Hälsar på vännerna men karriären kan vara över

Eriksen hälsar på sitt lag Inter för första gången sedan kollapsen i juni.
Foto: Inter / Inter
Christian Eriksen.
Foto: FRIEDEMANN VOGEL / REUTERS BILDBYRÅN
Eriksen hälsade med en bild från sjukhuset efter kollapsen.
Foto: STELLA PICTURES / STELLA PICTURES INSTAGRAM VIA STELLA PICTURES
Eriksen hyllades under EM efter sin kollaps.
Foto: DAN MULLAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Danska fans hyllar Eriksen.
Foto: FRIEDEMANN VOGEL / AP TT NYHETSBYRÅN

”Han var borta, men vi fick tillbaka honom”, sade Danmarks landslagsläkare Morten Boesen. 

Christian Eriksens kollaps under EM fick sportvärlden att stå still. 

Är fotbollskarriären över? 

Vad händer nu?

Det är en hektisk dag i fotbolls-EM. Tre matcher spelas per dygn. Mästerskapet har, ett år försenat, dragit i gång och Italien har fått fotbollsvärlden att häpna. I premiärmatchen slog de, ett på papperet starkt turkiskt landslag med 3-0 och plötsligt seglade Roberto Mancinis landslag upp som guldfavoriter.  

Allt detta skulle visa sig vara sekundärt lördagen den 12 juni. Det var då hela idrottsvärlden stannade upp.

Danskarna klev in i EM med en trupp som skulle kunna fixa en kvartsfinalplats, minst. De hade en nybliven Champions League-mästare i Andreas Christiansen och en mittbacksgeneral i Simon Kjaer. Men framför allt hade de en spelmotor som skulle styra matchtempot. En spelare alla lag vill ha. Christian Eriksen hade en förmåga att befinna sig i de där avgörande situationerna.

Foto: HANNAH MCKAY / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Nordiskt derby mot Finland 

Premiärmatcher tenderar oftast att vara försiktiga, händelsefattiga. Ingen vill förlora och ingen vill ta risker. Mycket riktigt var det så mellan Danmark och Finland. Första halvleken var på väg mot slutet och hemmalaget hade bollen och gick till anfall. 

Från vänsterkanten tog Christian Eriksen bollen, skickade den ut på kanten men efter en touch rann den över till inkast. Eriksen var snabb i blicken och löpte in till straffområdet, tog ett par steg tillbaka och fick bollen. 

Sedan kollapsade han. 

Kom ett besked efter 45 minuter

Christians Eriksens hjärta hade slutat att slå. Läkare var snabbt framme och påbörjade hjärt- och lugnräddning. Tv-bilder på en till synes livlös fotbollsspelare kablades ut över hela världen, men byttes snabbt till en överblicksbild på hela arenan. TV4, som sände matchen, valde ett par minuter senare, att bryta sändningen. Sista informationen svenska tv-tittare fick var: 

– Det pågår just nu ett intensivt arbete för att rädda Christian Eriksens liv, sade kommentatorn Lasse Granqvist innan kanalen gick över till matprogrammet ”Halv åtta hos mig”. 

Världen höll andan. Spelarna var i chock och de som var på plats – de grät. Men trots det lyckades danska spelartruppen på något sätt samla sig och hjälpa till i arbetet för att rädda livet på sin vän. Spelarna bildade nämligen en mänsklig mur runtomkring läkarna för att ingen skulle se vad som föregick där. Cirka 45 minuter senare kom det första officiella beskedet från danska fotbollsförbundet. 

Foto: FRIEDEMANN VOGEL / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: FRIEDEMANN VOGEL / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

”Christian Eriksen är vaken och har förts till sjukhus för vidare undersökning”. 

Mittfältaren genomgick dagen efter en operation där han fick en defibrillator inopererad.

En ICD-enhet, implantable cardiac defibrillator som det egentligen heter, är en sorts pacemaker som övervakar hjärtrytmen. ICD-enheten opereras in i förbyggande syfte för att upptäcka och behandla allvarliga rytmrubbningar i hjärtats kammare och minska risken för död hos de patienter som ännu inte haft någon allvarlig hjärtrytmrubbning.

Drygt två månader efter kollapsen har Christian Eriksen återvänt till ett mer normalt liv, men han har hittills inte har gjort en intervju eller uttalat sig på någon presskonferens. Eriksen har under sommaren inte synts till. Men för drygt två veckor sedan publicerades bilder på engelska tabloiden Daily Mail där Eriksen var ute på en promenad tillsammans med familjen. Enligt tidningen var det första gången han fångas på en bild efter att ha blivit utskriven från sjukhuset den 18 juni. 

Christian Eriksen spelar i Inter, där han bidrog till ligatiteln förra säsongen. Men det är i nuläget oklart om han överhuvudtaget kan spela fotboll igen. För en vecka sedan bekräftade Fransesco Braconaro, läkare i den mediciniska kommittén i Serie A att Eriksen inte kommer att tillåtas spela med defibrillatorn. Braconaro poängterade samtidigt att det är uteslutet att ge dansken ett undantag. 

– Om han tar bort defibrillator så kan han spela i Italien igen, sade Braconaro. 

Kan tvingas avsluta fotbollskarriären

Under veckan var Eriksen tillbaka i Milano. Inter lade upp en kort video på mittfältaren där han gick runt och hälsade på sina lagkamrater. Enligt ett officiellt pressmeddelande mår 29-åringen ”mycket bra fysiskt och mentalt”. Italienska Sky rapporterade att läkarkommittén ska ha ett möte med klubben senare för att diskutera möjligheten att ta bort hjärtstartaren. Men även om allt skulle vara grönt så kommer dansken inte kunna spela fotboll på minst sex månader. 

Foto: Inter / Inter
Foto: Inter

Så i dag står vi här. Serie A vägrar tillåta honom med hjärtstartare och danska landslaget avvaktar fortfarande. Deras kommande samling är först i september och det kanske är då vi får besked om Eriksens fotbollsframtid. Det mesta pekar faktiskt på att fotbollskarriären är över. Men med tanke på vad som utspelade sig på Parken den 12 juni känns det som en detalj i sammanhanget.

Källor: The Guardian, Sky italia, Ekstrabladet, Defibrillator.com. 

Foto: WOLFGANG RATTAY / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.