeBron för att inte hålla sig till sport är nog det mest missriktade Zlatan någonsin har sagt. Han har förlorat mycket respekt från många den här veckan”, skriver Wahl på Twitter.

LA Times fotbollsexpert Kevin Baxter, som bevakade Ibrahimovic under åren i Galaxy, reagerar med en liknande kommentar. 

”För någon som kallar Muhammad Ali för sin idol har Zlatan Ibrahimovic mycket att lära”, skriver Baxter i en krönika.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.