Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hamrin på sjukhus – drabbad av en stroke

Svenske fotbollslegendaren Kurt Hamrin.Foto: Suvad Mrkonjic
Kurt med frun Marianne.Foto: Tommy Holl / TOMMY HOLL

Fotbollslegendaren Kurt Hamrin ligger på sjukhus.

Hjälten återhämtar sig efter sviterna från en stroke.

– Han kan inte gå, men han har börjat röra armarna, säger Hamrins hustru Marianne.

Fakta: Kurt Hamrin

Född: 19 november 1934 i Stockholm.
Bor: Florens.
Familj: Frun Marianne, fem barn och åtta barnbarn.
Klubbar: AIK 1952–1955, Juventus 1956–1957, Padova 1957–1958, Fiorentina 1958–1967, Milan 1967–1969, Napoli 1969–1971, IFK Stockholm 1972.
Landskamper/mål: 32/17.
Meriter: VM-silver 1958. Serie A-titel med Milan 1968. Vann cupvinnarcupen med Fiorentina 1961 och Milan 1968. Europacupmästare med Milan 1969. Gjorde 190 mål i serie A.
Övrigt: Spelade även bandy och ishockey med AIK. Gjorde två landskamper i ishockey.

Kurt Hamrin är en av svensk fotbolls centralgestalter. Han var en nyckelspelare när Sverige tog VM-silver på hemmaplan 1958, då han också stod för ett klassiskt mål i semifinalen mot Västtyskland.

Proffskarriären blev lika guldkantad. Med sina 190 mål i Serie A är han den näst bäste svenske målskytten i Italien någonsin, bara slagen av Gunnar Nordahl. Han är fortfarande ett mycket aktat namn i klubbar som Milan och Fiorentina.

Hamrin drabbad av stroke

Nu vårdas 81-åringen på sjukhus i hemorten Florens. Hans hustru Marianne Hamrin berättar när SportExpressen ringer upp att "Kurre" drabbades av en stroke förra onsdagen.

– Det har varit en tråkig period. Jag hoppas snart få hem honom, men det lär väl dröja ungefär fjorton dagar, säger Marianne Hamrin.

– I går mådde han bättre. Jag vågar inte säga mycket bättre. Han har blivit flyttad till ett sjukhus där de har börjat med rehabilitering på honom. Det är en bra utveckling, det betyder att det går framåt. Han kan inte gå, men nu har han börjat röra armarna.

Vad säger han själv om hur han mår?

– I går sa han att han mår bättre. Men han ville gå upp och gå på toaletten själv, och det får han inte. Det tycker han är jobbigt.

"Alla tänker på honom"

Marianne Hamrin är nöjd med vården som maken har fått i Florens – och familjen har fått gott om stöd från omgivningen.

– De pysslar förfärligt med honom på sjukhuset, för de har kommit på vem han är. Han kallas ju för "L'uccelino", den lilla fågeln. Det är ju roligt för honom att bli ompysslad. Alla tänker på honom. Supportrarna i Fiorentina har sagt upp ett stort lakan på stadion och skrivit "Forza Kurt", säger hon.

– Det är många som ringer, det vill jag lova.

Hela familjen finns på plats för att stötta Hamrin.

– Vi har ju fem barn och åtta barnbarn. Vi har två döttrar som bor i Sverige som har kommit ner, säger Hamrin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.