Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Hade varit kul att få ner någon svensk spelare”

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / BILDBYRÅN

Magnus Pehrsson tog över som ägare i spanska Vélez FC för ett år sedan. 

I helgen blev klubben uppflyttade till Segunda Division B - och projektet har fått en drömstart.

- Det vore så klart kul att få ner någon svensk spelare hit, säger Pehrsson. 

Det var förra sommaren som det stod klart att Magnus Pehrsson och Jesper Norberg tog över spanska Vélez FC i Malaga. Tanken med övertagandet av klubben var att man skulle bygga upp den från grunden och omvandla den till en professionell och ekonomisk hållbar fotbollsklubb. Pehrsson, som också är sportchef i klubben, satsade tillsammans med Norberg framför allt på att bygga upp en organisation för att rekrytera bättre, vilket gav succé direkt. 

För i söndags säkrade Vélez uppflytning till Segunda B, den spanska tredjeligan. 

- Det känns fantastiskt och sättet som vi säkrade uppflyttning på var nästan perfekt. Vi hade vunnit vår match. Men laget vi slogs om uppflyttningen med startade sin match en timme efter vår match. 

- Så vi åkte till en bar och såg den på tv tillsammans med våra supportrar. Det stod 1-1 länge i den matchen, vilket var ett bra resultat för oss. När sedan rätt lag gjorde 2-1  i slutet var det klart och det blev vilt jubel, säger en nöjd Pehrsson. 

Hur har du upplevt första året som klubbägare? 

- Det har varit roligt och även hårt jobb. Vi hade som mål att hänga kvar egentligen, för vi var tvungna att rekrytera en ny tränarstab och vi hade inga spelare när vi började och där var vi tydliga med att vi gick all in på rekryteringsbiten. Det har vi sett genom år av erfarenhet varit den viktigaste delen i en fotbollsklubb och där tycker jag att vi lyckats väldigt bra. 

- Sedan har vi ställt om det till att vi tränar fem gånger i veckan och på förmiddagarna, det är det knappt några klubbar som gör det i denna liga. Spelarna här får nu för första gången känna att de kan leva som proffs, även fast ersättningen inte är så hög, säger Pehrsson. 

Vad har ni fått för reaktioner efter att ni gått upp?

- Nu är det här så färskt men klart att många tycker det är kul. Vi har en ganska hängiven skara supportrar som följer oss och staden här är ganska stor. Det bor ju 90 000 personer här. Men det var 25 år sedan som de spelade i Segunda B och har sedan dess varit ett botten- och mittenlag på denna nivå. Då, i mitten av 90-talet, hade de ett par tusen på matcherna. 

- Vi vill ju göra det här till stadens lag igen och det har märkts att nu är det många som kommer fram och hälsar och är nyfikna. Och det var mycket känslor bland våra supportrar när vi gick upp, så det var riktigt kul att se och känna samhörigheten.

”Hierro tycker det är spännande” 

Vélez-Málaga är spanske fotbollsikonen Fernando Hierros hemstad och han var på besök och såg matchen som Vélez FC vann när de blev uppflyttade. 

- Han är ju stadens son, är född här och han spelade här innan han gick till Valladolid innan han gick till Real Madrid. Han och hans familj bor i Madrid men hans syster och föräldrar bor här i Vélez-Málaga. Jag har träffat honom några gånger och han tycker det är spännande det vi gör. Han var på matchen när vi gick upp och det var roligt. Han är ju en fantastisk ambassadör för staden. 

Du har inga planer på att värva ner någon svensk?

- Vi är ju svenskar som äger och driver den här klubben så det är klart att det vore kul att få hit någon svensk som kan bidra även på planen. Det är väl först och främst någon från allsvenskan, superettan eller möjligtvis division ett som kan bli aktuell och då blir det ju i så fall att det främst blir aktuellt att värva någon i vinterfönstret. För det är då kontrakt löper ut, men så klart finns det alltid spelare som av olika anledningar vill röra på sig under kontrakt. 

- Allt handlar om rätt spelare och rätt timing.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.